Wat moet ik doen als mijn auto is gestolen?

Het ontdekken dat je auto gestolen is, kan een schokkende en stressvolle ervaring zijn. In deze situatie is het cruciaal om snel en doeltreffend te handelen. Dit artikel biedt praktische stappen en tips voor het geval je geconfronteerd wordt met autodiefstal. Door deze richtlijnen te volgen, kun je de kans vergroten om je voertuig terug te vinden en de impact van de diefstal te minimaliseren.

Als je auto gestolen is, doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie en neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Noteer het kenteken, merk, model en andere unieke kenmerken van je auto. Overweeg ook om de diefstal te melden bij online platforms en sociale media om je kansen te vergroten om je auto terug te vinden.

Directe acties na de diefstal

Je auto is gestolen en nu? Je moet diverse acties ondernemen.

Doe aangifte bij de politie

Zodra je merkt dat je auto gestolen is, doe je direct aangifte bij de politie. Dit is een essentiële stap om het opsporingsproces te starten. Zorg dat je het kenteken, merk, model, kleur en eventuele unieke kenmerken van je auto bij de hand hebt. De politie zal deze informatie gebruiken om een zoektocht te starten en de auto terug te vinden. Je kan de diefstal van je auto telefonisch melden bij de politie bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Je kan bellen naar 088 – 00 87 444. Het is zaak om zo snel mogelijk te bellen. Dit vergroot de kans dat je voertuig wordt teruggevonden.

Contacteer je verzekeraar

Informeer je verzekeringsmaatschappij over de diefstal. Afhankelijk van je polisvoorwaarden kun je recht hebben op een vervangend vervoer of een vergoeding. Je verzekeraar kan ook aanvullende informatie of acties vereisen om je claim te verwerken.

Houd je voertuiggegevens bij de hand voordat je de politie en de verzekeraar contacteert.

Het is handig om een document of digitaal bestand te hebben met alle relevante gegevens van je auto. Naast het kenteken, merk en model, denk aan VIN (voertuigidentificatienummer), persoonlijke bezittingen in de auto, en recente foto’s. Deze informatie kan nuttig zijn voor zowel de politie als je verzekeraar.

Wanneer ben je verzekerd bij diefstal?

Met een WA verzekering ben je niet verzekerd. Met een Beperkt cascodekking (WA+) en allrisk-dekking (volledig casco) ontvang je wel een uitkering. Accessoires, zoals een ingebouwd navigatiesysteem, zijn in sommige gevallen meeverzekerd. Een diefstal heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren. De hoogte van de uitkering hangt mede af of er sprake is van een occasionregeling of nieuwwaarderegeling. Als je die niet hebt dan krijg je veelal de dagwaarde uitgekeerd. Deze uitkering krijg je meestal pas na 30 dagen. In de tussentijd krijg je of een vergoeding of vervangend vervoer van de verzekeraar.

FBTO autoverzekering

  • Met WA beperkt casco en volledig casco verzekerd tegen diefstal.
  • Hele jaar door aanvullende modules aan- en uitzetten.

Preventieve maatregelen. Hoe autodiefstal te voorkomen.

Je kan verschillende zaken doen om de kans op autodiefstal te verkleinen.

Beveilig je auto

Investeer in goede beveiligingssystemen zoals een alarmsysteem, stuurslot of een voertuigvolgsysteem. Deze middelen kunnen dieven afschrikken of helpen bij het sneller terugvinden van je auto na diefstal.

Wees voorzichtig met waar je parkeert

Parkeer op goed verlichte en beveiligde parkeerplaatsen. Vermijd het achterlaten van waardevolle spullen in het zicht, wat je auto een aantrekkelijker doelwit voor dieven kan maken.

Dubbelcheck of je auto op slot is

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je auto altijd op slot is, zelfs als je maar voor korte tijd weg bent. Moderne auto’s hebben vaak een centraal vergrendelingssysteem; gebruik dit altijd in je voordeel.

Na de diefstal

Ook na de diefstal is het belangrijk om vinger aan de pols te houden ten aanzien van het verdere verloop van de afhandeling van de situatie omtrent je gestolen auto.

Blijf in contact met de autoriteiten

Houd regelmatig contact met de politie en je verzekeringsmaatschappij om updates te ontvangen over je zaak. Soms kan het even duren voordat er vorderingen zijn, maar door proactief te blijven, vergroot je de kans op een positief resultaat.

Overweeg sociale media en online platforms

Het delen van informatie over je gestolen auto op sociale media en online platforms kan je bereik vergroten. Vrienden, familie en zelfs vreemden kunnen helpen bij het verspreiden van het woord en mogelijk leiden tot aanwijzingen over de locatie van je auto.

Wees voorbereid op de toekomst

Leer van de ervaring en neem extra voorzorgsmaatregelen om herhaling te voorkomen. Overweeg een upgrade van je autoverzekering om betere dekking te krijgen voor diefstal en schade.

Het ervaren van autodiefstal is ongetwijfeld stressvol, maar door deze stappen te volgen, kun je actie ondernemen om je situatie te verbeteren en mogelijk je geliefde voertuig terug te krijgen. Met een goede verzekering kan je jezelf verzekeren voor de negatieve financiële gevolgen van een autodiefstal. Je kan een WA beperkt casco en allrisk verzekering bijvoorbeeld afsluiten bij InShared.

InShared autoverzekering

  • Dagelijks opzegbaar
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *