Alles wat je moet weten over de groene kaart: waarom je deze nodig hebt en tips voor een probleemloze reis

De groene kaart, ook bekend als het Internationaal Verzekeringsbewijs, is een document voor iedereen die van plan is om met de auto naar het buitenland te reizen. Deze kaart is een bewijs dat je voertuig verzekerd is en voldoet aan de wettelijke vereisten van het land dat je bezoekt. In dit artikel leggen we uit waarom de groene kaart nodig is en geven we je drie waardevolle tips voor een probleemloze reis.

Waarom heb je de groene kaart nodig?

De groene kaart is een document voor automobilisten die de grens oversteken naar een ander land. Vroeger moest je dit document altijd op groen papier bij je hebben. In de meeste Europese landen hoef je de groene kaart niet verplicht op papier bij je te heben. Het is wel handig om hem te hebben. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom je deze kaart handig is om bij je te hebben tijdens je reis:

  1. Wettelijke vereisten: In sommige landen is het hebben van een geldige autoverzekering een wettelijke verplichting. De groene kaart dient als bewijs dat je voertuig verzekerd is en voldoet aan de minimale dekkingsvereisten van het land dat je bezoekt. Zonder de groene kaart kun je een boete krijgen of zelfs de toegang tot het land worden ontzegd. In de meeste Europese landen is deze verplichting vervallen. De landen waar de verplichting nog geldt zijn onder andere: Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Servië, Iran, Israël, Turkije, Marokko, Moldavië, Macedonië en Tunesië.
  2. Ongevalsituaties: In het geval van een ongeval in het buitenland, kan de groene kaart van waarde zijn. Het document bevat belangrijke informatie over jouw verzekering en contactgegevens, zodat je snel en gemakkelijk de benodigde hulp kunt krijgen. Het vergemakkelijkt de communicatie met de lokale autoriteiten en andere betrokken partijen.
  3. Gemakkelijke identificatie: De groene kaart is een internationaal erkend document dat aantoont dat je verzekerd bent. Het helpt je bij het identificeren van verzekeringsgegevens en kan nuttig zijn bij het regelen van eventuele geschillen of claims tijdens je reis.

Bereken Univé autoverzekering

  • Geen winstoogmerk
  • Dagelijks opzegbaar

ca. €34,00 p/m

Tweede groene kaart nodig bij caravan en aanhanger

In sommige landen moet je een extra groene kaart hebben voor je caravan of aanhanger. Als jouw caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kilo dan ben je in de volgende langen verplicht een originele (extra) papieren groene kaart te laten zien: Duitsland, Polen en Spanje.

Tips voor een probleemloze reis

  1. Informeer jezelf over land-specifieke vereisten: Elk land kan specifieke regels hebben met betrekking tot autoverzekeringen en de groene kaart. Het is verstandig om je vooraf te informeren over de vereisten van het land dat je bezoekt. Sommige landen kunnen bijvoorbeeld aanvullende documenten of een vertaling van de groene kaart in de lokale taal vereisen. Door op de hoogte te zijn van deze vereisten kun je mogelijke problemen voorkomen. Check daarnaast extra voor eisen en beperkingen in landen waar een (gewapend) conflict plaatsvindt.
  2. Bewaar de groene kaart op een veilige plaats: Zorg ervoor dat je altijd een fysieke kopie van de groene kaart bij je hebt tijdens je reis. Berg het document op een veilige plaats op, bij voorkeur buiten het voertuig. Mocht je voertuig worden gestolen of je raakt de kaart kwijt, dan heb je een back-upkopie nodig om problemen te voorkomen. Je kunt ook een digitale kopie van de groene kaart op je smartphone bewaren, maar zorg ervoor dat deze altijd toegankelijk is, zelfs zonder internetverbinding.

Ga je op reis met de auto naar het buitenland? Regel dan ook een goede pechhulp bij de autoverzekering

Berekenen FBTO autoverzekering

  • Pechhulp module af te sluiten
  • Binnen Nederland en Europa

ca. €30,50 p/m

Conclusie over de groene kaart en op reis gaan

De groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) is een onmisbaar document voor automobilisten die naar het buitenland reizen. Het biedt niet alleen de zekerheid dat je voldoet aan de wettelijke vereisten, maar kan ook van waarde zijn in geval van een ongeval. Zorg ervoor dat je jezelf informeert over land-specifieke vereisten en altijd een kopie van de groene kaart bij je hebt. Met deze tips kun je genieten van een probleemloze reis en met vertrouwen de grens oversteken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *