Schade door rotsen, steentjes en grind: wat moet je weten

Rijden op wegen waar rotsen, steentjes en grind aanwezig zijn, kan soms leiden tot schade aan je auto. Dit kan variëren van kleine krassen tot ernstige schade aan de carrosserie of zelfs de voorruit. Het is belangrijk te weten wanneer je autoverzekering dekking biedt in deze situaties.

Soorten schade veroorzaakt door rotsen en grind

De meest voorkomende schades veroorzaakt door rotsen en grind zijn:

  • Krassen en deuken: Kleine steentjes kunnen krassen of deukjes veroorzaken op de carrosserie.
  • Ruitschade: Rotsen kunnen tegen de voorruit of andere ramen slaan, wat leidt tot barsten of zelfs breken.
  • Lakschade: Grind kan de lak van de auto beschadigen, vooral bij hoge snelheden.

Dekking onder de autoverzekering

De dekking voor dergelijke schades hangt af van het type autoverzekering dat je hebt, maar ook de oorzaak van de schade. In het algemeen geldt dat onder de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) je niet verzekerd bent voor schade door rotsen, grind en steentjes. Deze dekking geldt alleen voor schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt.

Berekenen FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

circa €30,50 per maand

Schade aan de auto door een slecht wegdek

Heb jij schade aan je auto door losse steentjes vanwege een slecht wegdek? Dan ben je alleen verzekerd voor dit soort schades met een allrisk autoverzekering. Heb je alleen een WA beperkt casco of WA verzekering? Dan ben je niet gedekt. In zo’n geval kun je overwegen de wegbeheerder aansprakelijk te stellen. Dit is in Nederland voor rijkswegen Rijkswaterstaat, voor provinciale wegen de provincie en de gemeente voor lokale wegen. Wil je weten wie de wegbeheerder is op een specifiek stuk weg. Bekijk de wegbeheerders. Verzamel wel eerst bewijs dat de schade door het slechte wegdek is ontstaan. Je moet dit kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met foto’s en getuigenverklaringen.

Ruitschade vaak wel verzekerd onder beperkt casco

Heb je schade aan je ruit door een steentje? Dan is dit vaak wel verzekerd als je een beperkt casco dekking hebt. Bij het claimen van ruitschades gelden vaak afwijkende eigen risico’s. Ruitschade is eveneens gedekt onder een allriskverzekering.

Allrisk verzekering biedt dekking aan rotsschade of grindschade

De meest uitgebreide dekking is de allrisk verzekering. Schade aan je eigen auto veroorzaakt door rotsen of grind, zoals krassen, deuken, of lakschade, valt meestal onder deze verzekering.

Bereken Univé allrisk autoverzekering

  • Geen winstoogmerk
  • Dagelijks opzegbaar

circa €34,00 per maand

Eigen risico en schade door rotsen en grind

Houd rekening met het eigen risico van je verzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadeclaim. Als de reparatiekosten lager zijn dan het eigen risico, is het soms voordeliger om de schade zelf te betalen.

Hou rekening met daling van schadevrije jaren na claim

Als je schade claimt op de allrisk verzekering dan heeft dit gevolgen voor je schadevrije jaren. Je zakt vijf schadevrije jaren waardoor je dus meer premie gaat betalen in de toekomst. Je moet je dus afvragen of de schade claimen op de verzekering de moeite waard is of dat je het beter zelf kan betalen.

Preventieve maatregelen

Om schade te voorkomen, is het verstandig om:

  • Voldoende afstand te houden van de auto voor je, vooral op wegen met veel rotsen en grind.
  • Langzaam te rijden op onverharde wegen of wegen met los grind.
  • Goed te letten op borden langs de weg. Wegbeheerders waarschuwen vaak voor mogelijke steenslag met verkeersborden.

Conclusie

Schade door rotsen en grind kan vervelend zijn, maar met de juiste autoverzekering kun je je tegen dergelijke schades beschermen. Controleer je polis en kies de dekking die past bij je rijgewoonten en de omgeving waarin je rijdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *