Man moet ruim €110.000 terug betalen aan autoverzekeraar

Een klant die een autoverzekering had afgesloten bij de HEMA moet €110.616,70 terugbetalen, omdat hij in het verleden heeft gelogen bij de aanvraag van de autoverzekering. Een duur grapje en een les om altijd de waarheid te vertellen bij de aanvraag van een autoverzekering.

Nieuwe autoverzekering geweigerd

De man had ooit een autoverzekering bij Unigarant. Bij deze verzekeraar had hij een premieachterstand van ruim EUR 220. Door de betalingsachterstand zegde Unigarant de verzekering op. Een zogeheten royement. De man moest daarna op zoek naar een nieuwe verzekering en kwam terecht bij Centraal Beheer Achmea. Bij aanvraag van de nieuwe autoverzekering werd gevraagd of er in het verleden ooit een verzekering is geweigerd of opgezegd door een verzekeraar. De man gaf eerlijk antwoord op deze vraag en gaf aan dat de verzekering opgezegd was bij Unigarant vanwege een betalingsachterstand. Hierop werd de autoverzekering geweigerd door Centraal Beheer Achmea. Iets wat bijna alle autoverzekeraars doen bij consumenten die ooit geroyeerd zijn door een betalingsachterstand. Een verzekeraar vind op tijd betalen namelijk erg belangrijk. Zij moeten genoeg premies op tijd binnen krijgen om alle schades uit te kunnen keren.

Geen verzekering dan maar liegen

De man had een probleem want hij moest toch zijn auto verzekeren. De volgende verzekeringsmaatschappij was de HEMA autoverzekering. Bij dezelfde vraag of er ooit een verzekering is opgezegd door een verzekeraar gaf hij nu aan dat dit niet zo was. De HEMA autoverzekering accepteerde de man als klant. Een jaar later komt de man in aanrijding en loopt letselschade op. De HEMA keert netjes de schade uit vanuit zijn dekking voor de autoverzekering.

Leugen ontdekt

Totdat de HEMA in 2019 erachter komt dat de man heeft gelogen bij zijn aanvraag voor de autoverzekering. Het komt tot een zaak welke voorkomt bij het Kifid (het klachteninstituut voor financiële dienstverlening). De HEMA eist alle schade die uitgekeerd is terug omdat het een onverschuldigde betaling betreft. De HEMA had namelijk de man nooit geaccepteerd als zij wisten dat hij ooit was geroyeerd wegens een betalingsachterstand. Het Kifid geeft de HEMA gelijk. De man moet de totale uitgekeerde schadebedragen van maar liefst €110.616,70 terugbetalen aan de HEMA. Het betreft geen bindende uitspraak. De man kan nog naar de rechter. Lees meer over deze uitspraak op: Kifid uitspraak 2021-0020

Wees altijd eerlijk bij de aanvraag voor een autoverzekering

Wat we hieruit kunnen leren is dat je altijd eerlijk moet zijn bij de aanvraag van een autoverzekering. Probeer altijd het verhaal erachter te vertellen aan de verzekeraar wanneer jij bijvoorbeeld iets op je naam hebt staan. In sommige gevallen tonen verzekeraars begrip en kunnen ze je alsnog verzekeren. Op zoek naar een autoverzekering? Bekijk een overzicht van autoverzekeringen door de autoverzekering te vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *