Autoverzekering en dekking voor pekel- en strooischade, hoe zit het precies

Het winterse weer zorgt voor gladde wegen en daarmee ook dat de strooiwagens erop uitgaan om zout te strooien. Pekel, water dat bijna of volledig verzadigd is met zout, en strooizout zijn niet goed voor je auto. In dit artikel gaan we in op strooizout en pekel, de gevolgen voor je auto en de dekking bij de autoverzekering.

Wat is strooizout en de impact op auto’s

In winterse omstandigheden wordt strooizout gebruikt om wegen begaanbaar te houden. Dit zout, hoewel nuttig voor de verkeersveiligheid, kan ernstige gevolgen hebben voor auto’s. Zo kan het de lak van je auto aantasten, de carrosserie, de velgen en je autoruiten. Daarnaast zorgt het zout voor extra slijtage aan de auto.

Strooizout en je carrosserie

Het zout kan corrosie veroorzaken of verergeren aan de carrosserie. De carrosserie is het koetswerk van de auto, ruwweg de bovenbouw, dat wil zeggen de constructie zonder onderdelen zoals de motor. Het zout is schadelijk voor de carrosserie, doordat het zout er als het ware in bijt.

FBTO autoverzekering

  • Verzeker je auto goed bij FBTO
  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Lakschade door zout

Het strooizout kan je lak beschadigen. Strooizout kan veel schade aanrichten op plekken waar je lak al wat beschadigd is. Het metaal onder de laklaag kan direct worden aangevreten door het zout.

Strooizout en schade aan velgen en autoruiten

Het zout kan schade toebrengen aan glimmende autovelgen. Verder moet je niet de ruitenwissers aanzetten zonder gebruik te maken van ruitenwisservloeistof. Als je over wegen rijdt waar gestrooid is en je zet de ruitenwissers aan zonder ruitenwisservloeistof te gebruiken, kunnen je autoruiten en de ruitenwissers zelf beschadigen.

Preventie: bescherm je auto door zo snel mogelijk te wassen

De sleutel tot het voorkomen van schade door pekel is regelmatig onderhoud en reiniging. Dit omvat het frequent wassen van jouw auto in de winter, met speciale aandacht voor de onderkant waar pekel zich kan ophopen. Gebruik kwalitatieve wasproducten en overweeg een beschermende waxlaag om jouw auto extra te beschermen. Heb je gereden nadat er gestrooid is? Was dan zo snel mogelijk daarna je auto. Wacht wel totdat het niet meer vriest.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Autoverzekering en pekelschade

De meeste standaard autoverzekeringen, zoals de WA of beperkt casco autoverzekering, bieden geen dekking voor schade veroorzaakt door strooizout. Echter, in sommige gevallen kan een uitgebreide cascoverzekering (allriskverzekering) deze schade wel dekken. Controleer de voorwaarden van jouw polis of neem contact op met jouw verzekeraar voor duidelijkheid. De kans bestaat dat schade door pekel of zout wordt gezien als een vorm van achterstallig onderhoud.

Conclusie

Hoewel strooizout noodzakelijk is voor veilige winterwegen, brengt het risico’s met zich mee voor auto’s. Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud en de juiste verzekering kunnen helpen om jouw auto te beschermen tegen de negatieve effecten van pekel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *