Op vakantie met de auto in Europa? Denk aan de volgende zaken!

We zitten middenin de zomerperiode en gaat heel Nederland volop vakantie. Ga jij deze vakantie met de auto weg naar het buitenland? Dan is het goed om na te gaan hoe goed je verzekerd bent voor je auto. Ook handig om te weten zijn de regels die gelden in het buitenland voor autorijden.

Groene kaart meenemen

Op vakantie is het altijd aan te raden de groene kaart mee te nemen. Dit is niet verplicht. De groene kaart krijg je van de verzekeraar als je de autoverzekering afsluit. Deze kaart toont aan dat je verzekerd bent. De autoverzekering geld binnen alle landen in Europa. Op de groene kaart staat vermeld voor welke landen je niet verzekerd bent.

 

Alarmcentrale

Als je een ongeval krijg tin het buitenland met de auto kan je contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar. De contactgegevens van de alarmcentrale staan vermeld op de groene kaart. Deze centrale geeft je advies wat je moet doen. Als je schade hebt opgelopen in het buitenland, overleg deze schade dan met de alarmcentrale.

Veiligheidsaccessoires

In sommige landen moet je verplicht een aantal veiligheidsaccessoires in de auto hebben wanneer je aan het rijden bent. Denk hierbij aan een veiligheidshestje, gevarendriehoek en alcoholslot. De vereisten verschillen per land. Zie hieronder wat je nodig hebt in de auto in elk land.

LandGevarendriehoekVeiligheidshestjeBrandblusserVerbanddoosReservelampjeAlcoholtester
BelgieXX    
Duitsland      
FrankrijkXX   X
ItalieXX    
NederlandX     
KroatieXX XX 
LuxemburgXX    
GriekenlandX X   
OostenrijkXX X  
PolenXXX   
SpanjeXX    
TurkijeX XX  
ZwitserlandX     

 

Kinderzitje

In bijna alle landen in de Europese Unie zijn de regels voor het vervoeren van kinderen gelijk. Kinderen onder de 1.50 M die minder wegen dan 36 kg moeten in een kinderzitje vervoerd worden. In sommige landen kunnen er toch verschillen zijn, check even welke regels precies gelden voor land van bestemming.

Pechhulp in het buitenland

Een pechhulp service is altijd handig om af te sluiten voordat je op reis gaat. Denk hierbij aan de alarmcentrale van de ANWB, maar wellicht dat jouw verzekeraar ook een dergelijke service aanbiedt. Je kan je vaak aanvullend verzekeren bij de verzekeraar.

Wees voorbereid op een andere verkeerssituatie

Lees je in waar je heen gaat en hoe ze daar rijden. Iedereen kent de verhalen wel over het rijden in Parijs. Als je niet zelfverzekerd bent op de weg probeer dit soort plekken te vermijden. Ook rijden in landen als Italië en Turkije kan een hele andere beleving zijn dan rijden in Nederland. Wees hier op alert. Uiteraard rijden ze in sommige landen ook links en niet rechts zoals we gewend zijn in Nederland.

Let op deze checklist is een voorbeeld van zaken waar je aan moet denken als je op vakantie gaat met de auto. Wellicht zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken! Fijne vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *