Winter is coming! Welke schade wordt vergoed door winterse omstandigheden?

Tijdens de winter gebeuren door de koude weersomstandigheden veel ongelukken en aanrijdingen. Door gladheid kun je bijvoorbeeld van de weg raken en schade veroorzaken. Wat voor soort schades worden nu vergoed bij de verschillende typen autoverzekeringen? Wij zetten de meest voorkomende schades tijdens de winter op een rij.

Schade door hagel

Tegenwoordig lijkt het alsof hagel steeds groter wordt. Op sommige plekken valt wel eens hagel met de grootte van een golfbal. Heeft uw auto schade geleden door een hevige hagelbui? Dan wordt deze schade vergoed als je een beperkt casco of een all risk autoverzekering hebt. Bij alleen een WA verzekering wordt schade door hagel niet vergoed. Schade veroorzaakt door hagel en storm heeft geen effect op de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Ruitschade door verschil in temperatuur

Is door het koude winterse weer het sterretje in je ruit doorgescheurd? Ruitschade van dit formaat wordt vergoed door de beperkt casco en allrisk variant van de autoverzekering.

Schade door gladheid (slippen) of te water raken

Als je slipt of te water raakt ten gevolge van gladheid op de weg dan is de schade aan je auto alleen gedekt wanneer je een all risk verzekering hebt.

Schade veroorzaakt door kwajongens

Tijdens de winter gooien kwajongens wel eens sneeuwballen op auto’s. Als zo’n ongelukking voorval ervoor zorgt dat er schade is ontstaan aan je auto dan kan je deze schade claimen met een beperkt casco of all risk verzekering. De verzekeraar gaat de schade proberen te verhalen op de veroorzakers.

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In andere landen zoals Duitsland en Finland zijn winterbanden wel verplicht tijdens de winter. Zie op de website van de ANWB voor meer informatie over winterbandenplicht in verschillende landen. Ontstaat er schade aan je auto in een land waar winterbanden verplicht zijn en rij je zonder winterbanden? Dan kan het zijn dat je deels aansprakelijk gesteld wordt en niet heel de schade vergoed krijgt.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen

1 reactie op “Winter is coming! Welke schade wordt vergoed door winterse omstandigheden?”

  1. De winter komt er inderdaad weer aan. Vorige winter is schade aan mijn autoruit ontstaan en ik wil dit deze keer voorkomen. Het is inderdaad zo dat schade ook door hagel kan ontstaan. Fijn dat de bepaalde verzekeringen deze schade vergoeden. Ik ga in ieder geval een carport bouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *