25% van de jongeren verzekerd auto op ouders naam voor lagere premie

En 42% van de jongeren zou hun rijgedrag laten monitoren in ruil voor een korting op de premie. Dit meldt Independer op hun website. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde jaarlijkse premie van de autoverzekering voor jongeren de afgelopen twee jaar met liefst 437 euro is gestegen. In ruil om de hoge kosten van de premie te drukken zijn er jongeren bereid om rijgedrag informatie in te leveren of hun verzekering te laten zetten op hun ouders naam.

Dat laatste mag absoluut niet van de verzekeraar. Het is namelijk zo hoe langer je autorijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Elk schadevrije jaar levert een korting op. Hierdoor zit er vaak een groot premieverschil tussen jonge beginnende autobestuurders en hun meer ervaren ouders. Mensen met veel schadevrije jaren kunnen korting op hebben gebouwd tot wel 82% (zie OHRA).

Deze hoge korting maakt het interessant om een verzekering op de ouders naam te laten zetten en zelf geen autoverzekering af te sluiten. 25% van de jongeren regelen ook de verzekering via de ouders. Dit is verboden. Een verzekeraar maakt een risico-inschatting op degene die het meest in de auto rijdt (de hoofdbestuurder). Op basis van een complexe berekening wordt de premie bepaald. Als de verzekeraar erachter komt dat de autoverzekering niet op naam van de hoofdbestuurder staat dan kan dit problemen opleveren bij het vergoeden van de schade. Daarnaast bouwt de jonge bestuurder zelf geen schadevrije jaren op. Dat betekent wanneer hij of zij uiteindelijk zelf een verzekering gaat afsluiten dat de teller van schadevrije jaren op 0 staat, terwijl deze feitelijk hoger kan liggen.

Er zijn nog meer verschillende factoren die van invloed zijn op de autoverzekering premie. Lees hier meer over alle factoren autoverzekering premie. Een van de factoren is het gewicht en snelheid van de auto. Uit het onderzoek van Independer blijkt dat 39% van de jongeren een minder sneller auto zou aanschaffen vanwege een lagere premie en 55% zou kiezen voor een lichtere auto in ruil voor een lagere premie.

Als je op zoek bent naar een voordelige premie kan je deze gemakkelijk vinden via de vergelijkingstool op deze website. Begin nu met je autoverzekering zoeken.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *