Dekking autoschade door vandalisme

Soms lopen demonstraties uit op rellen en daarbij wordt wel eens schade toegebracht aan auto’s. Dit is voor de eigenaar van de auto zeer vervelend. Hoe zit het met het claimen van deze schade?

Allereerst is het van belang om aangifte te doen van de vernieling. Het lijkt wellicht zinloos, omdat de kans klein is dat de dader daadwerkelijk gepakt wordt. Toch is het noodzakelijk voor de verzekering. Daarnaast mocht de dader alsnog gevonden worden, dan kan je de schade op deze persoon proberen te verhalen.

Afhankelijk van het type autoverzekering wordt schade veroorzaakt door vandalisme gedekt of juist niet gedekt. Bekijk hieronder per type verzekering wat er in het algemeen wordt gedekt. Per specifieke verzekeraar kunnen de voorwaarden verschillen.

WA verzekering en vandalisme

Als u alleen een WA verzekering heeft en er schade is ontstaan aan uw auto door vandalisme, dan heeft u pech. Een WA verzekering dekt alleen schade die u veroorzaakt bij anderen en geen schade aan uw eigen auto. De enige oplossing is de dader achterhalen en schade proberen te verhalen

WA+ Beperkt Casco verzekering en vandalisme

Als u deze verzekering heeft worden sommige vormen van schade door vandalisme vergoed. Voorbeelden van schades zijn: ingeslagen ruit, brandschade of schade na joyriding of diefstal

 WA+ Volledig Casco (allrisk) en vandalisme

Bij deze verzekering zijn vaak niet alleen de bovenstaande oorzaken (bij WA+ beperkt casco) van schades gedekt, maar ook andere schades, zoals kapot getrapte spiegels, krassen in de auto en lek gestoken banden.

Claimen van schade door vandalisme

Bij sommige verzekeraars kost het claimen van schade door vandalisme uw schadevrije jaren. Hierdoor valt u terug in de kortingsladder van uw verzekeraar. Het is verstandig om te bekijken hoe groot uw schade daadwerkelijk is en wellicht niet te claimen, maar deze zelf te betalen. Maakt u een berekening van de eventuele verhoging van uw premie en reken uit hoeveel u per saldo meer gaat betalen. Als de schade alsnog groter is, dan is het wellicht verstandig om alsnog te claimen, ondanks de terugval.

Schade door ander voertuig?

Is uw schade door een ander voertuig veroorzaakt dan kunt u wellicht een claim indienen bij het Waarborgfonds. Om te checken of u in aanmerking komt voor een claim doe dan de test op de volgende website : https://www.schadezonderdader.nl/

Bekijk altijd de voorwaarden van uw specifieke verzekering om na te gaan of de schade aan uw auto door vandalisme wordt gedekt. Bent u op zoek naar een verzekering? Kijk in ons overzicht van autoverzekeraars voor de verschillende aanbieders.

Lees ook eens over de volgende gerelateerde onderwerpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *