Eendagskenteken

Een eendagskenteken is een kenteken voor één dag. U kunt dit speciale kenteken aanvragen bij de RDW. Het kenteken wordt gebruikt voor wanneer u een auto uit het buitenland importeert en hiermee naar een RDW keuringslocatie wilt rijden.

Wanneer is het eendagskenteken geldig?

Het ééndagskenteken is geldig op de daarvoor aangevraagde datum.

Waarvoor een eendagskentekenbewijs gebruiken?

Het kenteken wordt vaak gebruikt wanneer bijvoorbeeld:

  • Een auto wordt geïmporteerd vanuit het buitenland;
  • De originele kentekenplaat ongeldig is verklaard en opnieuw geactiveerd moet worden.

Als u een auto wilt invoeren naar Nederland dan bent u verplicht de auto te laten keuren bij de RDW. U kunt kiezen om het voertuig op een trailer te vervoeren naar de RDW, maar u kunt ook het voertuig zelf ernaartoe rijden. Indien u kiest voor dit laatste dan moet u een eendagskenteken aanvragen voor de dag dat u gaat rijden. Wanneer u een afspraak inplant bij de RDW dan kunt u direct online een speciaal kenteken voor 1 dag aanvragen. Het kentekennummer wordt vervolgens naar u opgestuurd.

Wat kost een eendagskenteken?

Er zijn geen kosten verbonden voor het aanvragen van een eendagskenteken

Zelf maken eendagskenteken

Wanneer u het nummer van uw kenteken heeft ontvangen dan moet u zelf de kentekenplaat maken. De afmetingen wordt in de communicatie van de RDW vermeld. Het kentekennummer moet zwart zijn met een witte achtergrond. Met de zelfgemaakte kentekenplaat kunt u rijden naar het keuringspunt en het BPM aangiftepunt.

Verzekering en eendagskenteken

Wanneer u met de auto gaat rijden dan moet u verplicht verzekerd zijn. Dit geldt ook wanneer u rijdt met een eendagskenteken. Op de dag van de keuring van uw auto moet de auto dus verzekerd zijn. Een autoverzekering voor 1 dag is mogelijk bij verschillende autoverzekeraars. Lees hier meer over eendagskenteken en verzekering.

Importeren en belastingdienst

Als u een auto importeert uit een ander dan EU-land dan moet u omzetbelasting betalen. Bij een BPM-aangiftepunt kunt u hiervan bij de Belastingdienst aangifte doen. Bij elk keuringsstation van de RDW zit zo’n punt van de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen