Factoren met invloed op de autoverzekering premie

De hoogte van jouw autoverzekering premie hangt af van diverse factoren. Als je een autoverzekering afsluit dan ga je een premie betalen. Deze premie is persoonsgebonden. Het bedrag van de premie is opgebouwd uit verschillende componenten/factoren. Het is in principe een individuele premie. De aanbieders van autoverzekeringen bepalen jouw premie aan de hand van een risicoprofiel. Het risicoprofiel bestaat uit een aantal factoren.

1. Leeftijd

Sommige leeftijdscategorieën betalen een hogere premie. Dit zijn vooral: jongeren (tot 24) en ouderen (65 plus). Dit zijn gezien de statistische gegevens risicovollere bestuurders. Met andere woorden deze bestuurders veroorzaken meer schades. Val je binnen deze categorie? Dan is de kans groot dat je premie hoger uitvalt.

2. Woonplaats en adres

De plek waar je woont heeft invloed op jouw premie. In de randstad gebeuren meer ongelukken. De premie voor iemand die in de stad woont is vaak hoger dan iemand die op het platteland woont. Het kan zelfs zo ver doorgetrokken worden dat er zelfs per straat wordt gekeken naar de premie. Dus het kan voorkomen dat uw achterbuurman met precies dezelfde demografische kenmerken, dezelfde auto en dezelfde autoverzekering een andere premie betaalt. Het gaat zo ver dat er zelfs een verschil van premie per postcode is.

3. Auto kenmerken

Vanzelfsprekend is het type auto van belang voor de premie van de autoverzekering. Een nieuwe auto betaalt meer premie dan een oude auto. Maar ook andere zaken zoals cilinderinhoud en gewicht bepalen ook het risicoprofiel. Een zware auto veroorzaakt grotere schade bij een ongeval. Daarom hebben zwaardere auto’s een hogere autopremie. Nieuwe elektrische auto’s bevatten dure onderdelen. Daarom is de premie voor dit soort auto’s doorgaans ook hoger. Wist je ook dat diesels een hogere autopremie hebben dan benzine auto’s? Lees meer over waarom is premie voor de diesel duurder dan benzine?

4. Aantal kilometers

Hoe meer kilometers je per jaar rijdt, hoe groter de kans op een ongeluk is. Als je meer kilometers rijdt dan is de premie hoger. De autoverzekeraar vraagt of je dit bij de aanvraag kan inschatten. Mocht het aantal kilometers per jaar veranderen in de loop van tijd (doordat je bijvoorbeeld verhuist bent en meer moet reizen voor werk) dan kan je dit doorgeven aan de verzekeraar. De autoverzekeraar kan moeilijk controleren of het aantal opgegeven kilometers per jaar klopt. Probeer een zo goed mogelijke schatting door te geven aan je verzekeraar of check bijvoorbeeld elk jaar de kilometerstand van je auto.

5. Schadevrije jaren

Sommige bestuurders rijden nu eenmaal beter dan andere. De verzekeraar wilt deze bestuurders belonen en geeft korting bij lange schadevrije jaren. Als je veel schadevrije jaren hebt dan heb je geen schade geclaimd. Je bent voor de verzekeraar geen kostenpost. De verzekeraar stelt ook dat mensen die weinig schade claimen, in de toekomst ook minder kans hebben om te gaan claimen.

6. Eigen risico

Hoe hoger het eigen risico hoe minder de prijs voor de autoverzekering. Let op! Je betaalt het eigen risico bij het claimen van een schade. Als je een omvangrijke schade maakt kan een hoog eigen risico nadelig zijn. Je kan het eigen risico variërend aanpassen van €150 tot aan soms wel €1.000 bij sommige verzekeraars. Er geldt in sommige gevallen automatisch een aangepast eigen risico. Dit is bijvoorbeeld het geval bij jongere bestuurders. Jongeren tot 24 jaar hebben soms automatisch vanuit de voorwaarden een aangepast eigen risico van €1.000. Als je de (allrisk verzekerde) auto bijvoorbeeld uitleent aan je zoon of dochter van 20 en deze rijdt een schade. Dan is er een grote kans dat er een aangepast eigen risico geldt. Een groot deel van de schade komt voor eigen rekening. Dit is omdat jongeren een hoger risico hebben op schade. Tot slot geldt het eigen risico alleen bij een WA plus en allrisk verzekering. Het eigen risico geldt niet bij een WA verzekering. Lees meer over waarom is er geen eigen risico bij een WA verzekering?

7. Betalingstermijn

Als je direct de premie voor het hele jaar betaalt ben je vaak goedkoper uit dan de premie in kortere termijnen te betalen zoals per maand of kwartaal. Dit verschilt per verzekeraar. Het is meestal een klein verschil wat je goedkoper uit bent. Meestal enkele euro’s tot tientjes per jaar. Toch is het mooi lekker meegenomen.

8. Pakketkorting

Sommige verzekeraars bieden je pakketkorting aan als je meerdere soorten verzekeringen hebt lopen bij hun. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering en opstalverzekering. Als je dezelfde aanbieder ook de autoverzekering afsluit dan is er een kans dat je pakketkorting krijgt. Zo krijg je een extra korting op de premie. Hecht alleen niet al teveel waarde aan de pakketkorting. Het kan natuurlijk zo zijn dat de autoverzekering bij een andere aanbieder veel goedkoper is. Alleen maar kijken naar de pakketkorting is geen goed argument om te kiezen voor een specifieke verzekeraar. Het is echter wel een component wat impact kan hebben op de autoverzekering premie.

9. Type dekking

Een hele belangrijke keuze is uiteraard welke dekking je kiest voor de autoverzekering. Er is keuze uit drie soorten: WA, WA plus en allrisk. Een WA verzekering heeft de laagste premie. Wil je een betere dekking? Dan betaal je meer premie. De keuze voor jouw dekking heeft dus invloed op de hoogte van de premie.

10. Aanvullende dekkingen

Je kan het zo gek maken als je wilt met de autoverzekering. Je kan kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen voor de autoverzekering. Kies je voor hulp rechtsbijstand of een ongevallen-inzittenden dekking? Dan betaalt je een hogere premie, maar dan ben je wel uitgebreider gedekt. Dus ook voor andere zaken dan alleen schade. Wil je meer weten over welke aanvullende dekkingen kan kiezen? Lees meer over de soorten aanvullende dekkingen bij autoverzekering.

Tot slot

Zoals je hebt gelezen zijn er veel zaken van invloed op de premie van de autoverzekering. Dit zijn alleen de individuele kenmerken en wensen van de verzekerde. Uiteraard zijn er nog meer zaken die invloed hebben op de kosten van de autoverzekering. Zo zit er in de premie een stuk assurantiebelasting, administratiekosten en overige kosten van de autoverzekeraar om de tent draaiende te houden. Dit alles wordt ook doorberekend in de premie. Wil je meer weten over de kosten van de autoverzekering? Zie hier een compleet overzicht over de autoverzekering kosten.

Op zoek naar een goedkope autoverzekering?

Vergelijk nu autoverzekeringen op deAutoverzekering.com.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen