Let op schadevrije jaren bij private lease

Geen zin meer om zelf meer alles te regelen en te betalen voor onderhoud, apk, belasting en verzekering? Dan is private lease wellicht een interessante optie voor u. U bent niet de enige. Private lease wordt steeds populairder onder automobilisten. U rijdt voor een voordelig bedrag per maand een gloednieuwe auto. Dit kan bijvoorbeeld bij Justlease. Heeft u alleen wel nagedacht over de gevolgen van private leasen voor uw schadevrije jaren?

Met private lease bestaat het risico dat u uw schadevrije jaren die u heeft opgebouwd in het verleden verliest. Schadevrije jaren zorgen voor no-claim korting bij de autoverzekering. Wij schetsen dit risico aan de hand van een voorbeeld in dit artikel.

Jan gaat private leasen

Jan rijdt al jaren auto. Hij heeft nog nooit een schade gereden. Hierdoor heeft hij een zeer goedkope autoverzekering premie want hij heeft maar liefst 25 schadevrije jaren. Na jaren een eigen auto gehad te hebben besluit Jan om te kiezen voor een private lease contract.

Jan verliest schadevrije jaren na private lease

Jan gaat voor 4 jaar private leasen. Na vier jaar geleased te hebben en geen schade gereden te hebben besluit Jan om weer een eigen auto te kopen. Jan gaat terug naar zijn oude verzekeraar. Tot zijn verassing heeft Jan geen 29 (25+4) schadevrije jaren, maar hij begint weer op 0 schadevrije jaren. Zijn premie stijgt hierdoor met tientallen euro’s per maand. Hoe kan dit?

Alleen opbouw schadevrije jaren wanneer gekoppeld met verzekering

Men bouwt schadevrije jaren op als er een verzekering gekoppeld is op naam van de bestuurder. Wanneer iemand een eigen auto heeft dan is dit vaak het geval. Bij leasen van een auto is dit niet het geval. De verzekering staat op naam van de leasemaatschappij.

Schadevrije jaren beperkt houdbaar

Verzekeraars hebben een regel dat na 3 jaar de oude schadevrije jaren die opgebouwd zijn vervallen. Sommige verzekeraars hanteren een termijn van 4 of 5 jaar, maar er zijn ook verzekeraars die maar 1 jaar terugkijken. Dus als u 3 jaar geen verzekering heeft gehad op uw naam, dan vervallen al uw schadevrije jaren. Lees meer over wanneer vervallen schadevrije jaren.

Dit is dus ook gebeurt bij Jan. Jan had 25 schadevrije jaren voordat hij ging leasen. Doordat zijn verzekeraar maar 3 jaar terugkijkt heeft hij na de leaseperiode van 4 jaar zijn schadevrije jaren verloren.

Leaseverklaring

Jan kan om de pijn te verachten een leaseverklaring opvragen bij de leasemaatschappij. Hij heeft immers 4 jaar schadevrij gereden met de leaseauto. De verzekeraar van Jan accepteert geen leaseverklaringen. Hierdoor blijft hij op 0 schadevrije jaren steken. Er zijn wel verzekeraars die leaseverklaringen wel accepteren, maar schadevrije jaren niet aanpassen. Bij deze verzekeraars krijgt de verzekerde wel een korting op de premie, maar bij overstap verliest de verzekerde deze korting. Gelukkig zijn er ook verzekeraars die de leaseverklaring wel accepteren en schadevrije jaren op jouw naam schrijven op basis van die verklaring.

Hoe had Jan zijn verlies van schadevrije jaren kunnen voorkomen?

Er bestaan gelukkig leasemaatschappijen die toegang hebben tot het schadevrije jaren systeem Roy data. Alleen op verzoek van de lessee kunnen de schadevrije jaren gekoppeld worden aan de bestuurder. Op deze manier worden bestaande schadevrije jaren behouden en nieuwe schadevrije jaren opgebouwd. Een voorbeeld van een leasemaatschappij waar dit kan is Justlease.

Lees hier verder voor meer informatie over private lease en schadevrije jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *