Hoeveel kost een autoverzekering voor een tiener?

Als ouder van een tiener die net zijn rijbewijs heeft gehaald, vraag je je waarschijnlijk af wat de kosten zijn voor een autoverzekering. Het verzekeren van een tiener kan een dure aangelegenheid zijn, maar met de juiste kennis en aanpak kun je de kosten beheersbaar houden.

Een autoverzekering (WA en WA+) voor een tiener kost gemiddeld tussen de €1.200 en €2.520 per jaar (€100 tot €210 euro per maand), afhankelijk van verschillende factoren zoals het type auto, de woonplaats en het aantal schadevrije jaren. Een allrisk verzekering zit tussen de €160 en €300 euro per maand. Het is belangrijk om de verzekering zorgvuldig te kiezen om zowel goede dekking te garanderen als kosten te besparen.

Factoren die de premie beïnvloeden

De kosten van een autoverzekering voor tieners worden beïnvloed door meerdere factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 1. Type auto: Sportieve auto’s en nieuwe modellen zijn duurder om te verzekeren. Kies voor een veilig, niet al te nieuw model om de verzekeringskosten te drukken.
 2. Woonplaats: In stedelijke gebieden met meer verkeer en hogere kans op ongelukken zijn de premies vaak hoger.
 3. Rijgeschiedenis: Tieners zonder schadeverleden genieten vaak van lagere premies. Sommige verzekeraars bieden een bonus voor schadevrij rijden. Echter als je 17, 18 of 19 bent dan heb je vaak niet veel schadevrije jaren opgebouwd. Schadevrije jaren opgebouwd met een scooter tellen niet mee voor de auto.
allianz direct logo nieuw

Bereken Allianz Direct autoverzekering

 • €0,- eigen risico
 • Bij Allianz zit je als tiener vaak goed

Verzekeringstypen en dekking

Het kiezen van het juiste type verzekering is cruciaal. Hier zijn de meest voorkomende opties:

 • WA-verzekering: Dit is de wettelijk verplichte minimale dekking, die schade dekt die de tiener toebrengt aan anderen.
 • WA+ beperkt casco: Deze verzekering dekt ook bepaalde schades aan de eigen auto, zoals diefstal en stormschade.
 • Allriskverzekering: Biedt de meest uitgebreide dekking, inclusief schade aan de eigen auto bij eigen schuld. Dit is aan te raden voor nieuwere auto’s.

Tips voor het verlagen van de premie

Er zijn verschillende manieren om de verzekeringspremie voor een tiener te verlagen:

 1. Begin de rij carrière met een oude auto en alleen een WA verzekering. Een WA verzekering is de relatief goedkoopste dekking. Rijdt een aantal jaren met een oude auto en WA verzekering en bouw op deze manier schadevrije jaren op.
 2. Verhoog het eigen risico bij WA+ en allrisk: Door het eigen risico te verhogen, kun je de maandelijkse premie verlagen. Wees hierbij wel voorzichtig, want in geval van schade moet je meer uit eigen zak betalen.
 3. Combineer verzekeringen: Veel verzekeraars bieden korting als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Overweeg om de autoverzekering van je tiener samen met andere verzekeringen onder te brengen bij dezelfde aanbieder.

Berekenen FBTO autoverzekering

 • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten.
 • Als tiener mogelijk een redelijke premie.

Check FBTO

Verzekeren op naam ouders, niet doen!

Sommige ouders kiezen ervoor om de autoverzekering op hun naam te zetten terwijl hun tiener in de auto rijdt. Omdat je op deze manier kosten bespaart ten aanzien van de premie. Dit is onverstandig en mag ook niet. Je moet de regelmatige bestuurder doorgeven aan de verzekeraar en op basis van deze persoon past de verzekeraar de premie aan. Als jouw kind de regelmatige bestuurder is dan betaal je alsnog een hoge premie. Daarnaast bouwt het kind op deze manier geen schadevrije jaren op. Zo zal het kind in de toekomst veel minder korting krijgen als de auto op eigen naam wordt gezet.

Verzekeren van een tiener is niet goedkoop, maar door slim te kiezen en goed de markt te verkennen, kun je zorgen voor een passende en betaalbare verzekering. Denk aan veiligheid en kosten, maar ook aan het comfort dat een goede verzekering biedt. Zo blijft autorijden leuk en leerzaam voor je tiener!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *