Het nieuwe schadevrije jaren systeem treedt in werking op 1 juli 2024

In de oude situatie moet je zelf het aantal schadevrije jaren aan de autoverzekeraar doorgeven bij het afsluiten van een autoverzekering. Niet iedereen weet echter precies zijn of haar exacte schadevrije jaren. Dit blijkt ook uit cijfers van de verzekeraars, die aangeven dat tot wel 50% van de opgaves onjuist is. Een foute opgave veroorzaakt correcties in autoverzekeringspolissen. Het kan namelijk voorkomen dat je te veel schadevrije jaren hebt opgegeven, en dit wordt gecorrigeerd. Na correctie moet je meer (of minder) premie betalen. Om deze problemen te voorkomen, introduceren het Verbond van Verzekeraars en Stichting EPS een nieuw systeem voor schadevrije jaren.

Het nieuwe systeem geeft real-time inzicht in je schadevrije jaren

Als klant kun je nu zelf het systeem raadplegen (waar dit voorheen alleen voor verzekeraars mogelijk was) om te zien hoeveel schadevrije jaren je daadwerkelijk hebt. Zo maak je nooit meer een fout bij het aanvragen van een verzekering. Voor het nieuwe schadevrije jaren systeem geldt een ingangsdatum van 1 juli 2024. Er is een overgangsperiode van zes maanden voor particuliere autoverzekeringen. Voor zakelijke polissen is er een overgangstermijn van 24 maanden.

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €29,00 p/m

Hoe werkte het oude systeem met Roy-data?

In de oude situatie berekenden autoverzekeraars zelf het aantal schadevrije jaren op basis van rekenregels opgenomen in de “Bedrijfsregeling 11 Roy-data” (dit is een regeling waar alle verzekeraars aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars zich aan moeten houden). Als je bijvoorbeeld je autoverzekering opzegde dan ging de verzekeraar deze jaren berekenen. Als je het afgelopen jaar een schadeclaim had ingediend, gingen er jaren vanaf. Vervolgens leverde de verzekeraar jouw schadevrije jaren aan bij Roy-data en jij ontving een opgave van je nieuwe aantal schadevrije jaren. Deze opgave werd in de praktijk echter zelden gebruikt bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering.

Hoe werkt het nieuwe systeem voor schadevrije jaren?

Het nieuwe systeem werkt anders dan Roy-data. Het systeem berekent centraal het aantal schadevrije jaren op basis van de geleverde “events” van verzekeraars. Events zijn bijvoorbeeld een schadeclaims, een datum van opzeggen van verzekering, of ingangsdata van nieuwe verzekeringen. De opbouw van de schadevrije jaren, op basis van deze events, is in het nieuwe systeem altijd inzichtelijk voor jou. Je kunt zelf zien hoe je schadevrije jaren zijn opgebouwd en wanneer je bijvoorbeeld bent teruggevallen in jaren. De verzekeraar heeft ook toegang tot deze informatie. Je kan de informatie in het systeem raadplegen en gaan gebruiken als je bijvoorbeeld aan het oriënteren bent op een andere verzekeraar (met een vergelijking).

Het systeem werkt op basis van maanden

Het nieuwe systeem werkt op basis van maanden. Als je bijvoorbeeld 2 jaar en 5 maanden hebt opgebouwd en overstapt naar een andere verzekeraar, gaan je 5 maanden niet verloren zoals in de oude situatie. Deze 5 maanden worden ook geregistreerd. Na 7 maanden bij je nieuwe verzekeraar krijg je een schadevrij jaar erbij. Dit zorgt voor eerlijke opbouw en voorkomt ook versnelde afronding naar boven.

Beheer centrale systeem ligt net als Roy-data bij Stichting Seps

Net als Roy-data wordt het nieuwe schadevrije jaren systeem beheerd door Stichting EPS en maakt gebruik van blockchaintechnologie. Dit zorgt voor transparantie en traceerbaarheid van mutaties, waardoor je altijd de juiste informatie over je schadevrije jaren kunt krijgen. Omdat schadevrije jaren waardevol zijn en je kortingen opleveren, is het essentieel dat alles correct wordt verwerkt door de verzekeraar, en nu kun je dit zelf controleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven