Dashcam voor in je auto, handig of niet?

Je ziet het steeds vaker. Een dashcam in de auto. In Rusland schijn je niet zonder te kunnen, want de verzekering daar keert gewoonweg niet uit als je geen bewijs kan leveren dat de aanrijding niet jouw schuld is of er is corruptie in het spel. Waarom zou je een dashcam kopen in Nederland? De voornaamste reden is het registreren van andermans gedrag in het verkeer.

Een dashcam maakt opnames tijdens een autorit. Hij staat altijd aan wanneer je rijdt. Eigenlijk gebruik je de beelden alleen wanneer het nodig is. In principe fungeert een dashcam als een soort zwarte doos voor in de auto. Het is handig om aan te tonen dat je zelf onschuldig bent bij een aanrijding / ongeval. De gemaakte beelden kunnen dienen als bewijs in een rechtzaak.

De dashcam maakt dus opnames terwijl je rijdt. De opnames worden automatisch opgeslagen op een SD-kaart en als de kaart vol is overschrijft de dashcam de oudste opname automatisch.

Dashcam toegestaan in Nederland?

Het is toegestaan in Nederland om beelden te maken via een dashcam en mogen ze gebruikt worden als bewijs. Een auto valt onder de Nederlandse wetgeving niet onder het portretrecht. De bestuurder van de andere auto mag echter niet herkenbaar in beeld zijn. Het online zetten en het filmen van leesbare kentekens moet wel mee opgelet worden. Kenteken worden in Nederland gezien als persoonsgegevens en vallen daarmee onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

In sommige landen is het gebruik van dashcams verboden, zoals in Portugal en Oostenrijk. De boetes zijn hier aanzienlijk hoog (Portugal €2.500,- en Oostenrijk tot wel €10.000).

Tips voor het gebruik van een dashcam

  • Zorg dat de dashcam tijdens het tijden altijd aan staat.
  • Laat de dashcam aan als de auto geparkeerd staat (voor eventuele inbrekers of verkeersincidenten als de auto geparkeerd staat)
  • Bij het online publiceren houdt rekening met de privacy van anderen.
  • Zorg dat de dashcam het zicht op de weg niet blokkeert.
  • Check per land of het gebruik van een dashcam is toegestaan
  • Bedien de dashcam niet tijdens het autorijden

Actie Dashcam HEMA Autoverzekering

Bij de HEMA autoverzekering krijgt u nu tijdelijk een dashcam bij het afsluiten van de HEMA WA + Volledig Casco autoverzekering ter waarde van €179,-. De actie geldt tot 31 mei 2017. Per afgesloten verzekering ontvangt u één dashcam kado.

[maxbutton id=”17″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *