Prijsverschillen van tot 460 euro voor dezelfde autoverzekering in dezelfde straat!

Het klinkt bizar maar toch is het echt waar. Er zijn verzekeraars op de markt die voor precies dezelfde autoverzekering tot 77% meer premie vragen als je een aantal huisnummers verderop woont. Ook zijn er enorme verschillen tussen autoverzekeraars zelf. Vergelijkingssite Pricewise heeft onderzoek gedaan naar de verschillen in premies voor de wettelijk verplichte WA autoverzekering van 22 verschillende autoverzekeraars in ruim 4000 verschillende postcodes. In dit artikel de achtergrond en de bevindingen uit dit onderzoek.

Het onderzoek prijsverschillen autoverzekering

Het onderzoek is uitgevoerd vooral met de focus op de grote steden. Hierbij zijn 3500 postcodes van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht onder de loep genomen. De overige 500 postcodes besloegen kleinere gemeenten.

Uit de analyse van de gegevens blijkt dat prijsverschillen binnen de WA autoverzekering in de grote steden vooral ontstaan als een specifieke straat meerdere postcodes bevat. In de kleinere plaatsen zijn de verschillen op te merken in de dorpen zelf.

Pricewise heeft voor hun onderzoek gebruik gemaakt van 1 specifiek profiel (middelbare man met een Volkswagen Gold uit 2008) voor de berekening van de WA autoverzekering op verschillende postcodes en straten. Er is specifiek alleen gekeken naar de WA dekking, omdat dit de wettelijk verplichte autoverzekering betreft. Verschillen kunnen door alleen naar de WA verzekering te kijken op deze manier niet verklaard kunnen worden door de extra dekking (zoals bijvoorbeeld het geval is met een WA beperkt casco of WA volledig casco autoverzekering).

 

Opvallendste prijsverschillen autoverzekering

De opvallendste bevinding is dat de grote verschillen vooral in de grote steden zichtbaar zijn. Het grootste absolute verschil betreft in Rotterdam op de Dorpsweg. Een WA autoverzekering van specifieke verzekeraar Lancyr kost op huisnummer 189 circa €53 per maand terwijl op nummer 64 de verzekering circa 92 euro per maand kost! Dit is een enorm verschil van 73%. Op jaarbasis komt dit neer op bijna €460,-!

Het grootste percentuele verschil is te vinden op de Dordtselaan (ook in Rotterdam). De autoverzekering van Avero Achmea kost op huisnummer 62 circa €30 duurder dan op nummer 163. Op jaarbasis komt dit neer op bijna €354,-.

In de kleine dorpen zijn de verschillen ook groot. Hier zijn uitschieters gevonden met verschillen tot 59% met een maximaal verschil van bijna €230,- per jaar. De verschillen met steden zijn lager omdat het risico op schade in dorpen lager is.

Deze grote verschillen laten weer zien dat het handig is om zo nu en dan rond te kijken naar een nieuwe autoverzekering. Autoverzekering vergelijken is dan een eerste stap naar de zoektocht voor een goedkopere autoverzekering.

Grootste prijsverschillen per grote stad

Hieronder samengevat de grootste verschillen per grote stad.

Amsterdam prijsverschil autoverzekering

Pieter Callandlaan. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €53 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 464 euro. Percentueel verschil van maar liefst 73%

Den Haag prijsverschil autoverzekering

De Gaarde. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €62 per maand en maximaal €96 euro per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 410 euro. Percentueel verschil van maar liefst 55%.

Rotterdam prijsverschil autoverzekering

Dorpsweg. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €53 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 464 euro. Percentueel verschil van maar liefst 73%

Utrecht prijsverschil autoverzekering

Vechtplantsoen. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €55 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 448 euro. Percentueel verschil van maar liefst 40%.

Ook grote prijsverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars!

Naast de prijsverschillen per straat is er ook geconstateerd dat er enorme prijsverschillen zijn tussen de verschillende autoverzekeraars. Een voorbeeld is dat voor een WA verzekering op de van Speykstraat 112 in Rotterdam bij Generali autoverzekering circa €38 per maand betaald en bij Nationale Nederlanden €97 per maand. Dit is dus voor precies dezelfde WA autoverzekering, maar dan bij verschillende verzekeraars. Nu verschilt qua inhoud de dekking niet zoveel, omdat wettelijk bepaald is hoe de basisdekking van de WA verzekering eruit ziet. De verschillen tussen de WA verzekeringen zijn dus miniem. Het verschil in bovengenoemd voorbeeld komt neer op een verschil van ruim €700,- per jaar.

Hoe bepalen verzekeraars de premieverschillen?

De meerderheid van de onderzochte autoverzekeraars (14 van de 22) past het zogeheten microzoning toe. Dit betekent dat de premies van de autoverzekering al kan verschillen als de laatste letter van de postcode verschilt. 6 van de 22 verzekeraars kijkt iets breder voor het bepalen van de premie. Deze kijken alleen naar de vier letters van de postcode (hier hebben de letters van de postcode geen invloed). De 2 laatste verzekeraars in het onderzoek kijken naar verschillen per regio, dus naar alleen verschillen tussen de eerste twee cijfers van de postcode.

De verwachting is dat de verschillen op microniveau gaan toenemen naarmate er steeds meer data beschikbaar komt voor de verzekeraar om te gebruiken in de calculatie van de autoverzekering premie. Meeste verzekeraars zijn ook open over het feit dat de verschillen in de verzekering ontstaan door microzoning. Zij beargumenteren dat er een verschil is in schadelast en schadefactoren op het microniveau. Dit rechtvaardigt de verschillen in de autoverzekering premie.

Autoverzekering vergelijken

Nu we weten dat sommige autoverzekeraars microzoning toepassen en dat er tussen de verschillende autoverzekeraars ook enorme verschillen bestaan is het wellicht handig om te kijken of u goedkoper uit kunt zijn met de autoverzekering. U kunt gemakkelijk de verschillende premies berekenen via de autoverzekering vergelijking module. WA autoverzekering vergelijken is dus de moeite waard. Autoverzekeringen zijn op te zeggen met een maand opzegtermijn (indien langer dan een jaar bij de autoverzekering zit). Zo kunt u snel overstappen en beginnen met besparen op de autoverzekering

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *