Verzekeraars ontdekken meer fraude

In 2019 is het aantal bewezen verzekeringsfraudes bijna verdubbeld. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. In 2019 werden maar liefst meer dan 22.000 zaken ontdekt waar fraude was gepleegd. In 2018 waren dit er bijna 13.000. Door het ontdekken van de fraudes hebben verzekeraars in totaal voorkomen dat 96 miljoen euro onterecht werd uitbetaald aan de fraudeurs. In 2018 was dit 82 miljoen euro. De grootste typen fraudes waren het vermelden van onwaarheden en verzwijgen van informatie bij de aanvraag. Dit wordt door verzekeraars gezien als fraude.

Fraude heeft invloed op alle verzekerden

Door fraude wordt er meer onterecht uitgekeerd door verzekeraars. Hierdoor stijgen onder andere de premies van de diverse verzekeringen. Verzekeraars willen fraude voorkomen en zo vroeg mogelijk ontdekken zodat ook niet iedereen last heeft van premiestijgingen.

Fraude wordt beter ontdekt door goede samenwerking, kennisdeling en data analyse

Doordat verzekeraars beter met elkaar samenwerken en kennis delen worden fraudes steeds beter opgespoord. Daarnaast hebben verzekeraars steeds betere systemen waarmee ze signalen van fraude kunnen opvangen. Afwijkingen worden door middels van goede analyses van de data aan de voorkant gesignaleerd. Hier kan de verzekeraar direct op inspringen en de mogelijke fraudes er sneller uit pikken. Zo kregen in 2019 verzekeraars meer dan 51.000 signalen en was dit in 2018 bijna 45.000.

Gevolgen voor fraudeur als fraude wordt ontdekt

Als de verzekeraar een fraude ontdekt dan worden acties ondernomen tegen de fraude pleger. Hierbij kan gedacht worden aan het niet accepteren van de aanvraag of eindigen van de verzekeringspolis. Van 1 op de 5 bewezen fraudes nemen verzekeraars informatie op in het sociale waarschuwingssysteem, ook wel CIS registratie genoemd. De verzekeraar doet in sommige gevallen ook aangifte bij de politie en verhaalt de onderzoekskosten van de fraude bij de fraudeur.

Een fraude plegen bij een verzekering kan flinke gevolgen hebben in de toekomst. Zo is de kans groot dat je op de zwarte lijst komt te staan. Als je eenmaal op deze lijst staat dan is het bijna onmogelijk om een verzekering elders af te sluiten. Ook weigering bij een verzekering kan later nare gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld een autoverzekering wilt afsluiten dan wordt bijna altijd gevraagd of je ooit geweigerd bent voor een autoverzekering. Bij deze vraag moet je altijd de waarheid opgeven. Als je ooit geweigerd bent door fraude dan zal de nieuwe verzekeraar je nooit aannemen. Lieg je bij deze vraag en de verzekeraar komt hierachter? Dan wordt je wederom weer als fraudeur aangemerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *