Verliezen autoverzekeraars leiden tot hogere premies

In 2023 leden verzekeraars voor het eerst sinds lange tijd weer verlies op hun autoverzekeringen, volgens recente gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB), zo meldt het Financieel Dagblad. DNB wijst op een verslechtering binnen de sector. Grote verzekeraars zoals Nationale Nederlanden en Achmea hebben al bevestigd dat premieverhogingen waarschijnlijk zijn. Sinds 2019 was 2023 het eerste jaar waarin autoverzekeringen weer verliesgevend waren. In de voorgaande jaren (2022, 2021, 2020) waren de autoverzekeringen marginaal winstgevend, mede door minder verkeer als gevolg van lockdowns tijdens de pandemie en een toename van het thuiswerken, wat resulteerde in minder ongevallen.

Berekenen FBTO autoverzekering

  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

 

Kosten nemen toe door inflatie en de toegenomen hoeveelheid elektronica en software in auto’s.

Het verkeer is nu weer op normaal niveau, maar dit alleen verklaart de verliezen van 2023 niet volledig. Door inflatie bij schadeherstelbedrijven zijn de schadeposten groter geworden. Ook verhogen de toegenomen elektronica en software in auto’s de kosten van individuele schades, waardoor zelfs relatief kleine schades, zoals een beschadigde bumper met een parkeersensor, duurder uitvallen.

 

De in 2023 verhoogde premies dekken niet de toegenomen schadekosten. Verdere verhogingen in 2024 zijn waarschijnlijk.

De premies voor de WA en cascoverzekeringen zijn in 2023 gestegen met 4,3% ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging van de premie dekt niet de toegenomen kosten van autoverzekeraars. Dit betekent dus dat naar verwachting de premies in 2024 verder stijgen. Diverse onderzoeken in 2024 bevestigen dit beeld.

We hoeven geen medelijden te hebben met de autoverzekeraars.

We hoeven nog geen medelijden te hebben met de autoverzekeraars. Zij zijn niet volledig afhankelijk van premies voor hun inkomsten. Er wordt namelijk belegd met de premies. Dankzij beleggingswinsten maken verzekeraars nog wel winst. DNB is wel bezorgd hierover, omdat op langere termijn de financiële positie van verzekeraars kan verslechteren. Het betekent dus dat het waarschijnlijk is dat verzekeraars de premie zullen verhogen. Dit betekent dat je er verstandig aan doet om verschillende autoverzekeringen te vergelijken voor de beste premie.

Berekenen InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *