De zelfrijdende auto en autoverzekering

Even een innovatief nieuwsberichtje over de zelfrijdende auto en de autoverzekering. U heeft vast wel vernomen dat bekende autofrabikanten zoals Tesla de zelfrijdende auto aan het zijn ontwikkelen. De zelfrijdende auto is de toekomst en zorgt ervoor dat naast in het verkeer, ook in het verzekeringslandschap veel zaken gaan veranderen.

Verzekeraars zijn er nog steeds niet over uit wie er aansprakelijk is wanneer een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt. Wat gebeurt er wanneer je met een zelfrijdende auto achterop een andere auto botst. Wie is er dan aansprakelijk? Je bent immers zelf niet de bestuurder, want de auto rijdt uit zichzelf. Waar ligt in dit geval de aansprakelijkheid? Bij de eigenaar van de auto, de producent van de auto of de ontwikkelaar van de zelfrijdende software?

Verzekeraars hebben moeite met het beantwoorden van deze vraag, terwijl er elk jaar steeds meer modellen worden uitgerust met zelfrijdende software.

De directe verzekering

Een mogelijke oplossing is een zogeheten “directe verzekering”. Dit is in feite een verzekering zonder verkeersaansprakelijkheid. Als je een schade door een aanrijding hebt dan wordt de schade vergoed door de eigen verzekeraar, ongeacht of iemand anders aansprakelijk is. Echter als de directe verzekering ingevoerd zou worden dan betekent dit dat alle auto’s in één keer omgezet moeten worden naar dit type verzekering.

De directe verzekering wekt ook vragen op, want is er met dit type verzekering nog wel een reden om voorzichtig te rijden? Er zijn immers geen financiële consequenties voor de verzekerde zelf. Daarbij komt ook nog eens de vraag hoe schade moet worden afgehandeld met andere weggebruikers (scooters, fietsers, voetgangers). Dit alles is nog onduidelijk.

Ontwikkeling: Automerken nemen aansprakelijk op zich

Schade die veroorzaakt wordt door de zelfrijdende auto in zelfstandige modus wordt door autofabrikant Volvo vergoed. Deze autofabrikant neemt de aansprakelijkheid in dat geval op zich. Er zijn dus tekens dat de autofabrikanten zich mengen in het aansprakelijkheidsvraagstuk. De vraag is of alle autofabrikanten dit gaan doen.

Wat gebeurt er nu met de autoverzekering in de toekomst?

De autoverzekering zal altijd nodig blijven, want schade door hagel of brand wordt niet veroorzaakt door de zelfrijdende software. Het aantal ongevallen zal afnemen in de toekomst. Hierdoor is de verwachting dat de autoverzekeraars minder hoeven uit te keren en de premie zal dalen. Het is echter moeilijk te voorspellen, want de auto’s (met hun software) worden ook steeds duurder (hogere schadebedragen).

Er blijven dus nog veel vragen open staan met betrekking tot de zelfrijdende auto en de autoverzekering. We houden deze ontwikkelingen in de gaten.

Autoverzekering nodig?

Bent u op zoek naar een nieuwe autoverzekering? U kunt bij ons gebruik maken van de autoverzekering vergelijker. Vergelijk de premies van alle grote verzekeraars en sluit daarna af bij de desbetreffende verzekeraar.

Vergelijken Autoverzekering

 

De zelfrijdende auto en autoverzekering
1.9 (38.46%) 13 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *