Een nieuwjaar! Wat te doen als je jouw auto terugvindt met schade door vuurwerk?

Het oude jaar is net achter de rug en traditioneel gaat oud en nieuw gepaard met het afsteken van vuurwerk. Hoewel dit voor veel mensen een bron van vermaak is, brengt het ook risico’s met zich mee, waaronder schade aan voertuigen. Vorig jaar was de schade geschat op zo’n € 10 miljoen. In dit artikel bespreken we wat standaard autoverzekeringspolissen doorgaans dekken met betrekking tot schade veroorzaakt door vuurwerk en wat je moet doen als je jouw auto terugvindt met schade door vuurwerk na oudjaar.

Wat dekken de standaard autoverzekeringspolissen?

De dekking van schade door vuurwerk bij autoverzekeringen varieert sterk per polis en verzekeraar. Over het algemeen zijn er drie hoofdtypen autoverzekeringen die relevant kunnen zijn: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), beperkt casco (WA plus) en volledig casco (allrisk).

WA-verzekering

De WA-verzekering is in Nederland verplicht en dekt schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Echter, schade aan je eigen auto, veroorzaakt door vuurwerk, wordt niet gedekt onder een WA-verzekering. Heb je alleen een WA verzekering dan ben je niet verzekerd.

FBTO autoverzekering

  • Al 40% korting met 0 schadevrije jaren
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Beperkt Casco (WA plus)

Een beperkt cascoverzekering biedt een uitgebreidere dekking en kan in sommige gevallen schade door vuurwerk dekken. Schade door brand of explosies, wat bij vuurwerk kan voorkomen, valt onder deze dekking. Een voorbeeld is iemand steekt een fonteintje af vlakbij jouw auto. Hij valt om en je auto vliegt in brand. In zo’n geval ben je verzekerd onder de WA beperkt casco verzekering. Het geldt dus wanneer iets per ongeluk gebeurd. Bij opzet ben je niet verzekerd onder de WA beperkt casco verzekering.

Volledig Casco (Allrisk)

De volledig cascoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking, inclusief schade aan je eigen auto veroorzaakt door externe factoren zoals vuurwerk. Als iemand een Cobra in jouw uitlaat doet en daardoor is jouw auto total loss, dan ben je onder de allrisk verzekering gedekt.

Het maakt uit of de vuurwerkschade per ongeluk of expres is veroorzaakt

Is de schade per ongeluk veroorzaakt door een vallende vuurpijl of vuurwerkpot? Dan ben je gedekt onder de WA+ verzekering en allrisk verzekering. Is de schade expres veroorzaakt door een vandaal? Dan ben je alleen gedekt onder de allrisk verzekering. Heb je alleen de standaard WA verzekering? Dan ben je helemaal niet verzekerd.

Wat te doen als je vuurwerk schade aan je auto hebt?

Als je vuurwerkschade hebt opgelopen aan je auto is het verstandig om zo snel mogelijk foto’s te maken van de situatie. Was je er zelf bij en weet jij wie het vuurwerk heeft afgestoken? Neem dan de contactgegevens van deze persoon op want dan kan diegene aansprakelijk stellen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering (Let op! Niet iedereen heeft deze verzekering). Claim vervolgens zo snel mogelijk de schade bij je verzekeraar.

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €29,00 p/m

Let op je schadevrije jaren bij een schadeclaim.

Mocht je een beroep doen op je allrisk verzekering. Kijk dan goed naar de omvang van de schade. Als je namelijk claimt op de allrisk verzekering, wanneer iemand bewust schade heeft veroorzaakt aan je auto, dan val je vijf jaar terug in schadevrije jaren. Je verliest dan no-claim korting. Ga na of dit nadeel opweegt tegen jouw schadevergoeding.

Probeer vuurwerkschade te voorkomen

Zet je auto, indien mogelijk, op een veilige plek waar mensen niet bij kunnen komen zoals een parkeergarage. Zet hem zeker niet op plekken waar bekend is dat men elk jaar bijvoorbeeld een vreugdevuur houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *