Kost vandalisme je schadevrije jaren?

Vandalisme is een ernstig probleem dat enorme schade kan toebrengen aan je auto. Naast de kopzorgen van de schade levert het ook problemen op met je autoverzekering. Een groot nadeel is dat schade door vandalisme invloed kan hebben op de premie van je autoverzekering. We duiken verder in deze materie.

Een schadeclaim als gevolg van vandalisme heeft bij de meeste verzekeraars gevolgen voor je schadevrije jaren. Je zakt in veel gevallen vijf schadevrije jaren terug. Dit betekent dat je premie stijgt en in de toekomst meer premie gaat betalen. Overweeg om kleine schades door vandalisme uit eigen zak te betalen.

Schadevrije jaren: een korte uitleg

Schadevrije jaren worden bijgehouden door de verzekeraar. Deze bepalen hoeveel no-claimkorting genoemd je ontvangt. De jaren worden gebruikt in een beloningssysteem dat autoverzekeringsmaatschappijen gebruiken om bestuurders te belonen voor het schadevrij rijden. Voor elk jaar waarin je geen schadeclaim indient, verdien je een extra schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie van je autoverzekering.

FBTO autoverzekering

  • Al 40% korting met 0 schadevrije jaren
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

ca. €30,50 p/m

Vandalisme en autoverzekering

Als je auto wordt beschadigd door vandalisme, bijvoorbeeld door bekraste lak, ingegooide ramen, brandstichting of gestolen onderdelen dan kun je een beroep doen op je autoverzekering om de schade te vergoeden. Dit kan alleen als je een allrisk autoverzekering hebt, ook wel de volledig cascodekking genoemd. Het kenmerkende aan vandalisme is dat iemand anders bewust schade heeft veroorzaakt aan jouw eigendommen. Het is een schade die niet door eigen schuld komt.

Impact op schadevrije jaren

Nu zou je denken omdat de schade niet door eigen schuld komt dat dit geen gevolgen heeft voor jouw autoverzekering. Helaas. Vandalisme heeft wel invloed op je schadevrije jaren. Wanneer je een claim indient door vandalisme dan resulteert dat doorgaans in een verlies van schadevrije jaren. Dit betekent dat het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden, kan verminderen, en dit kan invloed hebben op de korting op je autoverzekeringspremie. Je zakt in ieder geval vijf schadevrije jaren.

Impact op je premie

Doordat je vijf schadevrije jaren zakt stijgt je premie per maand in de toekomst. Hoeveel deze stijging inhoudt verschilt per persoon. Het hangt af van hoeveel schadevrije jaren je momenteel hebt en wat je aan premie betaald.

Uitzonderingen en eigen risico

Bij vandalismeclaims geldt ook meestal een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering de rest van de schade dekt. Het eigen risico varieert afhankelijk van je polis en de verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat je begrijpt hoeveel eigen risico van toepassing is voordat je een claim indient.

InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

ca. €29,00 p/m

Vandalisme en de dader is gepakt

Om vergoeding te kunnen krijgen van je verzekering moet je in ieder geval een aangifte gedaan hebben bij de politie. Dan kan je een claim indienen. Als ze de dader hebben gepakt dan kan jij later proberen om in een procedure de kosten alsnog te verhalen op de dader.

Probeer de kans op vandalisme te verkleinen

Hoewel het voorkomen van vandalisme niet altijd mogelijk is, kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op schade te verkleinen. Parkeer je voertuig bijvoorbeeld op goed verlichte en beveiligde locaties, en overweeg het gebruik van een alarmsysteem. Deze maatregelen kunnen helpen bij het verminderen van de kans op vandalisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *