Welke autoverzekering dekking heb ik nodig voor schade door natuurrampen?

In een wereld waar het weer steeds onvoorspelbaarder wordt, is het belangrijk om je goed te verzekeren tegen schade door natuurrampen. Maar wat gebeurt er als jouw auto beschadigd raakt door een natuurramp zoals een overstroming, aardbeving of hevige storm? Welke autoverzekering heb je nodig om deze schade te dekken?

Om schade door natuurrampen te dekken, heb je een WA cascoverzekering (WA+) of een allriskverzekering nodig. Deze verzekeringen bieden dekking voor schade aan je auto veroorzaakt door externe gebeurtenissen zoals natuurgeweld. Je sluit een WA+ of allrisk verzekering af via FBTO of Centraal Beheer

Kies de juiste dekking

WA cascoverzekering (WA+)

De cascoverzekering, ook bekend als WA beperkt casco, biedt dekking tegen verschillende vormen van schade, waaronder diefstal, brand, en schade door natuurkrachten zoals storm en blikseminslag. Hoewel deze verzekering een goede basis biedt, worden niet alle natuurrampen gedekt. Zo is schade door aardbevingen vaak uitgesloten, tenzij expliciet vermeld. Waterschade aan de auto door hevige regenval, modderstroom, overstromingen of een straat die blank staat is wel gedekt onder de WA+ dekking.

Berekenen Centraal Beheer autoverzekering

  • Bij CB regel je een WA+ of allrisk verzekering
  • Gratis vervangend vervoer

Allriskverzekering

Een allriskverzekering, of volledig casco, biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van een cascoverzekering, beschermt een allriskverzekering je ook tegen schade aan je eigen auto, zelfs als de schade jouw eigen schuld is. Dit is de beste keuze als je in een gebied woont waar de kans op natuurrampen aanzienlijk is.

WA verzekering

Met alleen een WA verzekering ben je nooit gedekt voor schade door natuurrampen.

Risico-inschatting

Voordat je een verzekering kiest, is het belangrijk om het risico van natuurrampen in jouw gebied te evalueren. Woon je in een gebied dat bekend staat om zijn overstromingen, dan is een allriskverzekering waarschijnlijk de beste optie.

Voorwaarden en uitsluitingen

Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door en let vooral op de uitsluitingen. Niet alle polissen dekken schade door elke natuurramp. Sommige verzekeringen sluiten specifieke gevaren uit of beperken de dekking.

Berekenen FBTO autoverzekering

  • Bij FBTO regel je een allrisk verzekering
  • Zelfde no-claim voor tweede auto

Klimaatverandering en de autoverzekering dekking

Het weer wordt steeds extremer waaronder bijvoorbeeld regenval. Extreme neerslag komt vaker voor en dit betekent dat er voor verzekeraars een toenemende kostenpost is door waterschade aan auto’s. Een aanscherping of uitsluiting in de polisvoorwaarden is in de toekomst niet ondenkbaar. Tot dusver is waterschade gewoon gedekt onder de allrisk en WA plus verzekering.

Tips voor optimale bescherming

  1. Vergelijk verzekeringen: Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat precies gedekt is. Gebruik online vergelijkingstools om de beste verzekering voor jouw situatie te vinden.
  2. Controleer je polis jaarlijks: Omstandigheden veranderen, en misschien verandert ook het risico op natuurrampen in jouw gebied. Pas je verzekering aan als je situatie verandert.
  3. Neem preventieve maatregelen: Als je in een risicogebied woont, neem dan maatregelen om schade te minimaliseren, zoals het parkeren van je auto op hoger gelegen terreinen tijdens stormen of overstromingen.

Bereken Nationale Nederlanden autoverzekering

  • No-claimkorting tot maar liefst 80%!
  • 10% voordeel bij meerdere Autoverzekeringen

Het kiezen van de juiste autoverzekering kan complex lijken, maar door goed geïnformeerd te zijn en de juiste vragen te stellen, kun je een polis vinden die zowel bescherming biedt tegen natuurrampen als past binnen je budget. Zorg dat je goed voorbereid bent op wat Moeder Natuur ook op je pad kan brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *