Hoe werkt directe schadeafhandeling bij de autoverzekering?

Bij directe schadeafhandeling dien je claims voor schade veroorzaakt door een andere partij in bij jouw eigen autoverzekeringsmaatschappij, in plaats van bij de verzekeraar van de tegenpartij. Jouw eigen verzekeringsmaatschappij gaat de schade afhandelen en zorgt voor de vergoeding of reparatie van jouw auto. Jouw verzekeraar zal de kosten verhalen op de autoverzekering van de schuldige tegenpartij. Dit scheelt jou weer tijd en ook moeite om de verzekeraar van de tegenpartij te benaderen.

Directe schadeafhandeling is alleen voor materiële schade van toepassing. Voor letselschade moet je zelf een claim indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Hierbij is het handig om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen als je die hebt.

FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Situatie vóór juli 2021

Vóór juli 2021 was het nodig om bij schade veroorzaakt door een ander een claim in te dienen bij de verzekeraar van die partij. Soms had je bij je (allrisk) verzekering een verhaalservice waar je gebruik van kon maken. Nu kan je met elke soort autoverzekering de schade direct afhandelen via je eigen verzekeraar. Het maakt daarbij niet uit of je WA, WA beperkt casco of allrisk verzekerd bent.

Keuzevrijheid

Je behoudt altijd de keuze om schade te laten behandelen door je eigen verzekeraar of die van de tegenpartij. Het gebruikmaken van directe schadeafhandeling is geen verplichting.

Wanneer mag je gebruik maken van directe schadeafhandeling?

 • Je gebruikt jouw auto privé
 • Er is alleen sprake van materiële schade (schade aan spullen)
 • Je hebt een WA of WA+ beperkt casco autoverzekering.
 • Je weet wie de verzekeraar is van de tegenpartij.
 • De auto’s in de aanrijding hebben beide een Nederlands kenteken
 • Beide verzekeraars zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
 • In het geval van total loss ga je akkoord met de overdracht van het eigendom van je auto aan de verzekeraar, in ruil voor een vergoeding van de waarde van de auto vóór de schade.

FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
 • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Voorbeeld van een procedure bij directe schadeafhandeling

Stel, je bent betrokken bij een botsing doordat iemand jou geen voorrang verleent. Na het invullen van het schadeformulier met de tegenpartij, kies je of je de schade claimt bij je eigen autoverzekeraar of die van de tegenpartij. De schadeclaim indienen bij je eigen verzekeraar betekent dat je gebruik maakt van directe schadeafhandeling.

Jouw eigen verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid van de tegenpartij en of de situatie voldoet aan de voorwaarden voor directe schadeafhandeling. Als dit het geval is dan stelt jouw verzekeraar de omvang van de schade vast en regelt alles voor jou. Jij krijgt je vergoeding en de kosten worden verhaalt door de verzekeraar zelf op de tegenpartij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *