Veranderingen in de overdraagbaarheid schadevrije jaren per 1 januari 2022

Per 1 januari 2022 komen een aantal veranderingen in de regels ten aanzien van schadevrije jaren bij de autoverzekering. Het betreffen veranderingen op de onderstaande situaties. Wij leggen in dit artikel uit hoe het precies zit.

  1. Het overdragen van schadevrije jaren bij echtscheiding
  2. Het overdragen van schadevrije jaren bij overlijden
  3. Het vastleggen van schadevrije jaren na leasen
  4. Het vastleggen van schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland

1. Schadevrije jaren bij scheiding – verdelen is nu mogelijk

Bij een scheiding of een ontbinding van een geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. De persoon op wie zijn naam de autoverzekering staat bepaald wat de verhouding van de verdeling wordt. Dit kunnen de (ex)partners natuurlijk samen in goed overleg bepalen. Voorheen kon het verdelen van schadevrije jaren niet, maar nu dus wel. Lees meer over schadevrije jaren bij echtscheiding.

2. Schadevrije jaren bij overlijden kunnen worden overgezet naar de nabestaande

Tot nu toe was het niet mogelijk om schadevrije jaren na overlijden over te dragen. Dit leidde tot schrijnende gevallen waarbij de weduwe of weduwnaar zonder schadevrije jaren achterbleef na overlijden van de polishouder. Deze situatie is nu verleden tijd. De opgebouwde schadevrije jaren van overledene worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dit overdragen kan door het indienen van een verzoek bij de verzekeraar. Je moet wel op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. Lees meer over de autoverzekering bij overlijden.

3. Schadevrije jaren na leasen met een leaseverklaring

Veel mensen doen aan private of zakelijk leasen. Als zij stoppen met leasen en zelf weer een auto gaan kopen dan hebben ze geen schadevrije jaren. Met een leaseverklaring konden ze bij sommige verzekeraars wel schadevrije jaren krijgen. Niet alle verzekeraars accepteerden de leaseverklaring voor schadevrije jaren. Vanaf 1 januari 2022 accepteren alle verzekeraars de leaseverklaring wel voor de registratie van schadevrije jaren. Je moet alleen geen schades op deze verklaring hebben staan.

4. Schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd

Als laatste kunnen nu ook de schadevrije jaren in het buitenland vastgelegd worden bij de autoverzekeraar. Je kan bij de Europese verzekeraar een verzoek doen om een verklaring. Deze verklaring kan je indienen bij de Nederlandse verzekeraar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *