Wat te doen na een auto-ongeluk?

Ben je betrokken bij een auto-ongeluk? Volg het onderstaande stappenplan:

Stap 1: Blijf kalm en controleer op verwondingen

Wanneer je betrokken bent bij een auto-ongeluk, is het essentieel om kalm te blijven. Begin met het controleren van jezelf en je passagiers op eventuele verwondingen. Als er ernstige verwondingen zijn, bel onmiddellijk 112 voor medische hulp. Verplaats jezelf of anderen niet als dit niet absoluut noodzakelijk is, om verdere verwondingen te voorkomen.

Stap 2: Zet je voertuig en jezelf op een veilige plek

Als het mogelijk is en je voertuig nog kan bewegen, probeer het dan naar de kant van de weg te verplaatsen om verdere ongelukken te voorkomen. Zet je waarschuwingslichten aan en plaats een gevarendriehoek als je er een hebt om andere weggebruikers te waarschuwen. Maak voor het verplaatsen als het kan foto’s van de situatie. Ga zelf ook op een veilige plek staan en doe een veiligheidsvestje aan.

Stap 3: Bel de politie

Bel onmiddellijk de politie om het ongeval te melden. Een officieel politierapport kan later van cruciaal belang zijn voor verzekeringsclaims en juridische procedures. Als er geen gewonden zijn en er geen ernstige schade is, dan kan je de aanrijding zelf afhandelen. Echter is een politierapport voor later erg handig. Ga nooit weg bij het verkeersongeval zonder gegevens te delen aan de andere partij. Dit is strafbaar ook bij lichte aanrijdingen. Doorgaans wordt aangeraden om alleen de politie te bellen in de volgende gevallen:

  • Iemand is gewond.
  • Een voertuig heeft forse schade.
  • Er is een buitenlands voertuig betrokken bij het ongeval.
  • Eén van de partijen is doorgereden (bij parkeerschade: het eigen voertuig niet verplaatsen voordat de politie aanwezig is).
  • Bij een essentieel verschil van inzicht met de tegenpartij.
  • Bij vermoeden van een misdrijf (alcohol, drugs, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder verzekering of iets soortgelijks).

Stap 4: Verzamel informatie

Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het ongeval. Noteer de namen, contactgegevens en verzekeringsinformatie van de andere bestuurder(s). Maak foto’s van de schade aan voertuigen en de plaats van het ongeval. Dit kan van pas komen bij het indienen van verzekeringsclaims.

FBTO autoverzekering

  • Juridische rechtsbijstand voor je auto mogelijk bij de autoverzekering
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Stap 5: Getuigen en verklaringen

Als er getuigen zijn van het ongeval, vraag dan naar hun contactgegevens en vraag of ze bereid zijn om een verklaring af te leggen. Deze getuigenverklaringen kunnen nuttig zijn in het geval van een geschil over de schuldvraag.

Stap 6: Vul het Europees schadeformulier in

Vul het papieren Europees schadeformulier in. Tegenwoordig kan het formulier ook via de volgende website ingevuld worden: https://www.mobielschademelden.nl/. Dit kan alleen voor Nederlandse kentekens. Heeft één van de partijen een buitenlands kenteken? Gebruik dan het papieren formulier.

Stap 7: Geef geen schuldbekentenis

Het is belangrijk om geen schuld te erkennen aan het ongeval, zelfs als je denkt dat je misschien een fout hebt gemaakt. Laat idealiter de verzekeraars en de politie de schuldvraag bepalen. Tenzij je echt 100% zeker weet dat het ongeval jouw schuld is. Dan kan je overwegen om schuld te erkennen. Echter vaak is het schrikken na een ongeval en kan je op het moment zelf niet helder nadenken.

Stap 8: Medische hulp

Zelfs als je geen ernstige verwondingen hebt, is het raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken na een auto-ongeluk. Sommige verwondingen kunnen pas later merkbaar worden, en het is belangrijk om een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat je in orde bent. Het is ook belangrijk voor het verhalen van de schade. Wacht er niet te lang mee. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het is aan te tonen dat je klachten door het verkeersongeluk komen.

Stap 9: Meld het ongeval aan je verzekeraar

Neem zo snel mogelijk (binnen 24 uur) contact op met je verzekeringsmaatschappij om het ongeval te melden. Zij kunnen je begeleiden bij het indienen van een claim en het afhandelen van eventuele schade aan je voertuig.

Stap 10: Schade aan voertuig repareren

Als je voertuig beschadigd is, laat het dan repareren bij een door je verzekeraar goedgekeurde reparatiewerkplaats. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en foto’s hebt voor de verzekeringsclaim.

Stap 11: Juridisch advies

Als je ernstig gewond bent geraakt of als er juridische complicaties zijn, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan je helpen bij het beschermen van je rechten en het verkrijgen van de juiste vergoeding. Schakel bijvoorbeeld de rechtsbijstandverzekering in.

FBTO autoverzekering

  • Juridische rechtsbijstand voor je auto mogelijk bij de autoverzekering
  • Gemakkelijk om van en op over te stappen

Stap 12: Houd een overzicht van kosten bij

Houd nauwkeurige administratie bij van alle uitgaven die voortvloeien uit uw verkeersongeval, waaronder medische kosten, transportkosten, reparaties, en dergelijke. Het is van cruciaal belang om zo veel mogelijk facturen en bonnetjes te bewaren, aangezien deze kunnen dienen als bewijs van de geleden schade.

Stap 13: Neem de tijd om te herstellen

Auto-ongelukken kunnen fysiek en emotioneel traumatisch zijn. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te herstellen en eventuele emotionele stress aan te pakken. Raadpleeg een medisch professional of therapeut als dat nodig is.

Na een auto-ongeluk is het belangrijk om kalm te blijven en het hoofd koel te houden. Handel systematisch om de situatie goed aan te pakken. Het opvolgen van deze stappen zal je helpen om de benodigde hulp te krijgen, je rechten te beschermen en de nodige stappen te ondernemen om de situatie op te lossen. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat, dus zorg eerst voor de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *