Autoverzekering en schade door ongedierte

Ongedierte kan schade veroorzaken aan je auto. Hoe kan je verzekerd zijn tegen dergelijke schades? We bespreken drie vaak voorkomende soorten schade door ongedierte, hoe je verzekering deze dekt en wat je kunt doen om de schade te voorkomen.

Schade aan auto door knaagdieren

Een van de voorkomende problemen is schade veroorzaakt door knaagdieren, zoals ratten en muizen. Deze dieren hebben de neiging om zich in kleine, warme ruimtes te nestelen, zoals onder de motorkap van je auto. Hier kunnen ze ernstige schade aanrichten door aan bedrading en plastic onderdelen te knagen. Dit kan leiden tot elektrische storingen of zelfs gevaarlijke situaties als de bedrading van essentiële systemen wordt aangetast.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Vogelschade aan de auto

Vogels kunnen ook aanzienlijke schade aan je auto veroorzaken. Dit varieert van oppervlakkige schade zoals krassen door klauwen en vervuiling door uitwerpselen, tot ernstigere problemen zoals het blokkeren van luchtkanalen door nestmateriaal. Vogelpoep is bijzonder schadelijk omdat het zuur bevat dat de lak van je auto kan aantasten als het niet snel wordt schoongemaakt.

Kleine dieren zoals marters en schade aan je auto

Naast knaagdieren en vogels kunnen ook insecten en kleine dieren zoals marters schade aan auto’s veroorzaken. Marters, maar ook bunzingen en hermelijnen, zijn bekend om hun neiging om kabels, slangen en isolatiematerialen aan te vallen. Insecten kunnen daarentegen problemen veroorzaken door het blokkeren van luchtopeningen of door het creëren van nesten in kleine ruimtes, wat kan leiden tot mechanische problemen.

Autoverzekering en dekking van ongedierteschade

De dekking van schade door ongedierte in autoverzekeringen varieert sterk. Autoverzekeraars zijn niet transparant over schade die ontstaat door ongedierte en hebben dit vaak niet in de polisvoorwaarden opgenomen. Een standaard WA-verzekering biedt sowieso geen dekking voor dergelijke schade. Een allriskverzekering of beperkt cascoverzekering biedt mogelijk ook geen dekking voor schade veroorzaakt door ongedierte. Echter, er zijn verzekeraars die dit soort schade wel vergoeden onder de WA beperkt casco of allriskverzekering. Verzekeraars gaan hier dus verschillend mee om. Je moet de polisvoorwaarden zorgvuldig nalezen of mogelijk de autoverzekeraar contacteren.

Uit een uitspraak van het KiFid van 2015 bleek bijvoorbeeld dat Centraal Beheer schade door een steenmarter (knagen) schaarde onder de module “Aanrijding en vandalisme”. Daarmee was deze schade destijds gedekt onder de allriskverzekering. Je valt bij een claim op dit soort schades wel terug in schadevrije jaren.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Vernieling van de auto door andere soort dieren

Je kan ook schade aan je auto krijgen door bijvoorbeeld een aanrijding met een dier. Dit soort schade is gedekt onder de WA beperkt casco en allrisk verzekering. Daarnaast zijn er andere soorten schades, zoals een paard wat tegen een geparkeerde auto trapt of katten die krassen in de autolak. Dit soort schade wordt soms beschouwd als vandalisme en is gedekt onder de allriskverzekering. Bij dit soort schades kan je de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen en de schade verhalen op zijn of haar particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Preventie van schade aan de auto door ongedierte

Preventie is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om schade door ongedierte te voorkomen:

  • Parkeer op schone, droge plaatsen en vermijd gebieden met veel ongedierte.
  • Controleer regelmatig op tekenen van ongedierte, zoals knaagsporen of nestmateriaal.
  • Houd je auto schoon, zowel van binnen als van buiten, om ongedierte niet aan te trekken.
  • Overweeg het gebruik van afweermiddelen zoals ultrasone apparaten, anti marterspray of natuurlijke middelen die knaagdieren en insecten afstoten.

Door je bewust te zijn van de risico’s en proactieve stappen te nemen, kun je de kans op schade door ongedierte verminderen en ervoor zorgen dat je auto in goede staat blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *