Autoverzekering en het claimen van parkeerschade

Hey, laten we het eens hebben over iets wat elke autobezitter kan overkomen: parkeerschade. Je weet wel, die keren dat je terugkomt bij je auto en er een kras of deuk in zit. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar wat doe je dan? Hier is een handig artikel over hoe je met je autoverzekering parkeerschade kunt claimen en waar je op moet letten.

Parkeerschade aan een auto, zoals krassen of deuken, wordt niet gedekt door een WA-verzekering of beperkt casco verzekering, maar wel door een volledig casco (allrisk) verzekering. Bij schade door een andere auto kan de claim via de WA-verzekering van de dader lopen. Het is cruciaal om bewijs te verzamelen, zoals foto’s en getuigenverklaringen, en in sommige gevallen aangifte te doen. Als er geen dader is dan moet je bij een schadeclaim rekening houden met het eigen risico en de mogelijke impact op de no-claimkorting. Verzekeren tegen parkeerschade? Kijk eens bij Centraal Beheer.

Wat valt onder parkeerschade?

Parkeerschade is elke schade aan je auto die gebeurt terwijl deze geparkeerd staat. Denk aan krassen, deuken, of zelfs een afgebroken spiegel. Het kan gebeuren door andere auto’s, winkelwagentjes, fietsers, noem maar op.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Verzeker je auto tegen parkeerschade met de allrisk verzekering
  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto

Check je verzekering: ben je wel gedekt?

Allereerst, check je autoverzekering. Niet elke verzekering dekt parkeerschade. Als je alleen een WA-verzekering of beperkt casco verzekering hebt, dan heb je pech. Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij aan anderen toebrengt. Heb je een beperkt casco verzekering? Dan is alleen schade tijdens het parkeren veroorzaakt door brand of natuurgeweld gedekt. Heb je een volledig casco (allrisk) verzekering? Dan is de kans groot dat parkeerschade gedekt is.

Schade door andere auto aan mijn geparkeerde auto

Als iemand met zijn auto tegen jouw geparkeerde auto is aangereden dan is de dader gedekt vanuit zijn eigen WA verzekering. Je kunt de dader aansprakelijk stellen en de schade verhalen op zijn of haar WA verzekering. Tegenwoordig kan dit door directe schadeafhandeling door de schade te melden bij je eigen verzekeraar. Je eigen verzekeraar handelt het dan af met de verzekeraar van de tegenpartij.

Bewijs verzamelen: foto’s en getuigen

Oké, je hebt parkeerschade. Wat nu? Maak foto’s van de schade en de omgeving. Hoe meer bewijs, hoe beter. Zijn er getuigen? Vraag of ze hun contactgegevens willen geven. Dit kan later van pas komen.

Aangifte doen: is het nodig?

Soms is het slim om aangifte te doen bij de politie, vooral als je denkt dat de schade met opzet is veroorzaakt. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar het kan helpen bij het claimproces.

Schadeformulier invullen: let op de details

Vul het Europees Schadeformulier in, als je dat hebt. Wees zo nauwkeurig mogelijk. Onjuiste of ontbrekende informatie kan het lastiger maken om je claim goedgekeurd te krijgen.

Contact opnemen met je verzekeraar: hoe eerder, hoe beter

Bel zo snel mogelijk je verzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen wat je moet doen. Soms hebben ze voorkeursgarages waar je de schade kunt laten repareren.

FBTO autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Eigen risico en no-claim: wat betekent dat voor jou?

Houd rekening met je eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Ook kan het claimen van schade invloed hebben op je no-claimkorting. Dit komt omdat je schadevrije jaren dalen door de schadeclaim. Dit betekent dat je premie kan stijgen.

Tips om mee te nemen voor het geval van parkeerschade of om dit te voorkomen

  • Parkeer slim: Probeer te parkeren op overzichtelijke en veilige plekken.
  • Documenteer alles: Foto’s, getuigenverklaringen, aangiften – ze kunnen allemaal van pas komen.
  • Weet wat je dekking is: Ken de details van je autoverzekering.
  • Blijf rustig en geduldig: Schade claimen kan frustrerend zijn, maar blijf kalm en werk stap voor stap het proces af.

Lees meer tips om parkeerschade te voorkomen.

Parkeerschade is vervelend, maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je het claimproces een stuk soepeler laten verlopen. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *