Hoe beïnvloedt een ongeval mijn premie?

Een ongeval meemaken is een stressvolle ervaring die naast de directe impact ook langetermijngevolgen kan hebben, vooral op financieel gebied. Eén van de meest gestelde vragen na een ongeval is hoe dit de autoverzekeringspremie beïnvloedt. Het antwoord is niet altijd eenvoudig, aangezien diverse factoren een rol spelen, waaronder de aard van het ongeval, jouw schadevrije jaren en de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar.

Een ongeval kan je premie beïnvloeden door het verlies van schadevrije jaren, waardoor je minder korting krijgt op je premie. De mate van invloed hangt af van het type verzekering, de schuldvraag en de voorwaarden van je verzekeraar. Tips om de impact op de premie te minimaliseren zijn het behouden van schadevrije jaren door schade zelf te betalen en het overwegen van een no-claimbeschermer.

Invloed van een ongeval op je premie

Na een ongeval door eigen schuld kun je een stijging van je verzekeringspremie verwachten. Dit komt doordat verzekeraars het risico inschatten op basis van je rijgeschiedenis. Deze rijgeschiedenis wordt bijgehouden met schadevrije jaren. Lees meer over hoeveel stijgt de premie na een schade?

FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten.
  • Dezelfde no-claim voor tweede auto.

Schadevrije jaren en no-claimkorting

Een belangrijk aspect dat je premie beïnvloedt, zijn dus de schadevrije jaren. Dit zijn de jaren waarin je geen schade claimt bij je verzekeraar. Meer schadevrije jaren betekenen een hogere no-claimkorting op je premie. Een ongeval kan deze korting verlagen, omdat je mogelijk schadevrije jaren verliest. Verzekeraars hebben onderling afgesproken dat je na een schadeclaim minimaal 5 schadevrije jaren verliest.

De schuldvraag

De impact op jouw premie hangt nauw samen met de schuldvraag. Wie de schuldige is bij het ongeval is van belang. Als je niet aansprakelijk bent voor het ongeval, heeft dit meestal geen op je premie. De tegenpartij is aansprakelijk en zijn of haar verzekering vergoedt de schade. Verzekeraars kijken vooral naar de schuldvraag om te bepalen of je premie wordt aangepast.

De schuldvraag is niet relevant bij vandalisme. Bij dit soort schade verlies je schadevrije jaren na een schadeclaim, ook al is de schade niet jouw schuld.

Tips om de impact op je premie te minimaliseren

  1. Rij veilig: Een goede rijvaardigheid helpt om je premie laag te houden. Bouw elk jaar een schadevrij jaar op.
  2. Bij een schadeclaim: Beoordeel of je zelf de schade kan betalen. Als je zelf betaalt dan zak je niet in schadevrije jaren en dus ook niet in korting. Je premie blijft gehandhaafd.
  3. Overweeg een no-claimbeschermer: Sommige verzekeraars bieden een no-claimbeschermer die je toestaat om per jaar een schade te claimen zonder dat je premie stijgt. Je schadevrije jaren zakken wel.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Conclusie

Een ongeval kan een significante invloed hebben op je verzekeringspremie, maar door slimme keuzes te maken en veilig te rijden, kun je deze impact beperken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *