Autoverzekering afsluiten

Als je een autoverzekering zoekt dan bent je hier op de juiste plaats. Lees hier alles over het afsluiten van verschillende soorten autoverzekeringen. Hoe werkt het met online afsluiten? Kan je de verzekering in het weekend afsluiten en is de autoverzekering direct geldig? Wat is verder belangrijk bij het afsluiten? In dit artikel gaan we op dit soort vragen in.

Online autoverzekering afsluiten

Tegenwoordig gaan bijna alle autoverzekering polissen via het internet. Het komt nog zelden voor dat je naar een verzekeringskantoor gaat om een verzekering af te sluiten. Het afsluiten van een autoverzekering online is gemakkelijk en ook laagdrempeliger. Alle informatie die je zoekt is online gemakkelijk te vinden. Elke verzekeraar biedt de mogelijkheid om direct online een auto te verzekeren. Lees meer over online afsluiten.

Direct een verzekering afsluiten? Bekijk eens de volgende verzekeraars: InShared en Centraal Beheer

Autoverzekering wat is belangrijk en waar op letten?

Als je een autoverzekering regelt dan zijn er een aantal zaken belangrijk waar je over nagedacht moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan de dekking die je wilt kiezen en eventuele aanvullende dekkingen. Je kan kiezen uit een WA, WA plus of allrisk dekking. Daarnaast zijn zaken als eigen risico, schadevrije jaren en de premie belangrijk. Meer weten over waar je op moet letten bij de autoverzekering? Lees over belangrijkste zaken bij de autoverzekering en waar rekening mee houden?

Afsluiten FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

Wat heb je nodig voor het afsluiten?

Om een autoverzekering af te sluiten heb je een aantal dingen nodig. Het belangrijkste wat je nodig hebt is de meldcode van de auto. Dit is een unieke combinatie van cijfers die gekoppeld is aan het voertuig. Zonder de meldcode kan je geen autoverzekering afsluiten. Naast de meldcode heb je ook het kenteken, naam, adres, woonplaats, keuze dekking, schadevrije jaren, geschatte kilometers per jaar en de gewenste hoogte van het eigen risico nodig. Je moet ook antwoord geven op acceptatievragen van de verzekeraar. Lees meer over wat heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten. Hieronder een overzicht van welke gegevens je moet opgeven:

 • Kenteken nummer;
 • Naam;
 • Geboortedatum;
 • Postcode;
 • Schadevrije jaren;
 • Regelmatig bestuurder opgeven;
 • (geschat) aantal kilometers per jaar;
 • De gewenste soort autoverzekering;
 • Gezinssamenstelling;
 • Behoefte aan eventuele aanvullende dekkingen;
 • Bankrekeningnummer;
 • Meldcode van de auto;
 • Acceptatievragen antwoorden.

Acceptatievragen bij afsluiten

De autoverzekeraar stelt bij het afsluiten een aantal acceptatievragen. Dit doen zij om zo het risico van de aanvraag in te schatten. Op basis van jouw antwoorden kunnen ze je verzekeringsaanvraag accepteren of weigeren. In principe is de autoverzekeraar niet verplicht je te accepteren voor de autoverzekering. Voorbeelden van acceptatievragen zijn: ben je in aanraking geweest met politie of justitie? Is je rijbevoegdheid ontzegd in de afgelopen jaren? Lees meer over de acceptatievragen bij de autoverzekering.

Goedkoopste autoverzekering afsluiten

Als je op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering om af te sluiten dan is er niet 1 verzekeraar die voor iedereen het goedkoopste is. Dit komt omdat de verzekeraar kijkt naar verschillende specifieke factoren in het bepalen van de premie. Zo is iemand die jong is met weinig schadevrije jaren duurder uit dan een ouder persoon met veel schadevrije jaren. Ook de plaats waar iemand woont is van belang voor de hoogte van de premie. Dus om precies te zeggen welke autoverzekering het goedkoopste is om af te sluiten is moeilijk te zeggen. We hebben gekeken naar verschillende verzekeraars en een klein onderzoek gedaan naar de verschillende premies. Hieruit bleek InShared een goedkope autoverzekeraar te zijn. Zie ook hier meer voor een goedkope autoverzekering.

Wat bepaalt de hoogte van de premie?

De informatie die je moet opgeven zoals je leeftijd, woonplaats en kenteken wordt gebruikt door de autoverzekeraar om de hoogte van jouw premie te bepalen. Iedereen heeft een unieke premie voor de autoverzekering. Dit komt omdat iedereen een uniek risicoprofiel heeft.

Jouw woonplaats

Als je in een rustige omgeving woont dan is de kans op een ongeval kleiner. Dit heeft invloed op de hoogte van jouw autoverzekeringpremie.

Jouw leeftijd

Jongeren zijn vaker betrokken bij ongevallen en schades. Deze betalen vaak een hogere premie. Als je 18 jaar bent betaal je het meest.

Je type auto

Het aantal CC’s, gewicht en nog meer tellen mee in het berekenen van de premie. Een zware auto veroorzaakt bijvoorbeeld grotere schade bij een ongeval. Daardoor betaalt een zware auto vaak een hogere premie. Een kleine auto verzekeren zal minder kosten.

Jouw aantal kilometers per jaar

Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans dat je betrokken raakt bij een schade of een ongeval. Meer kilometers per jaar betekent een hogere premie.

Jouw schadevrije jaren

Als je weinig claimt dan is de kans dat je in de toekomst schade claimt ook veel kleiner. Hiervoor wordt je beloont met schadevrije jaren en no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren hoe meer korting en dus hoe lager de premie.

Jouw gekozen dekking

Een van de keuzes die je moet maken tijdens het afsluiten is de keuze voor een dekking. De keuze welke dekking je moet nemen hangt voornamelijk af van jouw auto, je eigen rijgedrag en eigen wensen. Wil je veel zekerheid en elke mogelijke schade vergoedt zien hebben? Dan is een all risk dekking een mogelijke oplossing. Het hangt ook af hoeveel schades je denkt te gaan rijden in de toekomst. Sommige bestuurders zijn heel zelfverzekerd en zouden in principe kunnen volstaan met een WA verzekering. Echter een ongeluk zit in een klein hoekje. De minimale dekking die je moet kiezen is de WA verzekering. Deze is verplicht in de wet. Je kan ook kiezen voor een vorm ertussen in zoals de WA plus verzekering. Hoe uitgebreider je verzekerd wilt zijn hoe hoger de premie. Daarnaast kan je ook nog aanvullende dekkingen nemen bij de autoverzekering zoals een dekking voor pechhulp. Hoe meer dekking hoe meer premie je betaalt.

WA autoverzekering afsluiten

De WA verzekering vergoedt schade die je veroorzaakt met de auto aan anderen. De auto is een enorm gevaarte en kan veel schade aanrichten bij een ongeluk of aanrijding. Om de kosten die horen bij deze aanrijding te dekken is de WA verzekering in het leven geroepen. De WA verzekering beschermt je van torenhoge kosten die je misschien moet betalen aan een andere partij wanneer de aanrijding jouw schuld is. Stel je eens voor dat je iemand per ongeluk invalide rijdt. Deze levenslange letselschade moet afgekocht worden. De kans is klein dat je dit uit eigen portemonnee kunt betalen. Daarom heb je een WA verzekering. Deze dekt ook letselschade aan derden. Deze variant is verplicht en moet elke auto hebben in Nederland. Wanneer moet je nu precies kiezen voor de WA soort? Dit hangt met name af van de leeftijd van uw auto. WA wordt meestal gekozen voor de ouders auto’s van +10 jaar oud.

Afsluiten FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

WA plus autoverzekering afsluiten

De WA plus autoverzekering is een uitbreiding op de standaard WA autoverzekering. Deze verzekering heeft ook een dekking voor schade aan de eigen auto. In principe kan je denken aan alle schades aan jouw eigen auto, behalve de schades die je zelf veroorzaakt (aanrijding door eigen schuld, te water raken of slippen) of schade door vandalisme. Dus schade door diefstal, door natuurbranden, orkanen, stormen, hagel, aanrijding met dieren en inbraak zijn gedekt onder de WA plus verzekering. De WA plus verzekering wordt ook wel de WA beperkt casco, WA extra, WA casco plus of nog meer vormen genoemd. In principe komen de dekkingen bij de verschillende verzekeraars op hetzelfde neer. De WA plus autoverzekering afsluiten is aan te raden voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud.

Auto all risk verzekeren

Als je jouw auto goed wilt verzekeren dan moet je kiezen voor een allrisk verzekering. De all risk autoverzekering wordt ook wel de WA volledig casco verzekering genoemd. Deze variant is het meest uitgebreid. Het dekt alle genoemde schadeoorzaken dekkingen onder de WA en WA plus verzekering plus een dekking voor schade aan de eigen auto door eigen schuld en door vandalisme. Ook te water raken en slippen zijn verzekerd onder deze dekking. Dit is de meest uitgebreide dekking voor wat betreft autoverzekeringen. Of het verstandig is om een auto all risk te verzekeren hangt met name af van de leeftijd van de auto. Een jonge auto heeft een hoge dagwaarde en is daarmee aantrekkelijk om all risk te verzekeren. In principe kan je bij elke autoverzekeraar een allrisk verzekering afsluiten. Omdat deze dekking het meest uitgebreid is, is deze ook het duurst. De all risk variant is voor de nieuwste auto’s de beste oplossing. Denk hierbij aan auto’s tot 5 jaar oud. Wanneer je een schade claimt aan de eigen auto onder de all risk dekking dan verliest je wel schadevrije jaren. Per schadeclaim verlies je bij alle verzekeraars 5 schadevrije jaren. Lees meer over de auto all risk verzekeren.

Allrisk verzekering afsluiten? Check de allrisk dekking van InShared.

Afsluiten InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Op welk moment moet je een autoverzekering afsluiten?

In principe ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten op het moment dat het kenteken op jouw naam staat. Dat betekent in de praktijk dat je na aankoop van de auto een autoverzekering moet afsluiten. Op het moment dat het kenteken tenaamgesteld staat moet je direct een autoverzekering regelen. Wacht niet tot je thuis bent en ga zeker niet rijden met de auto voordat je verzekerd bent. Als je een aanrijding maakt in de periode dat je niet verzekerd bent kom je in grote problemen.

Is de autoverzekering direct geldig na afsluiten?

Als je de autoverzekering afsluit, bijvoorbeeld online bij een verzekeraar, dan ben je meestal direct verzekerd. In sommige gevallen krijg je direct een definitieve dekking. In andere gevallen kan je een voorlopige dekking krijgen. Met een voorlopige dekking ben je gewoon verzekerd, maar heeft de autoverzekeraar je polis nog niet definitief gemaakt. De verzekeraar heeft soms tijd nodig om een aanvraag te beoordelen. Om je niet onnodig te laten wachten krijg je dus de voorlopige dekking. Dus je kan dan direct gaan rijden na het afsluiten van de autoverzekering. Let wel op dat je een bevestigingsmail hebt ontvangen als je online de verzekering hebt geregeld. Lees meer over is de autoverzekering direct geldig na afsluiten? Lees ook over autoverzekering afsluiten en direct verzekerd.

Kan je afsluiten in de avond of in het weekend?

Vroeger was je gebonden aan de openingstijden van de verzekeraar. Tegenwoordig niet meer. Via internet kan je altijd een autoverzekering afsluiten in de avond als op de weekenddagen. Op zaterdag en zondag worden veel verzekeringen afgesloten. Veel mensen hebben dan de tijd om zich te verdiepen in de verzekering. Zo kan je in het weekend op zoek gaan naar een goede deal. Het is zelfs mogelijk om midden in de nacht een autoverzekering af te sluiten. In veel gevallen krijg je direct een voorlopige dekking en kan je op weg. Wel zo makkelijk. Lees meer over autoverzekering afsluiten op zaterdag & zondag.

Autoverzekering afsluiten zonder kenteken

In zeldzame gevallen wilt iemand een autoverzekering afsluiten zonder kenteken. Dit is niet mogelijk. Om een autoverzekering af te sluiten moet de auto een Nederlands kenteken hebben. Wil je de autoverzekering berekenen, maar heb je nog geen kenteken? Neem dan een vergelijkbaar model om de premie te berekenen. Zo krijg je een goede inschatting van de premie en weet je wat je moet gaan betalen zodra je de auto hebt geïmporteerd. Lees meer over autoverzekering zonder kenteken.

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Er kunnen verschillende situaties zich voordoen wanneer je geen rijbewijs hebt. Bijvoorbeeld wanneer het rijbewijs is ingenomen, gestolen, kwijt of verlopen is. Als je nog helemaal geen rijbewijs hebt gehaald dan is een autoverzekering afsluiten niet mogelijk. De verzekeraar wilt dat degene die het meest in de auto rijdt zelf een autoverzekering afsluit. Heb je zelf geen rijbewijs en wil je de auto verzekeren voor iemand anders? Dan is dit niet toegestaan. De regelmatige bestuurder moet de autoverzekering afsluiten. Iemand die geen rijbewijs heeft kan niet de regelmatige bestuurder zijn omdat deze persoon niet mag rijden zonder rijbewijs. Bij een verlopen rijbewijs is het afsluiten meestal wel mogelijk, mits je aantoont dat je het rijbewijs gaat verlengen. Bij een verloren en gestolen rijbewijs geldt in principe hetzelfde. Je moet aangifte doen bij de politie en een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij een ingenomen rijbewijs is de kans klein dat de verzekeraar je accepteert. De kans is groot dat je bestaande autoverzekering zelfs wordt opgezegd. Je wordt dan gedwongen om te verzekeren bij een speciale autoverzekeraar, namelijk de Vereende. Lees meer over autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs.

Afsluiten InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Autoverzekering afsluiten nog voordat de auto op je naam staat

Heb je een auto op het oog en weet je al zeker dat je deze gaat kopen? Misschien heb je geen zin in het gedoe op de koopdag zelf en wil je de auto alvast verzekeren. Dit is in principe gewoon mogelijk. Je kan de autoverzekering alvast afsluiten met een latere ingangsdatum. Zo ben je op de koopdag direct verzekerd. Je hebt wel de meldcode nodig van de auto en het kenteken. Deze kan de verkoper je geven. Lees meer over de autoverzekering afsluiten voordat de auto op naam is geschreven.

Alvast een autoverzekering afsluiten? Bekijk eens de volgende verzekeraars: InShared en Centraal Beheer

Afsluiten met negatieve schadevrije jaren

Als je in het verleden een aantal schades hebt moeten claimen dan is de kans groot dat je met de schadevrije jaren in de min bent beland. Deze negatieve schadevrije jaren zorgen ervoor dat jouw premie veel hoger is. Je wordt als het ware gestraft voor het feit dat je schade hebt gemaakt. Om het nog erger te maken zijn er verzekeraars die jou helemaal niet meer accepteren wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt. Dit is een probleem wanneer je moet overstappen van autoverzekeraar. Gelukkig zijn er verzekeraars die jou wel accepteren, ook met negatieve schadevrije jaren. Voorbeelden zijn de verzekeraars: Centraal Beheer en FBTO. Meer weten over auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren.

Autoverzekering op andere naam afsluiten

Als je jong bent betaal je een hoge premie. In zo’n geval is het aantrekkelijk om de autoverzekering op iemand anders zijn naam te zetten, zoals bijvoorbeeld je ouders. Dit is niet aan te raden en wordt gezien als verzekeringsfraude. De verzekeraar wilt weten wie er rijdt in de auto. Daar past de verzekeraar zijn premie op aan. Lees meer over autoverzekering op iemand anders zijn naam.

Afsluiten FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

Autoverzekering afsluiten met vrije keuze voor reparateur

Bijna alle grote verzekeraars hebben deals gesloten met garages. Zo kunnen de verzekeraars kosten drukken voor reparaties van auto’s. Doordat zij goedkoper reparaties kunnen laten uitvoeren willen ze jou ook een lagere premie aanbieden wanneer je kiest voor hun reparatienetwerk. Misschien wil jij dit helemaal niet en zelf controle houden over naar welke automonteur je gaat voor reparatie. Je moet dan opletten of je een autoverzekering afsluit met vrije reparatiekeuze. Vrije reparatiekeuze is vrijwel bij de meeste verzekeraars mogelijk tegen een aanvullende premie of een hoger eigen risico. Lees meer over autoverzekering met vrije reparatiekeuze.

Autoverzekering afsluiten met BKR registratie

Sommige mensen vragen zich af of een BKR registratie invloed heeft op het proces van het afsluiten van een autoverzekering. In principe staat BKR helemaal los van verzekeringen. BKR gaat over leningen. Daarmee kan je gewoon een autoverzekering afsluiten met BKR.

Direct een autoverzekering afsluiten? Doe eerst eens een berekening bij InShared.

Dure auto verzekeren

Als je een dure exclusieve auto, zoals een sportwagen hebt dan is het soms niet makkelijk om een autoverzekering te vinden. Veel verzekeraars accepteren auto’s tot een bepaald bedrag aan cataloguswaarde. Dit bedrag ligt rond de €80.000. Alles boven dit bedrag wordt meestal niet geaccepteerd door de autoverzekeraar. Toch zijn er verzekeraars die dure auto’s wel accepteren. Een voorbeeld is Centraal Beheer. Lees meer over een dure auto verzekeren.

Autoverzekering voor kleine auto afsluiten

Je kan ook een kleine auto verzekeren. Meestal zijn kleine auto’s licht en niet duur. Dit betekent dat de autopremie voor dit soort auto’s veel lager is dan een dure zware auto. Afhankelijk van de leeftijd van de auto kan je kiezen voor een WA, WA plus of allrisk dekking. Als je een gloednieuwe kleine auto hebt dan is doorgaans een allrisk verzekering aan te raden. Lees meer over kleine auto verzekeren.

Tweedehands auto autoverzekering

Auto’s hebben vaak een tweede, derde of zelfs vierde leven. Bij elke overgang van eigenaar moet de nieuwe eigenaar een autoverzekering afsluiten. Afhankelijk van de leeftijd van de tweedehands auto kan je kiezen voor een WA, WA plus of allrisk dekking. Hoe ouder de auto hoe logischer het is om alleen voor WA te kiezen. Een oudere auto heeft in veel gevallen zijn waarde verloren. Daardoor is allrisk en WA plus soms niet meer interessant. Dit geldt niet voor oldtimers. Deze auto’s zijn zo oud dat ze juist meer waard zijn geworden. Check alles over tweedehands auto verzekeren.

Studenten autoverzekering afsluiten

Studenten zijn een groep consumenten die doorgaans niet al te breed hebben. Ze moeten een dure studie betalen en het studentenleven. Organisaties geven studenten vaak korting op allerlei uitjes en artikelen. Voor wat betreft de autoverzekeringen kennen we dergelijke studentenkortingen niet. Een autoverzekering voor studenten is dus in principe hetzelfde voor jongeren. Studenten zijn meestal jong en daardoor betalen zij meer premie voor de autoverzekering. Jongeren vallen namelijk onder een risicogroep. Wil je meer weten over autoverzekering studenten afsluiten?

Autoverzekering met cadeau afsluiten

Regelmatig gebruiken verzekeraars lokkertjes om jou als nieuwe klant binnen te halen. Zo krijg je soms een gratis dekking schade inzittenden als je een autoverzekering afsluit. Ook zijn cashbacks niet onbekend bij autoverzekeraars. ABN AMRO heeft laatst bijvoorbeeld €50 terug actie geïntroduceerd als je minimaal 3 maanden bij hun verzekerd bent. Pakketkorting of stapelkorting bij autoverzekeraars is ook niet iets onbekends. Hoe meer verzekeringen je afsluit (zoals ook de inboedelverzekering en zorgverzekering) hoe meer korting je krijgt. Pakketkorting klinkt aantrekkelijk, maar hoeft niet altijd voordelig te zijn. Check autoverzekering met kado.

Autoverzekering voor elektrische auto afsluiten

Een elektrische auto moet je ook verzekeren. De autoverzekering voor een elektrische auto is vaak duurder dan een reguliere benzine auto. Dit komt omdat een elektrische auto vaak duurdere onderdelen heeft, maar zeker ook omdat de auto een stuk zwaarder is. Dit komt omdat de accu veel gewicht heeft. Een auto met veel gewicht maakt bij een aanrijding meer schade, daarom is de premie hoger. Lees meer over de elektrische auto autoverzekering.

Tips bij het autoverzekering afsluiten

Een aantal tips waar je op moet letten om zo optimaal profijt te hebben van jouw autoverzekering.

Afsluiten InShared autoverzekering

 • 3 jaar nieuwwaarde regeling
 • Gratis vervangend vervoer

Populaire autoverzekeringen om af te sluiten

Op onze website zijn de volgende autoverzekeringen populair. Dit kan natuurlijk verschillen met andere websites. Check ook de andere verzekeraars.

Informatie over autoverzekeringen

Op zoek naar meer informatie over autoverzekeringen en de daarbij behorende begrippen. Sommige termen kunnen redelijk vaag zijn en zeggen je mogelijk niets. Als je wilt weten wat iets betekend kijk dan even op de informatie pagina.

Succes met het afsluiten van jouw autoverzekering! We hopen dat je er nooit aanspraak op hoeft te maken en veilig kan deelnemen aan het verkeer!