Hoe beïnvloedt het type auto mijn premie?

Als je een autoverzekering afsluit, speelt het type auto een belangrijke rol in het bepalen van je premie. Hieronder lees je hoe verschillende aspecten van je auto de verzekeringskosten beïnvloeden.

Waarde van de auto

Duurdere auto’s kosten meer om te verzekeren. Dit komt omdat de reparatie- of vervangingskosten hoger zijn bij schade. Als je een auto met een hoge waarde hebt, kun je dus een hogere premie verwachten.

Type en model

Sportauto’s of luxe modellen hebben vaak een hogere premie. Dit komt omdat deze vaak meer vermogen hebben en duurder zijn.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Populariteit van de auto

Populaire auto’s worden sneller gestolen. Daarom is de WA+ beperkt casco en allrisk verzekering vaak duurder voor de meer populaire modellen.

Het automerk

In Nederland wordt de Volkswagen Golf vaak als doelwit voor diefstal gezien, wat meestal leidt tot een verhoogde verzekeringspremie in vergelijking met andere modellen, zoals de Renault Clio. Daarnaast beoordelen verzekeraars of specifieke autotypes in het verleden betrokken zijn geweest bij een aanzienlijk aantal ongelukken. Hierdoor kan het specifieke merk en model van een auto van invloed zijn op de verzekeringstarieven.

Motorinhoud en vermogen

Auto’s met een krachtige motor en veel vermogen zijn meestal duurder om te verzekeren. Dit komt doordat ze sneller kunnen rijden, wat het risico op ongevallen verhoogt.

Gewicht van de auto

Hoe zwaarder de auto, hoe meer schade die veroorzaakt bij een aanrijding. Hierdoor zijn zwaardere auto’s vaak duurder in de premie. Lees meer waarom zwaardere auto’s een hogere premie hebben.

Kleur van de auto

Bij sommige verzekeraars kan de kleur van je auto ook invloed hebben op de hoogte van de premie. Donkere auto’s zijn minder goed zichtbaar in slechte weersomstandigheden. Niet alle verzekeringsmaatschappijen kijken naar de kleur. Het heeft dus niet altijd invloed.

FBTO autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Leeftijd van de auto

Nieuwere auto’s zijn vaak duurder om te verzekeren dan oudere modellen. Echter, naarmate een auto ouder wordt en in waarde afneemt, kan de premie dalen. Echter hele oude auto’s kunnen natuurlijk weer veel waard worden (oldtimers). Hier zijn meestal aparte verzekeringen voor beschikbaar.

Het type auto heeft invloed op je premie

Het type auto dat je kiest, heeft dus een directe invloed op de hoogte van je verzekeringspremie. Overweeg deze factoren zorgvuldig bij het kiezen van een auto, vooral als je op zoek bent naar manieren om op je verzekeringskosten te besparen.

Hoe vind je nu een goede premie?

Je kan op diverse plekken de autoverzekering vergelijken. Bekijk voor een goede verzekering eens bij Centraal Beheer autoverzekering of FBTO autoverzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *