9 momenten om te vergelijken en overstappen

Sommige mensen doen het jaarlijks, andere weer nooit. Het vergelijken en overstappen van de autoverzekering. Toch zijn er een aantal momenten die kunnen voorkomen waarbij het voor iedereen raadzaam is om de autoverzekering te vergelijken en (mogelijk) over te stappen. Wanneer moet je de autoverzekering vergelijken?

Overstappen en vergelijken autoverzekering is aan te raden na de volgende situaties:

 • (1) Na een verhuizing
 • (2) Wanneer je tussen 18 en 24 jaar oud bent
 • (3) Nieuwe auto gekocht
 • (4) Auto is ouder geworden
 • (5) Na terugval in schadevrije jaren
 • (6) Na wijziging van de hoofdbestuurder
 • (7) Na wijziging van het eigen risico
 • (8) Na aanpassing schatting aantal gereden kilometers per jaar
 • (9) Na verhoging van de premie van de autoverzekeraar

Wist je dat je bij OHRA tot wel 82% korting kan krijgen op de autoverzekering? Bekijk OHRA autoverzekering. Je bent vrij om te kiezen voor autoverzekering!

1. Na een verhuizing

De autoverzekering wordt mede door de woonplaats bepaald. Als je in een rustig dorpje woont waar nooit ongelukken gebeuren dan is je premie lager dan in een drukke stad waar veel ongelukken gebeuren. Er zit veel verschil in premie tussen de postcodes. Ook binnen een stad of dorp kan de premie zomaar tientallen euro’s per maand verschillen. De straat achter je kan zomaar een andere premie hebben voor dezelfde auto. Na een verhuizing verandert dus de autoverzekering premie. Het is verstandig om te kijken of je na een verhuizing bij een andere autoverzekeraar voordeliger uit bent.

2. Wanneer je tussen 18 en 24 jaar oud bent

Als je tussen de 18 en 24 jaar bent dan betaal je een opslag op de autoverzekering premie. Een autoverzekering voor jongeren is dus duurder. Iemand in deze leeftijdscategorie wordt door de autoverzekeraar aangemerkt als een hoger risico op schade. Het is namelijk statistisch bewezen dat jongeren een grotere kans hebben op schade. Dit komt doordat jongeren vaak grotere risico’s nemen in het verkeer. De premie kan oplopen tot honderden euro’s per maand voor jongeren. Doordat de premie voor jongeren in deze leeftijdscategorie zo hoog is zijn de verschillen tussen de verzekeraars ook hoog. Het is verstandig om dus in deze leeftijdscategorie elk jaar de verzekering te controleren of deze elders goedkoper uitkomt.

Berekenen FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

3. Nieuwe auto gekocht

De autoverzekering premie hangt uiteraard ook af van het soort auto wat je rijdt. Als je een nieuwe auto koopt dan moet je een nieuwe verzekering afsluiten voor deze auto. In sommige gevallen kan je bij je huidige verzekeraar ook het nieuwe kenteken doorgeven en blijven bij je oude verzekeraar. Dit laatste is vaak niet aan te raden. Het is altijd aan te raden om eerst even rond te kijken of je met de nieuwe auto elders voordeliger uit bent of een betere dekking kunt krijgen. Dit kan je doen door te vergelijken. Na het vergelijken kan het natuurlijk zo zijn dat je oude verzekeraar de beste was, maar eerst even controleren dus! Dit kan voor een autoverzekering van een kleine auto, maar ook grotere auto’s.

4. Auto is ouder geworden

Een nieuwe auto wordt doorgaans all risk verzekerd. Deze verzekering is de duurste variant omdat deze de hoogte dekking heeft. Veel mensen vergeten om na een aantal jaar de verzekering te wijzigen in een andere variant. Na een aantal jaren is het namelijk economisch niet meer voordelig om de auto all risk te verzekeren. Dit is doorgaans na 5 jaar. Vanaf dat moment is het verstandiger om de auto WA beperkt casco te verzekeren. Wanneer de auto ouder dan 10 jaar is geworden dan is alleen de verplichte WA verzekering de beste oplossing. Dus check hoe oud jouw auto is en ga direct vergelijken.

5. Na terugval in schadevrije jaren

Als je een schade claimt op de verzekering dan val je standaard 5 schadevrije jaren terug en krijg je daarmee minder korting op de autoverzekering. De terugval in schadevrije jaren is bij elke autoverzekeraar hetzelfde. Dit is zo afgesproken tussen alle verzekeraars. Elke verzekeraar geeft korting op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Bij de ene verzekeraar krijg je meer korting dan bij de andere. Als je dus terugvalt in schadevrije jaren dan verandert je premie. In zo’n geval is het verstandig om te kijken of je elders goedkoper uit kan zijn. Let wel op, wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt dan is het juist lastig om een nieuwe verzekeraar te vinden. Sommige verzekeraars kunnen je weigeren wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt.

Maar liefst 82% korting op de autoverzekering? Bekijk eens OHRA autoverzekering. Beslis zelf of je bij OHRA gaat!

6. Na wijziging van de hoofdbestuurder

Als je een autoverzekering afsluit moet je de hoofdbestuurder (ook wel regelmatige bestuurder genoemd) opgeven. Dit is de persoon in je huishouden die het meeste in de auto rijdt. Heb je bijvoorbeeld een autoverzekering voor je kind op jouw naam staan en rijdt je kind het meeste in de auto? Dan is je kind de hoofdbestuurder. Je kind zal een andere premie hebben dan jij. Dit komt omdat leeftijd ook meegewogen wordt in de premie van de autoverzekering. Als de hoofdbestuurder verandert dan is het ook raadzaam om de autoverzekering te controleren. De premie verandert namelijk ook bij een andere hoofdbestuurder.

7. Na wijziging van het eigen risico

Het eigen risico is het deel wat voor eigen rekening komt bij het claimen van een schade. Sommige mensen zetten dit eigen risico op EUR 0,-. Wanneer je denkt dat je meer eigen risico kan dragen dan kan je bij de meeste verzekeraars het eigen risico verhogen. Deze kan je bijvoorbeeld verhogen naar EUR 500,-. Als je het eigen risico verhoogt dan betekent dit automatisch dat je een lagere premie zal gaan betalen. Hoeveel je minder betaalt door het hogere eigen risico verschilt per verzekeraar. Ben je van plan je eigen risico te verhogen voor een lagere premie? Controleer dan hoeveel minder je zou betalen bij een andere verzekeraar. Ook als je het eigen risico naar 0 euro wilt zetten is het raadzaam om te kijken waar dit het goedkoopste is. Lees over welke autoverzekering geen eigen risico heeft.

Berekenen InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

8. Na aanpassing schatting aantal gereden kilometers per jaar

Het aantal gereden kilometers per jaar is ook een factor die invloed heeft op de hoogte van de premie. Bij het afsluiten van de autoverzekering moet je deze (geschatte) kilometers opgeven. Verandert het aantal kilometers per jaar? Dan kan het goed zijn dat de premie ook veranderd. Je zou kunnen kijken wat de hogere of lagere kilometers doet met de premie bij andere verzekeraars.

9. Na verhoging van de premie van de autoverzekeraar

Regelmatig passen autoverzekeraars de premies aan. Dit komt door stijgende kosten voor reparaties, duurdere schades of meer schades. Hierdoor kan de verzekeraar wel eens de premie doen laten stijgen. Mag de autoverzekeraar de premie verhogen? Een stijging van de premie betekent automatisch voor jou een verandering van de voorwaarden van jouw autoverzekering. Het resultaat is dat jij per ingangsdatum van de premieverhoging de autoverzekering mag opzeggen. Een premieverhoging is een mooie gelegenheid om te kijken of de autoverzekering elders goedkoper kan. Let wel op dat je eerst een nieuwe verzekering hebt voordat je de oude opzegt.

Waar op letten bij overstappen autoverzekering

Als je gaat overstappen moet je letten op bepaalde aspecten. Is bijvoorbeeld de dekking die je had nog de goede dekking voor jouw auto? Lees meer over waar op letten bij overstappen.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen