Autoverzekering stiekem op naam van oom , registratie in EVR register en mogelijk €150.000 schade zelf betalen

Een jongen van 18 had een autoverzekering afgesloten op zijn ooms naam. Naar alle waarschijnlijkheid omdat hij zelf geen autoverzekering had gekregen vanwege zijn jonge leeftijd en omdat zijn rijbewijs was ingevorderd. Na een paar weken veroorzaakt hij een dodelijk ongeval waarbij hij tegen twee geparkeerde auto’s botst en een fietser aanrijdt die uiteindelijk overlijdt. De schade die de autoverzekeraar Nationale Nederlanden uitkeert aan de slachtoffers en nabestaanden bedraagt €150.000. Ook registreert Nationale Nederlanden de gegevens van de jongen in het zogeheten “Extern verwijzingsregister” (ook wel “EVR: genoemd). Een registratie in dit register zorgt ervoor dat de jongen in de toekomst moeilijker gebruik kan maken van financiële dienstverlening. Lees meer over EVR register. De vraag is nu was de EVR registratie terecht? De jongen was zelf namelijk niet de verzekeringshouder, maar zijn oom. Naast de registratie eist Nationale Nederlanden ook de uitgekeerde schadevergoeding terug.

Standpunt van de verzekeraar

De autoverzekeraar stelt dat er sprake is van een schending (opzettelijk) van de mededelingsplicht bij het aanvragen van de autoverzekering. Als de jongen eerlijk was geweest dan had hij aangegeven dat hij zelf de eigenaar, kentekenhouder en regelmatig bestuurder was van de Volkswagen Polo en niet zijn oom. Als hij dit had gedaan dan had de verzekeraar de aanvraag nooit geaccepteerd. De verzekeraar had de jongen geweigerd vanwege de jonge leeftijd en vanwege het feit dat het rijbewijs van de jongen was ingevorderd.

Jonge bestuurders zitten in een risicogroep. Het komt daarmee vaker voor dat verzekeraars aanvragen van jonge automobilisten weigeren. Lees meer over jongeren autoverzekering en risicogroep autoverzekering.

De verzekeraar registreert de persoonsgegevens van de jongen in het EVR en vordert de kosten van €150.000

Nationale Nederlanden heeft na het ongeval de gegevens van de jongen geregistreerd voor de duur van 5 jaren in het extern verwijzingsregister. Dit is een register dat verzekeraars raadplegen bij nieuwe verzekeringsaanvragen. Als je hierin staat dan ben je een verhoogd risico voor een verzekeraar en is de kans groot dat ze je niet accepteren als klant. Daarnaast heeft de verzekeraar een melding gedaan bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars. Tot slot heeft de autoverzekeraar alle gemaakte kosten bij de jongen teruggeëist.

Klacht door jongen

De jongen heeft een klacht ingediend bij het Kifid (Klachteninstituut financiële dienstverlening) tegen de verzekeraar. De vraag was of de jongen gezien kan worden als de “verzekeringnemer”. Als dit niet het geval is, heeft de verzekeraar dan terecht de jongen geregistreerd in het EVR. En is het daarmee terecht dat de verzekeraar de schadevergoeding terug eist.

Oordeel van het Kifid

Het Kifid is tot oordeel gekomen dat de consument niet kan worden aangemerkt als de “verzekeringnemer”, maar dat Nationale Nederlanden wel bevoegd was om de jongen te registreren in het EVR. Daarnaast is het Kifid van mening dat de verzekeraar terecht de schade uitkering terug eist van de jongen. Of de vordering toewijsbaar is moet blijken uit een civiele procedure. Dat betekent dat Nationale Nederlanden nog naar de rechter moet gaan om de €150.000 terug te halen van de jongen. De kans is aanwezig dat de jonge kerel dit inderdaad moet gaan betalen. Lees meer over de uitspraak Kifid.

Moraal van het verhaal

Als je bijna nergens een verzekering kan krijgen of de premie heel hoog is dan klinkt het interessant om de autoverzekering op naam van de ouders of op naam van een oom te zetten. Echter als je in de problemen komt door bijvoorbeeld een dodelijke aanrijding dan zijn de rapen gaar. De verzekeraar komt er in bijna alle gevallen achter dat de verzekering niet op de juiste naam staat. De kans is groot dat je zelf gaat opdraaien voor alle kosten. Dit is het niet waard. Houd je aan de regels en wees eerlijk, ook al kost dit wat meer premie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven