Hoeveel kost een tweede autoverzekering?

Een tweede autoverzekering kan noodzakelijk zijn als je bijvoorbeeld een tweede gezinsauto koopt. Je weet wat je betaalt voor de verzekering van je eerste auto, maar wat ga je nu betalen voor de tweede auto? Dat zoeken we uit.

Waarom een tweede autoverzekering?

Een tweede autoverzekering is noodzakelijk als je een extra auto koopt voor bijvoorbeeld je partner of kinderen. Twee autoverzekeringen voor dezelfde auto is niet zinvol. Wanneer je overweegt om een tweede autoverzekering af te sluiten, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de kosten voor een tweede autoverzekering worden bepaald en welke factoren van invloed zijn op de premie die je moet betalen.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een tweede autoverzekering. Enkele belangrijke factoren zijn:

 1. Type dekking: Het type dekking dat je kiest, speelt een grote rol bij de hoogte van de premie. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingsopties, zoals WA (wettelijke aansprakelijkheid), beperkt casco of volledig casco. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.
 2. Leeftijd van de regelmatige bestuurder: De leeftijd van de bestuurder van de tweede auto is van invloed op de premie. Jongere bestuurders betalen over het algemeen een hogere premie dan oudere bestuurders, vanwege het verhoogde risico op ongevallen.
 3. Schadevrije jaren: Als je al schadevrije jaren hebt opgebouwd met je autoverzekering dan kan dit leiden tot een korting op de premie. Verzekeraars belonen bestuurders die geen schade claimen met kortingen (no-claim korting).
 4. Type voertuig: Het type voertuig dat je wilt verzekeren, speelt ook een rol. Sportwagens, elektrische en luxe auto’s hebben vaak hogere premies vanwege de hogere kosten van reparatie en vervanging.
 5. Kilometrage: Het aantal kilometers dat je met de tweede auto verwacht te rijden, kan invloed hebben op de premie. Hoe meer je rijdt, hoe groter het risico op een ongeval, wat de premie kan verhogen.

Dezelfde premie voor de tweede auto als voor de eerste auto?

Het is onwaarschijnlijk dat je dezelfde premie kan krijgen voor de tweede autoverzekering als die je hebt voor de eerste autoverzekering. Het is vaak wel mogelijk om bij je verzekeraar dezelfde korting te krijgen voor de tweede autoverzekering als die je hebt voor de eerste autoverzekering. Dit noemt men de tweede autoregeling. Kijk of jij met de tweede autoregeling een goede premie krijgt.

Tweede autoregeling niet altijd het voordeligst

De tweede autoregeling is niet altijd het voordeligst voor je tweede auto. Het kan namelijk mogelijk zijn dat je bij een andere verzekeraar een nog lagere premie krijgt. Dit onder andere komen door het soort auto wat je verzekerd. Verzekeraars hanteren soms nog wel eens onderling verschillende premies per type auto. Het is dus altijd verstandig om ook even te kijken bij andere verzekeraars voor het verzekeren van je tweede auto.

Centraal Beheer autoverzekering

 • Bij CB krijg je dezelfde korting als bij de eerste auto
 • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Hoeveel kost een tweede autoverzekering gemiddeld?

De kosten van een tweede autoverzekering kunnen sterk variëren, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Gemiddeld kun je echter verwachten dat de premie voor een tweede autoverzekering ergens tussen de €300 en €1.000 per jaar ligt. Dit is een zeer ruwe schatting, en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van je specifieke situatie. Zo is het denkbaar dat voor jongeren de premie tot wel gemiddeld €1700 per jaar kan oplopen. Dit bleek uit het nieuwsbericht van het Financieel Dagblad: Autoverzekering voor jongeren is bijna onbetaalbaar.

Een goedkope tweede autoverzekering vinden

Als je een goedkope tweede autoverzekering wilt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kosten te verlagen:

 1. Vergelijk verschillende verzekeraars: Het is essentieel om meerdere verzekeraars te vergelijken voordat je een keuze maakt. Verschillende verzekeraars bieden verschillende tarieven en kortingen, dus door te shoppen, kun je de beste deal vinden.
 2. Bundel je verzekeringen: Sommige verzekeraars bieden kortingen als je zowel je eerste als tweede autoverzekering bij hen afsluit. Overweeg om al je verzekeringen bij dezelfde aanbieder onder te brengen. Een nadeel is wel dat je minder snel zult overstappen, ondanks dat er elders mogelijk betere deals zijn, omdat je dan korting verliest bij je andere verzekeringen.
 3. Verhoog je eigen risico: Door het eigen risico te verhogen, kun je de premie verlagen. Zorg er echter voor dat je het hogere eigen risico kunt dragen als er zich een ongeval voordoet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *