Hoeveel schadevrije jaren heb ik nodig voor de beste premie?

Als je op zoek bent naar de meest voordelige premie voor je autoverzekering, speelt het aantal schadevrije jaren een cruciale rol. Maar hoeveel van deze jaren heb je nu eigenlijk nodig om te profiteren van de beste tarieven? Hier duiken we dieper in dit onderwerp om je te helpen begrijpen hoe schadevrije jaren werken en hoe je deze kunt optimaliseren voor jouw voordeel.

In de meeste gevallen geldt: hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager je premie. Verzekeraars kunnen tot wel 82% korting bieden aan bestuurders met veel schadevrije jaren. Bij FBTO zit je al na 8 schadevrije jaren op de hoogste korting. Bij Univé is dit vanaf 9 schadevrije jaren.

Het begrip schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren? Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je verzekerd bent geweest zonder dat je schade hebt geclaimd die jouw schuld was. Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Deze jaren zijn waardevol omdat ze dienen als bewijs van je rijvaardigheid en verantwoordelijkheid op de weg, wat voor verzekeraars een lagere risico betekent. Dit lagere risico betekent voor jou een lagere premie.

Hoe worden deze jaren berekend? Je schadevrije jaren worden bijgehouden in de centrale database van verzekeraars, het Roy-data systeem. Bij een overstap naar een andere verzekeraar worden je schadevrije jaren automatisch geregistreerd in deze database. Ze zijn slechts beperkt houdbaar. Als je een tijd geen auto hebt gehad dan heb je kans dat je jouw schadevrije jaren verliest.

Hoeveel schadevrije jaren heb je nodig?

Van starters tot ervaren bestuurders Voor nieuwe bestuurders start de teller op nul. Naarmate je meer jaren rijdt zonder een claim in te dienen, bouw je meer schadevrije jaren op. Over het algemeen kun je na ongeveer vijf schadevrije jaren rekenen op een aanzienlijke korting. De grootste premiedaling zie je echter vaak na nog meer jaren van claimvrij rijden.

Maximumkorting De meeste verzekeraars hanteren een maximum aan de korting die je kunt krijgen. Dit maximum varieert, maar ligt veelal tussen de 75% en 82% korting op je premie. Deze korting wordt gemiddeld meestal bereikt na het opbouwen van ongeveer 10 tot 15 schadevrije jaren. Het verschilt per verzekeraar hoe snel je de maximumkorting ontvangt. Zo heb je bij FBTO na 8 jaar al de maximum korting van 75% en duurt dit bij InShared 16 jaar (80% korting).

FBTO autoverzekering

  • Bij FBTO zit je relatief snel (na 8 jaar) op de maximale korting van 75%
  • Dezelfde no-claim voor tweede auto.

Tips om je schadevrije jaren te verhogen

Rij voorzichtig Vanzelfsprekend is het meest directe advies: vermijd ongelukken en schades. Rij defensief en wees alert op de weg.

Overweeg kleine schades zelf te betalen Soms kan het voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen in plaats van deze te claimen. Door geen claim in te dienen, behoud je je schadevrije jaren en daarmee een lagere premie.

Controleer je schadevrije jaren regelmatig Zorg ervoor dat je altijd weet hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt deze informatie opvragen bij je verzekeraar of inzien via het Roy-data systeem.

Overstappen van verzekeraar Het kan lonen om verzekeringen te vergelijken. Sommige verzekeraars wegen schadevrije jaren anders en kunnen een aantrekkelijker aanbod doen. Bij het overstappen worden je opgebouwde jaren meegenomen.

Bereken OHRA autoverzekering

  • Tot 82% no-claimkorting, ook voor je tweede auto
  • OHRA Hulpdienst 24/7 paraat

Check OHRA

Conclusie

Het opbouwen van schadevrije jaren is een effectieve manier om te besparen op je autoverzekering. Hoewel het aantal benodigde jaren voor de “beste” premie varieert per verzekeraar, is het duidelijk dat meer schadevrije jaren over het algemeen leiden tot lagere kosten. Begin met een verantwoordelijke rijstijl en een slimme afweging bij het claimen van schades om optimaal te profiteren van de voordelen van schadevrije jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *