Waarheden en onwaarheden over de autoverzekering

Binnen de wereld van autoverzekeringen zijn er een aantal veelvoorkomende misverstanden. Wij hebben geprobeerd de belangrijkste waarheden en onwaarheden over de autoverzekering op te sommen.

Onwaarheden over de autoverzekering

Hieronder vindt u de meest gedachte onwaarheden over de autoverzekering.

A. Ruitschade claimen heeft een effect op de schadevrije jaren

Wanneer u een schade claimt valt u bijna altijd terug in uw schadevrije jaren. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het schadebedrag is. Een schade claimen heeft door de terugval in schadevrije jaren direct een invloed op uw premie. Een uitzondering geldt voor ruitschade en diefstal. Met een WA+ beperkt casco of een allrisk verzekering wordt ruitschade vaak vergoed. Met een WA verzekering wordt ruitschade vaak niet vergoed.

B. Bonus-malus ladder treden zijn hetzelfde als de schadevrije jaren

Sommige verzekerden verwarren schadevrije jaren met de positie op de bonus-malus ladder van de verzekeraar. Dit zijn echter twee aparte zaken. Bij de meeste schades die u claimt geldt de regel dat u 5 schadevrije jaren terugvalt. Dit is voor alle autoverzekeraars hetzelfde. Echter de terugval op de bonus-malus ladder verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars houden voor het gemak 5 treden aan, maar andere verzekeraars laten u zakken op de ladder met 7 treden na een schade. Dit zakken op de bonus-malus ladder verschilt per verzekeraar. Hoe langer u geen schade rijdt hoe hoger de korting is op de bonus-malus ladder.

C. Autoverzekering stopt bij verkoop auto

U moet altijd zelf de autoverzekering opzeggen bij de verkoop van uw auto. Dit gebeurt niet automatisch. Uw verzekeraar moet op de hoogte gebracht worden en u moet een vrijwaringsbewijs meesturen. Hierop staat de datum dat de auto van eigenaar is gewisseld. Als u de premie niet opzegt is de kans groot dat u teveel betaalde premie niet terugkrijgt.

D. Mannen betalen meer dan vrouwen voor de autoverzekering

Sinds 2011 is het niet toegestaan om te discrimineren met geslacht en de hoogte van de premie. Het maakt dus niet uit of u man of vrouw bent. Een autoverzekering voor vrouwen is dus onzinnig.

E. Groene kaart is een verplicht iets

In Nederland is de groene kaart niet verplicht. Het is niet verplicht deze mee te nemen, maar wel handig als u dit wel doet. De groene kaart ontvangt u van de verzekeraar en hierin staan alle belangrijke gegevens over uw verzekering. Bij het invullen van een schadeformulier heeft u vaak het groene kaart nummer nodig. In sommige EU landen geldt de groene kaart als een bewijs dat u verzekerd bent. Het is aan te raden om deze dus mee te nemen als u op reis gaat.

Waarheden over de autoverzekering

Hieronder vindt u de meeste waarheden over de autoverzekering waar men soms nog over twijfelt.

A. Verzekeraar mag iemand weigeren voor de autoverzekering

De autoverzekeraar heeft geen plicht op iemand te accepteren voor de autoverzekering. De verzekeraar mag u dus weigeren. Dit gebeurt vaak wanneer de verzekeraar u ziet als een groot risico. Vooral zaken als een rijontzegging of het claimen van heel veel schades wordt gezien als een groot risico.

B. Jongeren en ouderen (65+) betalen meer premie

Voor de jongeren autoverzekering en ouderen autoverzekering ons klopt dit helaas. Dit komt doordat deze beide doelgroepen worden gezien als een risicogroep. Uit de statistieken blijkt dat jongeren en ouderen vaker betrokken zijn bij het veroorzaken van schades. Voor jongeren geldt ook dat zij vaak geen schadevrije jaren nog hebben kunnen opbouwen.

C. Eigen risico voor jongeren tot 24 jaar is hoger

Omdat jongeren tot 24 jaar minder rijervaring hebben is het eigen risico voor de autoverzekering voor deze doelgroep hoger.

D. Premie van de autoverzekering verschilt per stad en/of regio

In sommige gebieden worden meer schades gereden doordat het bijvoorbeeld drukker is met het verkeer. Waar de verzekerde woont heeft invloed op de autoverzekering premie. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de premies verschillen per straat. Het kan voorkomen dat de inwoners van de straat achter u minder premie betalen.

E. Autoverzekering in Nederland is verplicht

In Nederland moet u minimaal een WA dekking hebben voor de autoverzekering. Dit heeft de wetgever zo geregeld, zodat een autorijder niet met enorme schulden komt te zitten na een aanrijding. Wanneer u de auto niet verzekerd krijgt u een boete van de RDW. Deze is anno 2017 rond de EUR 550.

Vergelijken van de autoverzekering

Nu weet u de meest voorkomende waarheden en onwaarheden over de autoverzekering. Bent u op zoek naar een goede degelijke autoverzekering? Dan raden wij aan om u te oriënteren op onze website en even gebruik te maken van onze autoverzekering vergelijker. Hier kunt u gemakkelijk een premie berekenen voor uw verzekering en daarna direct afsluiten bij de autoverzekeraar. Veel succes op de weg!

1 gedachte over “Waarheden en onwaarheden over de autoverzekering”

  1. Fijn dat het claimen van ruitschade geen invloed heeft op de schadevrije jaren! Ik heb namelijk recent een barst opgelopen en wilde dit eigenlijk niet claimen. Nu weet ik dat dit geen probleem moet zijn. Uiteraard hangt dit wel af van je verzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *