Autobrand en de autoverzekering

Autobranden lijken in Nederland steeds vaker voor te komen. Denk aan de onregelmatigheden tijdens oud en nieuw of onrusten in verschillende wijken door rellen. Een autobrand is uitermate vervelend voor de autobezitter. De afwikkeling van schade door autobrand bij de autoverzekeraar is niet altijd even gemakkelijk. Voor de verzekering is het namelijk van belang hoe de brand is ontstaan. Ook is het van belang dat je de juiste dekking voor de autoverzekering hebt afgesloten.

Aantal autobranden stijgt

In het jaar 2019 zijn er veel meer autobranden geweest dan het jaar ervoor. De stijging is maar liefst 12%. Voor 2020 zijn er nog geen officiële cijfers bekend, maar het zou zomaar kunnen dat deze die van 2019 gaan overtreffen. In totaal zijn er 5.155 auto’s in de brand gevlogen. Hiervan zijn 260 autobranden in Amsterdam, 248 autobranden in Den Haag, 244 autobranden in Rotterdam, 161 autobranden in Utrecht, 87 branden in Den Bosch, 61 in Haarlem en 24 in Leiden. De meeste branden vinden plaats in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Op de derde plek komt Noord-Holland. Verder zijn de autobranden in 2019 zichtbaar per gemeente op deze kaart.

Onder welke dekking is een autobrand verzekerd?

Schade door brand is doorgaans verzekerd onder de WA+ en all risk autoverzekering. De standaard WA verzekering biedt geen dekking voor schade door brand. Indien je een oude auto alleen WA verzekerd hebt en als deze in de brand vliegt, dan sta je helaas met lege handen. De WA+ en all risk dekking biedt wel dekking tegen brandschade. Deze dekking is niet geldig bij alle soorten autobranden. Meer weten over verschillende dekkingen? Lees verder over welke autoverzekeringen zijn er?

Wanneer geldt de dekking voor brandschade bij WA+ en all risk?

De WA plus (ook wel WA beperkt casco autoverzekering) dekt alleen “normale” auto brandschades. Dit is bijvoorbeeld een brandschade die ontstaat door een oververhitte motor. Deze “normale” brandschade wordt ook gedekt onder de all risk verzekering.

Auto in brand gestoken en autoverzekering

Wanneer de auto in brand is gestoken door een vandaal, dan is er sprake van vandalisme. Onder de WA+ verzekering is vandalisme niet gedekt. Ook al heb je met WA+ een dekking tegen brandschade, deze telt niet wanneer de autobrand opzettelijk is aangestoken. Als je alleen een WA plus verzekering hebt dan zal je zelf voor de schade opdraaien. Tenzij je de schuldige aansprakelijk kan stellen. Dan kan je de schade van de auto verhalen op de dader.

Als je een all risk autoverzekering hebt en de auto is afgebrand door brandstichting, dan ben je wel gedekt voor de schade. De all risk autoverzekering dekt namelijk ook schade door vandalisme. Het claimen van de schade zorgt er wel voor dat je vijf schadevrije jaren zakt en dus meer premie gaat betalen komende jaren. Het is wellicht mogelijk om deze premiestijging te verhalen op de dader.

Auto verzekeren tegen “normale” brandschade

De auto verzekeren tegen “normale” brandschade zoals, bosbranden of oververhitte motor kan met een WA+ verzekering. Deze verzekering is een uitbreiding op de WA dekking. Deze verzekering is gemakkelijk te vinden door de autoverzekering te vergelijken. Na het vergelijken kan je een autoverzekering met dekking autobrand aanvragen. Een auto verzekeren tegen brandschade is mogelijk bij de meeste autoverzekeraars. Zo kan je onder andere een autobrand autoverzekering afsluiten bij ANWB en Univé. Op zoek naar een goedkope autoverzekering met dekking tegen autobrand? Check de goedkope autoverzekeringen.

Auto verzekeren tegen opzettelijke brandstichting

Om de auto te verzekeren tegen brandstichting moet er een all risk autoverzekering afgesloten worden. Deze biedt dekking tegen vandalisme, waaronder brandstichting. Een all risk autoverzekering is snel te vinden door de autoverzekeringen te vergelijken. Voor het vergelijken van de autoverzekering heb je wel het kenteken van de auto nodig.

Waarborgfonds motorverkeer

Als je niet weet wie de dader is dan kan je bij normale verkeersaanrijdingen aankloppen bij het Waarborgfonds motorverkeer. Echter voor brandstichting is dit niet mogelijk. Het Waarborgfonds is alleen voor schades die zijn aangericht door andere automobilisten.

Wat te doen bij een autobrand?

  • Het is verstandig om bij een autobrand direct de politie en brandweer te bellen.
  • Maak foto’s van de schade van de brand
  • Doe altijd aangifte bij de politie bij brandstichting
  • Verzamel getuigenverklaringen

Gerelateerde onderwerpen

Dekt de autoverzekering vandalisme?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *