Schade aan je auto door storm Ciarán: Hoe te verzekeren en waar op te letten

Het weer kan soms onvoorspelbaar en genadeloos zijn en een van de meest verwoestende natuurfenomenen die je auto kan treffen is een krachtige storm. In dit artikel zullen we de verschillende soorten schade bespreken die een storm zoals Ciarán aan je auto kan veroorzaken, en hoe je jezelf kunt beschermen met de juiste verzekering.

Schade door Storm Ciarán

Storm Ciarán, met zijn windvlagen en neerslag, heeft op diverse plekken in Nederland aanzienlijke schade veroorzaakt. De schatting is dat de storm in totaal 15 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt aan gebouwen en auto’s. Denk aan schade door rondvliegende voorwerpen of vallende bomen en takken.

Wanneer Ben Je Verzekerd tegen Stormschade aan je Auto?

Om jezelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van stormschade aan je auto, is de juiste verzekering van cruciaal belang. Om verzekerd te zijn tegen stormschade moet je één van de volgende verzekeringen hebben:

  • WA+ beperkt casco: Deze verzekering dekt naast de wettelijke aansprakelijkheid ook schade aan je eigen auto door bepaalde gebeurtenissen, zoals diefstal, brand en ruitbreuk, maar dus ook  stormschade.
  • Allrisk (volledig casco): Dit is de meest uitgebreide autoverzekering en dekt de meeste vormen van schade aan je auto, inclusief schade veroorzaakt door stormen zoals Ciarán.

Verhoogd eigen risico bij stormschade

Het is essentieel om de polisvoorwaarden van je verzekering te controleren en te zorgen dat stormschade expliciet wordt gedekt. Vaak geldt er een verhoogd eigen risico bij een schadeclaim door een storm. Een normaal eigen risico ligt rond de € 150. Bij een stormschade wordt deze verhoogd naar een bedrag tussen de € 200 en € 500.

Vanaf windkracht 7 is er volgens de verzekeraar sprake van een storm

De meeste verzekeraars hanteren een definitie voor het begrip “storm”. Bij de meeste verzekeraars is er pas sprake van een storm als er windkracht 7 is. Hiervoor kijken verzekeraars naar het KNMI. In de weerberichten wordt vaak pas over een storm gesproken vanaf windkracht 9. Als je schade hebt aan je auto door een storm dan is het verstandig het tijdsstip van het ontstaan van de schade te noteren. Zo kan achteraf gekeken worden of de schade is ontstaan tijdens een storm.

FBTO autoverzekering

  • Stormschade gedekt met WA beperkt casco en allrisk
  • Dekking stormschade vanaf windkracht 7

ca. €30,50 p/m

Heeft stormschade invloed op je schadevrije jaren?

Een schadeclaim door stormschade heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Dit is conform de bedrijfsregeling no. 11 van het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling moeten de meeste autoverzekeraars volgen. Hierin staat: “Een schade leidt tot terugval in zuivere schadevrije jaren conform onderstaande tabel, behalve bij de volgende schades:…. 8. Als de deelnemer een bedrag heeft betaald voor een van deze schades aan het motorvoertuig:… Schade doordat het motorvoertuig omwaait door storm. Met storm wordt bedoeld minstens windkracht 7 (een windsnelheid van minstens 14 meter per seconde). o Schade doordat er iets op het motorvoertuig of tegen het motorvoertuig valt door storm, bijvoorbeeld een boom.” Zie ook: bedrijfsregeling no 11.

Als je goed leest dan staat er: “..als de deelnemer een bedrag heeft betaal voor een van deze schades..”. De deelnemer (jij als verzekerde) betaalt een bedrag voor de schade in de vorm van het eigen risico. Hierdoor val je dus niet terug in schadevrije jaren. Betaal je geen eigen risico bij stormschade? Dan loop je het risico dat je wel zakt in schadevrije jaren.

Probeer schade te voorkomen bij een storm

Het is ook belangrijk om je auto te beschermen tijdens een storm. Parkeer je voertuig op een veilige plek, bij voorkeur in een garage of onder een carport. Als dat niet mogelijk is, parkeer dan op een beschutte plaats en vermijd bomen en andere mogelijke gevaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *