Wat als mijn autoverzekeraar mijn claim afwijst?

Heb je te maken met een afwijzing van je autoschadeclaim door je verzekeraar? Dit kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om te weten welke stappen je kunt ondernemen. In dit artikel ontdek je hoe je kunt reageren op een afwijzing en welke mogelijkheden je hebt om alsnog een vergoeding te krijgen.

Als je autoverzekeraar je claim afwijst, is het essentieel om de redenen van afwijzing te begrijpen en indien nodig actie te ondernemen. Je kunt een klacht indienen tegen de beslissing bij de verzekeraar. Als de klacht niet adequaat wordt afgehandeld dan kan je een klacht indienen bij het Kifid. Het Kifid zal proberen te bemiddelen en als dat niet lukt een uitspraak doen via een bindend advies. Ben je het niet eens met het Kifid dan kan je nog naar de rechter. De rechter kijkt of het bindend advies op een juiste manier tot stand is gekomen.

Begrijp de redenen van afwijzing

Wanneer je verzekeraar je claim afwijst, moet je eerst de afwijzingsbrief zorgvuldig doorlezen. Hierin staan de specifieke redenen voor de afwijzing vermeld. Vaak gaat het om redenen zoals:

  • Niet gedekt onder de polisvoorwaarden.
  • Verzuim om de schade tijdig te melden.
  • Onvoldoende bewijs van de schade.
  • De schade valt onder eigen risico.

Het is belangrijk dat je begrijpt waarom je claim is afgewezen, zodat je kunt bepalen of het zinvol is om verdere actie te ondernemen. De verzekeraar moet een afwijzing goed onderbouwen.

Berekenen InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

Documenteer alles

Zorg ervoor dat je alle communicatie met je verzekeraar goed documenteert. Bewaar kopieën van alle ingediende documenten, e-mails en notities van telefoongesprekken. Vermijdt telefoongesprekken het liefst. Je staat sterker als alles zwart op wit staat (via e-mail of brief). Deze documentatie kan van cruciaal belang zijn als je besluit om een klacht in te dienen tegen de afwijzing van je claim.

Dien een klacht in bij de verzekeraar

Als je het niet eens bent met de afwijzing, kun je een formele klacht indienen bij je verzekeraar. Gebruik de documentatie die je hebt verzameld en voeg eventueel aanvullend bewijs toe dat je claim ondersteunt. Het is nuttig om specifiek aan te geven waarom je denkt dat de claim ten onrechte is afgewezen.

Schakel een onafhankelijke expert in

Wanneer je twijfelt aan de beoordeling van de schade door de verzekeraar, kun je een onafhankelijke schade-expert inschakelen (contra expert). Deze expert kan een tweede mening geven over de schade en de kosten van het herstel. Dit kan helpen om je bezwaar te ondersteunen.

Zoek juridische hulp

Als je klacht niet wordt gehoord en je blijft van mening dat je claim ten onrechte is afgewezen, overweeg dan om juridische hulp in te schakelen. Een juridisch adviseur of advocaat gespecialiseerd in verzekeringsrecht kan je adviseren over je rechten en je bijstaan in het proces.

Dien een klacht bij de geschillencommissie Kifid

Als de klacht niet adequaat is opgepakt door de verzekeraar kan je een klacht indienen bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Je dient de klacht in bij de geschillencommissie van het Kifid. Deze instantie biedt een laagdrempelige en vaak goedkope manier om geschillen tussen verzekerden en verzekeraars te beslechten.

Klacht indienen bij het Kifid

Niet eens met oordeel van het Kifid

Als je het niet eens bent met het oordeel van het Kifid dan kan je nog naar de rechter stappen. De rechter zal kijken of het oordeel van Kifid op een juiste manier tot stand is gekomen en er voldoende onderbouwing is.

Berekenen InShared autoverzekering

  • 3 jaar nieuwwaarde regeling
  • Gratis vervangend vervoer

Tot slot

Het afwijzen van een autoschadeclaim kan een ontmoedigende ervaring zijn, maar er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om je situatie te verbeteren. Door je goed te informeren, adequaat bewijs te verzamelen en indien nodig professionele hulp in te schakelen, vergroot je de kans op een succesvolle afhandeling van je claim. Blijf assertief en goed geïnformeerd door het proces heen, en zorg ervoor dat je alle mogelijkheden benut om een rechtvaardige uitkomst te bereiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *