De voor- en nadelen van een eigen risico bij de autoverzekering: 4 tips om de beste keuze te maken

Als je een autoverzekering afsluit, kun je ervoor kiezen om een eigen risico te nemen. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf betaalt wanneer je een ongeval hebt of schade rijdt. Het eigen risico geldt alleen voor schade aan de eigen auto. Het eigen risico speelt dus alleen bij de allrisk en WA beperkt casco verzekering. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen risico bij de autoverzekering? En hoe kun je de beste keuze maken? Hieronder vind je vier tips om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Voordelen van een eigen risico

Er zijn verschillende voordelen aan het nemen van een eigen risico bij je autoverzekering. Hieronder staan de belangrijkste voordelen:

 • Lagere premie: Een eigen risico zorgt ervoor dat je een lagere premie betaalt voor je autoverzekering. Dit komt doordat de verzekeraar minder risico loopt om de volledige kosten van een eventuele schade te moeten vergoeden. Je betaalt dus minder premie, maar neemt wel een deel van het financiële risico op jezelf.
 • Minder snel claimen: Wanneer je een eigen risico hebt, zul je minder snel geneigd zijn om kleine schades te claimen. Dit komt doordat je weet dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Hierdoor voorkom je dat je premie omhoog gaat en behoud je jouw schadevrije jaren.
 • Bewuster rijden: Wanneer je een eigen risico hebt, zul je bewuster rijden. Je weet immers dat je een deel van de kosten zelf moet betalen als je schade rijdt. Hierdoor zul je minder snel onnodige risico’s nemen en veiliger rijgedrag vertonen.
allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

 • €0,- eigen risico
 • Altijd vervangend vervoer bij schade

ca. €28,00 p/m

Nadelen van een eigen risico

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan het nemen van een eigen risico bij je autoverzekering. Hieronder staan de belangrijkste nadelen:

 • Hogere kosten bij schade: Wanneer je schade rijdt en je hebt een eigen risico, zul je een deel van de kosten zelf moeten betalen. Hierdoor kan het nemen van een eigen risico juist duurder uitpakken dan wanneer je geen eigen risico zou nemen.
 • Onverwachte kosten: Wanneer je schade rijdt en je hebt een eigen risico, kan het zijn dat je onverwacht hoge kosten moet betalen. Dit kan vervelend zijn, vooral als je niet genoeg spaargeld hebt om de kosten te dekken.
 • Minder zekerheid: Wanneer je een eigen risico hebt, weet je niet zeker hoeveel je moet betalen bij een eventuele schade. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen en kan ervoor zorgen dat je minder goed weet waar je aan toe bent.

Vier tips bij het kiezen van het eigen risico bij de autoverzekering

Hier zijn vier tips om je te helpen de beste keuze te maken bij het kiezen van een eigen risico voor jouw autoverzekering.

 1. Overweeg je financiële situatie: Als je geen hogere premie kan veroorloven dan kan een hoger eigen risico een manier zijn om de maandelijkse kosten te verlagen. Maar als je bijvoorbeeld in geval van schade het eigen risico niet kunt betalen, kan dit tot financiële problemen leiden. Het is belangrijk om een eigen risico te kiezen dat past bij jouw financiële situatie.
 2. Beoordeel het risico op ongevallen en je eigen rijgedrag: Hou rekening met het risico op ongevallen en de kans dat je een claim moet indienen. Als je bijvoorbeeld een onervaren bestuurder bent, kan het risico op ongevallen groter zijn en kan het verstandig zijn om een lager of geen eigen risico te nemen. Aan de andere kant, als je een ervaren bestuurder bent en weinig kans hebt om een claim in te dienen, kan het nemen van een hoger eigen risico je helpen om geld te besparen op je premie.
 3. Vergelijk verschillende opties: Verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende eigen risico-opties, en de kosten en dekking kunnen aanzienlijk verschillen tussen verschillende opties en verzekeringsmaatschappijen. Het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Vergelijk de kosten en dekking van verschillende opties om te bepalen welke het beste bij jouw behoeften past.
 4. Controleer de hoogte van het eigen risico: Als je hebt besloten om een eigen risico te nemen, is het belangrijk om de hoogte van het eigen risico te controleren. De hoogte van het eigen risico kan verschillen per verzekeringsmaatschappij en polis, dus zorg ervoor dat je de details van je eigen risico begrijpt voordat je een polis afsluit. Het kan ook de moeite waard zijn om te controleren of je eigen risico kan worden verlaagd door extra beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het installeren van een alarmsysteem in je auto.

Het kiezen van een eigen risico bij je autoverzekering is een persoonlijke beslissing die afhangt van jouw eigen voorkeuren. Het is belangrijk om de tijd te nemen om alle opties te overwegen en te vergelijken voordat je een beslissing neemt voor wel of geen eigen risico. Check hier de goedkoopste autoverzekeraars zonder eigen risico.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Verzekering zonder eigen risico mogelijk
 • Korting tot 75%

Bereken je premie bij Centraal Beheer

FBTO autoverzekering

 • Autoverzekering zonder eigen risico mogelijk
 • No-claim korting tot 75%

Check jouw premie bij FBTO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *