Autoverzekering stijgen enorm

Het is wellicht geen verassend nieuws, maar de premie voor de autoverzekering is flink gestegen, dit meldt Independer (zie nieuwsbericht) op hun website. De premie voor de autoverzekering is maar liefst met 31% gestegen voor de verplichte WA verzekering. Andere versies van de autoverzekering zijn gestegen met 14% (All Risk) en 22% (WA+ / Beperkt Casco).

Reden van premiestijging autoverzekering

De laatste jaren waren de premies van autoverzekeringen erg laag. Dit met als reden om de consument te winnen en elkaar weg te concurreren. Doordat de premies laag waren heeft dit ervoor gezorgd dat verzekeraars lange tijd verlies hebben geleden.

De Nederlansche Bank zag door deze ontwikkeling zich genoodzaakt om in te grijpen en op te roepen dat verzekeraars hun premies weer moesten verhogen. Initieel hebben verzekeraars hier geen gehoor aan gegeven, maar nu hebben een aantal grote verzekeraars de premies alsnog omhoog gegooid. Het gevolg is dat de rest van de branche nu volgt. De premieverhoging voelt u als consument direct in de portomennee. De autoverzekering wordt simpelweg duurder.

Nu is niet alleen de oproep van De Nederlandsche Bank de enige reden voor de premieverhogingen. Een aantal ontwikkelingen hebben hierop invloed. We hebben ze even op een rijtje gezet:

  1. Meer geld kwijt aan letselschade
  2. Nieuwe (duurdere) techniek in auto’s
  3. Klimaatverandering (extremere weersomstandigheden)

Geavanceerde techniek in auto’s komt met een prijskaartje. Als er schade wordt gemaakt aan bijvoorbeeld een achteruitrijcamera in de achterbumper dan brengt dit een hogere schadepost met zich mee dan alleen een simpele bumper vervangen. Dat de auto’s meer geavanceerder worden zorgt voor een hogere premie van de autoverzekering.

Het weer wordt steeds extremer (onweersbuien, hagel, etc.). Deze omstandigheden zorgen vaak voor meer schades aan auto’s. Hierdoor moeten verzekeraars meer uitkeren. Dus hoe slechter het weer wordt, hoe meer uit te keren, des te meer de premie stijgt.

Hoe heeft de verzekeraar de lage premie overleefd?

Hoe kon een verzekeraar dan overleven als ze verlies maken vraagt u zich wellicht af. Verzekeraars compenseren de verliezen door winst te maken op beleggingen.

Besparen op de autoverzekering

De stijging van de kosten voor de autoverzekering is vervelend voor u als consument. Misschien nog een positieve noot, we hebben wel één van de voordeligste autoverzekeringen van Europa. Maar goed, door de premiestijgingen is het wellicht aan te raden om even te kjken hoeveel u nu precies betaalt voor de autoverzekering. Komt u tot de conclusie dat u inderdaad erg veel betaalt? Dan kunt u op deze site even een vergelijking uitvoeren om te kijken of u ergens anders voordeliger uit bent. Immers de concurrentie tussen verzekeraars is niet verdwenen!

[maxbutton id=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *