Autoverzekeringen zijn essentieel voor elke autobezitter, maar wat als je verzekeraar besluit je dekking te beëindigen vanwege je (hoge) leeftijd? Wat kan je er tegen doen en is het überhaupt toegestaan?
Is opzeggen door de verzekeraar toegestaan?
Je vraagt je wellicht af of het legaal is dat een verzekeraar je dekking beëindigt vanwege je leeftijd. Leeftijdsdiscriminatie is niet toegestaan. Echter, verzekeraars mogen wel beslissingen nemen op basis van risico-inschattingen, die indirect met leeftijd samenhangen (selectieproces). Als een verzekeraar kan aantonen dat het risico significant verandert met de leeftijd, kan dit een geldige reden zijn. Toch moet dit zorgvuldig en binnen de wettelijke kaders gebeuren. Het is belangrijk te vermelden dat de verzekeraar geen acceptatieplicht heeft. Zij mogen jou dus weigeren voor de verzekering op basis van hun risico inschatting. In principe krijg je jaarlijks een verlenging van de verzekering. Bij een verlenging kan je zelf opzeggen, maar mag dus ook de verzekeraar opzeggen. De verzekeraar gaat over zijn eigen risicoacceptatie beleid.
Wat kun je tegen een opzegging vanuit de verzekeraar doen?
Omdat verzekeraars over hun eigen acceptatiebeleid gaan is het waarschijnlijk gedoemd om te mislukken om tegen een besluit van opzegging in bezwaar te gaan. Je kan wel de dialoog proberen aan te gaan en vragen naar de exacte uitleg waarom de verzekeraar jou niet meer accepteert. Het is dan raadzaam om deze reden zwart op wit te zetten. Er zijn nog geen rechtszaken gevoerd over dit onderwerp, dus er is ook geen jurisprudentie. Het is onduidelijk of het opzeggen of weigeren van de autoverzekering voor ouderen wettelijk is toegestaan. Als jou dit overkomt kan je overwegen om een rechtszaak te starten of een klacht in te dienen bij het Kifid.
Zo lang er geen uitspraak van de rechter is over dit onderwerp kan je het beste op zoek gaan naar een verzekeraar die je wel accepteert. Het blijkt dat 75% van de verzekeraars ouderen wel accepteren voor de autoverzekering. 25% van de verzekeraars doet dit niet. Er is dus voldoende keuze over voor ouderen om op over te stappen.
Centraal Beheer autoverzekering
- Bij Centraal Beheer geldt er geen leeftijdsgrens voor acceptatie
Hoe voorkom je een eenzijdige opzegging vanuit de verzekeraar
Het is verstandig om tijdig te informeren bij je huidige verzekeraar of zij een hoge leeftijd meewegen in de acceptatie van de verzekering. Als dit het geval is dan is het verstandig om al tijdig een andere autoverzekering te zoeken. Dit om te voorkomen dat je last minute geen verzekering meer hebt en iets anders moet zoeken.
Welke verzekeraars weigeren ouderen?
Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat een kwart van de autoverzekeraars een maximale leeftijdsgrens hanteert voor nieuwe klanten. Dit betekent dat personen ouder dan 80, 79, 75, 74, of zelfs 70 jaar vaak niet meer in aanmerking komen voor een nieuwe autoverzekering bij deze verzekeraars. Dit beleid heeft invloed op een significant deel van de Nederlandse samenleving, gezien het feit dat Nederland ruim 1,5 miljoen inwoners telt die 75 jaar of ouder zijn. Het betreffen de verzekeraars:
- Rhion (70)
- De Goudse, Klaverblad (74)
- Allianz en Allianz Direct (75)
- SNS (79)
- AEGON (80)
Een aantal van de verzekeraars (Aegon, de Goudse en Klaverblad) hebben bij Radar aangegeven dat zij weliswaar geen nieuwe klanten aannemen boven een bepaalde leeftijd, maar dat bestaande klanten kunnen blijven.
Waarom weigeren verzekeraars ouderen?
De verzekeraars zeggen dat volgens hun schadestatistieken blijkt dat mensen boven een bepaalde leeftijd een hogere kans hebben om schade te rijden. De schadekans stijgt vanaf 70 jaar.
Welke verzekeraars accepteren ouderen?
Er zijn diverse verzekeraars die ouderen wel accepteren. Kijk altijd bij de verzekeraar zelf na of zij jou met een oude leeftijd accepteren. Hieronder de verzekeraars die tot nu toe wel ouderen accepteren: