Dronken achter het stuur en toch verzekerd het kan

Bron: EditieNL

Als je dronken achter het stuur kruipt, zou je denken dat je niets vergoed krijgt van de verzekering bij een ongeluk. Toch betaalt meer dan de helft van alle verzekeraars de schade die jij bij anderen veroorzaakt.

In Nederland ben je altijd verplicht verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt. Dat is zo geregeld, omdat onschuldige slachtoffers dan in ieder geval geld krijgen. Maar als je een slok op hebt, lijkt het onlogisch dat de verzekeraar betaalt voor de schade die jij hebt aangericht.

Sommige verzekeraars hebben daarom een alcoholclausule in hun polisvoorwaarden opgenomen. Daarin staat dat ze de kosten op jou kunnen verhalen als je een ongeluk maakt terwijl je dronken bent. Maar meer dan de helft van alle verzekeraars heeft zo’n clausule niet, blijkt uit onderzoek van verzekeringsvergelijker Independer.

Ben je verzekerd bij een verzekeraar zonder alcoholclausule, dan betaal je na een drankongeluk dus alleen de schade aan je eigen auto. Je verzekeraar betaalt de schade die je bij anderen hebt veroorzaakt. Maar eigenlijk draaien alle klanten van de verzekeraar daar dus voor op.

Verzekeringen zonder clausule

Bij verzekeringsvergelijker Independer komen regelmatig telefoontjes binnen van mensen die specifiek op zoek zijn naar zo’n verzekering waarbij eventuele schade ook na een borrel wordt vergoed. “We vinden het heel raar dat het bij sommige verzekeraars nog mogelijk is”, vertelt commercieel directeur Barbara de Koning. “Alle verzekeraars zouden de clausule in hun polis moeten hebben. Nu laten ze nietsvermoedende klanten meebetalen aan een misdrijf.”
Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars legt uit dat het voor verzekeraars erg ingewikkeld was om te achterhalen of iemand gedronken had bij het veroorzaken van een ongeluk. “We konden het proces verbaal niet inzien”, vertelt hij. “Veel verzekeraars hebben de laatste jaren de alcoholclausule daarom juist uit de polis gehaald.” Maar sinds 1 mei hebben de verzekeraars wel toegang tot de informatie van de politie en is dat probleem uit de weg.

Rompslomp

Volgens Independer zit een deel van het probleem ook in iets anders: veel verzekeraars vinden het een hoop rompslomp om kosten op een bestuurder te verhalen, zeker als het om een relatief klein bedrag gaat.

De Vereniging Verkeersslachtoffers vindt het ‘idioot’ dat niet alle verzekeraars een alcoholclausule hebben. “Op deze manier geven verzekeringen het signaal dat zij de kosten op zich nemen van iets wat strafbaar is”, aldus een woordvoerder. “Verzekeraars zouden het juist moeten ontmoedigen.”

Verzekeringen zonder clausule (21 van de 38)

Tientallen doden

Van het totale aantal verkeersongelukken wordt 20 procent veroorzaakt door een bestuurder met te veel drank op. Daardoor overlijden jaarlijks tussen de 60 en 135 mensen. Dat is een schatting, want als de bestuurder zelf overlijdt wordt hij of zij niet getest op alcohol.

Bron: Editie NL

Lees ook eens over de volgende onderwerpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *