9 autoverzekering tips om mee te besparen

Bij de autoverzekering moet je op diverse zaken letten. Een gemakkelijke en snelle keuze maken is daardoor soms lastig. Met deze handige tips kan je besparen op je autoverzekering en let jij op de belangrijkste zaken bij het afsluiten van een autoverzekering.

Tip 1: Kies goede dekking om te besparen op je autoverzekering

Wist je dat veel verzekerden een verkeerde dekking hebben voor hun autoverzekering? Veel verzekerden zijn “over verzekerd”. Dit betekent dat de auto dermate oud is dat een uitgebreide verzekering niet meer nodig is. Het is mogelijk om te kiezen tussen WA, WA+ of allrisk bij de dekking van de autoverzekering. De verplichte variant is de WA autoverzekering. Doorgaans wordt geadviseerd om auto’s ouder dan 10 jaar alleen WA te verzekeren. Auto’s jonger dan 5 jaar wordt aangeraden deze allrisk te verzekeren. Kies hiervoor een goedkope all risk autoverzekering. Auto’s die tussen de 5 en 10 jaar zitten kunnen verzekerd worden onder de WA plus dekking. Wil je weten wat het verschil is tussen deze twee dekkingen? Lees meer over het verschil tussen WA plus en allrisk.

Tip 2: Aanschafwaarde verzekeren

Als je een relatief nieuwe (tweedehands) auto hebt gekocht dan wil je deze goed verzekeren. Vaak kom je dan uit op een allrisk autoverzekering, maar wist je dat de meeste allrisk verzekeraars bij total loss de dagwaarde uitkeren? Dit is veel lager dan de aanschafwaarde. Het is daarom mogelijk bij veel verzekeraars om de autoverzekering uit te breiden met de aanschafwaarderegeling. Met deze regeling verzeker je de aanschafwaarde. Deze loopt vaak tot maximaal drie jaar na aankoop van de auto. Een slimme dekking om af te sluiten dus bij een nieuwe auto!

Tip 3: Tweede autoregeling

Als je al een auto hebt met een autoverzekering met hoge korting dan is het hoogstwaarschijnlijk mogelijk om een tweede auto te laten profiteren van de korting die je ontvangt met de eerste autoverzekering. Dit wordt ook wel een tweede auto regeling genoemd. Zo hoef je niet lang te zoeken naar een nieuwe autoverzekering en kan je profiteren van je huidige verzekering.

Tip 4: Kleine schade betaal zelf

Als je een schade indient bij de autoverzekeraar dan kan de premie duurder worden. Dit komt omdat je na een schade zakt op de bonus-malus ladder. Hoe hoger je op deze ladder staat hoe lager de premie op de autoverzekering. De positie op de ladder wordt bepaald door je schadevrije jaren. Door een schadeclaim zak je altijd vijf schadevrije jaren, ongeacht de grootte van de schade. Het is daarom aan te raden om kleine schades zelf te betalen. De premiestijging na een schadeclaim kan namelijk na verloop van tijd hoger uitvallen dan de daadwerkelijke schade. Kijk goed naar hoe hoog het schadebedrag is en betaal mogelijk zelf.

Tip 5: Leaseverklaring opvragen

Misschien heb jij bij je vorige werkgever een zakelijke leaseauto gereden. Als je geen schade hebt gereden met deze leaseauto dan is het verstandig om een leaseverklaring op te vragen. Met deze verklaring kan je naar de autoverzekeraar gaan en aanspraak maken op korting of soms wel schadevrije jaren. Op de verklaring moeten wel geen schades vermeld staan. Leasemaatschappijen hebben wel een handje om de kleinste schades te vermelden, dus ook schades die jij zelf niet had opgemerkt. In ieder geval kan je altijd proberen de leaseverklaring op te vragen en te gebruiken voor extra korting op de autoverzekering.

Tip 6: Let op dubbele verzekering

Het is tegenwoordig mogelijk om de autoverzekering uit te breiden met diverse aanvullende dekkingen. Zo is het mogelijk om een dekking rechtsbijstand auto af te sluiten bij de autoverzekering of een dekking voor pechhulp. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt dan is de kans groot dat juridische kosten inzake de auto ook gedekt zijn. Een extra aanvullende dekking via de autoverzekering is dan overbodig. Hetzelfde geldt voor pechhulp. Wanneer je bijvoorbeeld al lid bent van de wegenwacht dan is een extra dekking voor pechhulp niet logisch. Wat natuurlijk ook kan is de wegenwacht opzeggen en de dekking onder te brengen bij de autoverzekering.

Tip 7: Kies een (hoger) eigen risico

Het is niet altijd standaard ingesteld bij de autoverzekeraar: het eigen risico. Dit is het bedrag wat eerst voor eigen rekening komt na een schade. Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen. Hiermee bespaar je op de premie, want door het verhogen van het eigen risico daalt de premie. Als je een potje geld ergens achter hebt dan is het hoger zetten van het eigen risico een goede tip om te besparen op de kosten van de autoverzekering. Lees meer over het kiezen van een eigen risico of niet.

Tip 8: Aantal kilometers juist schatten

Bij het afsluiten van de autoverzekering moet je opgeven hoeveel kilometers per jaar je denkt te rijden met de auto. Deze opgave moet je doen volgens de best mogelijke schatting. Hoe meer kilometers je rijdt per jaar hoe hoger de premie. Denk dus goed na over hoeveel kilometers jij echt gaat rijden in een jaar. Veel mensen schatten dit vaak te hoog in. Een goede inschatting bespaart je mogelijk geld op de premie.

Tip 9: Regelmatig de autoverzekering vergelijken

Na het afsluiten van de autoverzekering kijken de meeste mensen er vaak niet meer naar om. Dit is zonde omdat de premies van autoverzekeraars continu veranderen. Doordat premies snel veranderen is het opnieuw bekijken van de autoverzekering een goede oplossing. Veel autoverzekeringen zijn tegenwoordig ook dagelijks opzegbaar. Dus vastzitten aan een jaarcontract is niet het geval bij de meeste verzekeraars. Zo kan je elk moment de autoverzekering met de goedkoopste premie vinden en afsluiten.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *