De invloed van verkeersovertredingen op de autoverzekeringspremie

In de wereld van autoverzekeringen speelt veilig rijgedrag een cruciale rol in het bepalen van de autoverzekeringspremies. Er zijn zelfs verzekeringen die rijgedrag monitoren en goed rijgedrag belonen met premiekorting. Zo heeft FBTO een rijstijlverzekering. Verkeersovertredingen kunnen worden gezien als indicatoren van risicovol gedrag. Een hoger risico leidt bij verzekeringen tot een verhoging van de premies. In dit artikel onderzoeken we hoe verschillende soorten verkeersovertredingen de premie van jouw autoverzekering kunnen beïnvloeden.

Welke verkeersovertredingen zijn van invloed op de autoverzekering?

Verkeersovertredingen omvatten een breed scala aan overtredingen, variërend van lichte overtredingen zoals te snel rijden of door rood licht rijden, tot ernstigere delicten zoals rijden onder invloed (misdrijf) en rijden zonder rijbewijs. Elke overtreding heeft een ander niveau van ernst. Niet alle overtredingen tellen mee in de bepaling van de autoverzekeringspremie.

FBTO autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Impact van lichte overtredingen

Lichte overtredingen, zoals een snelheidsovertreding (behalve de enorm hoge snelheidsovertredingen waarbij justitie aan de pas komt) of een stopbord negeren, leiden meestal niet tot premieverhoging. Tot dusver hebben verzekeraars geen inzicht welke boetes voor lichte overtredingen jij allemaal hebt gekregen als bestuurder.

Gevolgen van ernstige overtredingen

Heb jij een verkeersovertreding gepleegd die strafrechtelijk wordt vervolgd? Dan is de kans groot dat de verzekeraar jouw straft met een hogere premie of zelfs helemaal niet accepteert als klant. Een voorbeeld is een misdrijf plegen zoals rijden onder invloed. Een ander voorbeeld is vluchten na een verkeersongeval of een enorm hoge snelheidsovertreding waarbij je rijbewijs wordt ingevorderd. De kans is groot dat verzekeraars dit soort bestuurders zien als bestuurders met een hoog risicoprofiel. Zij kunnen na de overtreding geen autoverzekering meer afsluiten bij de reguliere autoverzekeraars.

Naast verkeersovertredingen hebben andere strafrechtelijke veroordelingen mogelijk ook invloed op je autoverzekering

Bij het aanvragen van een autoverzekering vragen verzekeraars naar jouw strafrechtelijk verleden. Als jij in het verleden bent veroordeeld ben je verplicht dit te melden aan de verzekeraar. Je bent verplicht strafbare feiten te melden. Dit geldt onder andere voor:

  • het overtreden van de Vuurwapenwet of de Opiumwet;
  • (poging tot) verduistering, diefstal, heling, oplichting, bedrog, valsheid in geschrifte;
  • (poging tot) beschadiging of vernieling, mishandeling, afpersing en bedreiging of enig misdrijf dat bericht is tegen de vrijheid van een persoon of tegen het leven.

InShared autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Hoe lang blijven overtredingen impact hebben op de autoverzekering?

De impactduur van een overtreding op de premie varieert. Kleine overtredingen hebben dus geen impact. Zwaardere overtredingen kunnen een langer effect hebben. Verzekeraars vragen in ieder geval of je afgelopen 8 jaren strafrechtelijk veroordeelt bent. Het hangt af van het vergrijp of de verzekeraar je accepteert of dat je premie wordt verhoogd. De verzekeraar kan zelf beslissen of ze je willen verzekeren.

Tot slot

Verkeersovertredingen met strafrechtelijke gevolgen hebben onmiskenbaar invloed op de premie van je autoverzekering. Het hangt per geval af hoe hoog de premiestijging is of dat je wordt geaccepteerd of niet. Als je niet wordt geaccepteerd dan kan je terecht bij de Vereende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *