Factoren invloed premie

De hoogte van uw autoverzekering premie hangt af van diverse factoren. Als u een autoverzekering afsluit dan gaat u een premie betalen. Deze premie is persoonsgebonden. Het bedrag van de premie is opgebouwd uit verschillende componenten/factoren. Het is in principe een individuele premie.

De aanbieders van autoverzekeringen bepalen uw premie aan de hand van een risicoprofiel. Het risicoprofiel bestaat uit  onder andere uit de volgende factoren. 

Woonplaats en adres

De plek waar u woont heeft invloed op uw premie. In de randstad gebeuren meer ongelukken. De premie voor iemand die in de stad woont is vaak hoger dan iemand die op het platteland woont. Het kan zelfs zo ver doorgetrokken worden dat er zelfs per straat wordt gekeken naar de premie. Dus het kan voorkomen dat uw achterbuurman met precies dezelfde demografische kenmerken, dezelfde auto en dezelfde autoverzekering een andere premie betaalt.

Leeftijd

Sommige leeftijdscategorieën betalen een hogere premie. Dit zijn vooral: jongeren (tot 24) en ouderen (65 plus). Dit zijn gezien de statistische gegevens risicovollere bestuurders. Met andere woorden deze bestuurders veroorzaken meer schades. Val je binnen deze categorie? Dan is de kans groot dat je premie hoger uitvalt.

Auto kenmerken

Vanzelfsprekend is het type auto van belang voor de premie van de autoverzekering. Een nieuwe auto betaalt meer premie dan een oude auto. Maar ook andere zaken zoals cilinderinhoud en gewicht bepalen ook het risicoprofiel. Een zware auto veroorzaakt grotere schade bij een ongeval.

Aantal kilometers

Hoe meer kilometers u per jaar rijdt, hoe groter de kans op een ongeluk is. Als u dus meer kilometers rijdt is de kans op een duurdere premie hoger.

Schadevrije jaren

Sommige bestuurders rijden nu eenmaal beter dan andere. De autoverzekering wilt deze bestuurders belonen en geeft korting bij lange schadevrije jaren. Mensen die weinig schade claimen hebben in de toekomst minder kans om te claimen.

Type dekking

Een WA verzekering heeft de laagste premie. Wilt u een betere dekking? Dan betaalt u meer premie. De keuze voor uw dekking heeft dus invloed op de hoogte van de premie.

Eigen risico

Hoe hoger het eigen risico hoe minder de prijs voor de autoverzekering. Let op u betaalt het eigen risico bij het claimen van een schade. Als u veel schade rijdt kan een hoog eigen risico dus nadelig zijn.

Betalingstermijn

Als u direct de premie voor het hele jaar betaalt bent u vaak goedkoper uit dan de premie in kortere termijnen te betalen zoals per maand of kwartaal. Dit verschilt per verzekeraar.

Aanvullende dekkingen

U kunt kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen voor de autoverzekering. Kiest u voor hulp rechtsbijstand of een ongevallen-inzittenden dekking? Dan betaalt u ook een hogere premie, maar dan bent u wel uitgebreider gedekt voor ook andere zaken dan alleen schade.

Op zoek naar een goedkope autoverzekering?

Vergelijk nu autoverzekeringen op deAutoverzekering.com.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen