Autoverzekering premies stijgen in 2020

Afgelopen jaren zijn de prijzen van autoverzekeringen flink gestegen. Sinds 2017 is de prijsstijging ingezet. De prijsstijgingen zijn nodig omdat anders verzekeraars in de problemen komen. De toezichthouder De Nederlandsche Bank geeft al een aantal jaren aan dat de verzekeraars de WA autoverzekering premies omhoog moeten omdat er meer geld wordt uitgekeerd dan wordt ontvangen.

auto

WA verzekering kost verzekeraar geld

In 2018 hebben de autoverzekeraars 308 miljoen euro meer uitgekeerd dan dat er is binnengekomen met de WA verzekering. Dit is wel een daling geweest ten opzichte van 2017. In 2017 werd er namelijk nog 474 miljoen euro meer uitgekeerd. Sinds 2008 is er een negatief saldo waarbij het dieptepunt dus lag in 2017. In 2018 is de negatieve trend dus doorbroken. Echter het betekent nog niet dat de WA verzekering in balans is. De verwachting is dat de premies nog meer zullen stijgen. De cijfers voor 2019 zijn nog niet bekend. De verzekeraars maken nog wel een netto resultaat (exl. beleggingen) op de WA casco en allrisk verzekeringen.

De verzekeraars hebben ondanks het negatieve saldo op de WA verzekeringen nog wel positieve resultaten laten zien doordat de belegde premiegelden genoeg opbrengsten opleverden. Echter in een onzekere markteconomie is het niet zeker of dit in de (nabije) toekomst ook nog gaat lukken

Verzekeraars verhogen premies

De autoverzekering markt is zeer concurrerend. Desondanks is de verwachting dat de prijzen voor de WA autoverzekering in 2020 verder zullen gaan stijgen. Dit komt mede door de oproep van de DNB maar ook door de economische groei. Monteurs, reparatiekosten en schadeherstel wordt ook duurder. Eveneens hebben heviger wordende weersomstandigheden (stormen, extreme droogte) het gevolg dat er meer schades komen. Dit heeft een weerslag in de premie door een hogere risico opslag.

Controleer uw autoverzekering premie voor 2020

Let goed op of uw autoverzekering premie gaat stijgen in 2020. Bel uw verzekeraar of controleer uw e-mail / post op bericht van uw verzekeraar. Als uw premie stijgt dan is het altijd de moeite waard om rond te kijken voor een andere verzekeraar. Zeker voor de WA autoverzekering welke in principe grotendeels soortgelijke dekking heeft bij de verschillende verzekeraars. Begin dus snel te kijken naar een mogelijke nieuwe autoverzekering.

Overgestapt op zorgverzekering? Waarom niet ook de autoverzekering checken?

Kerst is alweer voorbij en zo vlak voor het einde van het jaar stappen veel mensen over op een andere zorgverzekering. Waarom niet gelijk controleren of u niet teveel betaalt voor uw autoverzekering? De premie van de autoverzekering veranderd bijna elk jaar dus het is in ieder geval de moeite waard om even te kijken. Wellicht kunt u in het nieuwe jaar ook besparen op de kosten van de verzekering voor uw auto. Zo gaat u in 2019 met een goedkope en goede dekking de weg op. Vergelijk snel uw autoverzekering op deAutoverzekering.com Een goed jaar toegewenst!

Start vergelijken

Auto-overtreders betalen langer een hogere premie voor de autoverzekering

Automobilisten welke een strafrechtelijke vervolging achter hun naam hebben staan betalen extra voor hun autoverzekering. Omgerekend zou het gaan om ruim EUR 20,- per maand extra. Kort na de vervolging voor een overtreding is het zelfs vaak onmogelijk zijn om een nieuwe verzekering af te sluiten.

 

 

Niet alleen automobilisten die verkeersovertredingen hebben begaan krijgen een hogere premie, maar ook mensen met een strafblad. Bij sommige verzekeraars zijn deze mensen helemaal niet welkom. Veel mensen realiseren zich dat niet meldt de vergelijkingssite Autoverzekering. Bij de aanvraag van een verzekering moet de verzekerde een aantal vragen beantwoorden voor deze geaccepteerd kan worden. Deze vragen gaan onder meer over overtredingen begaan in het verleden. Als de vragen niet eerlijk beantwoord worden dan is de verzekering ongeldig.

 Ooit gepakt met alcohol achter het stuur?

Als je met alcohol achter het stuur gaat en je wordt gepakt dan kan je een rijontzegging krijgen. Als je deze rijontzegging hebt gekregen moet je daarna meestal een verplichte cursus volgen. Als je al deze hordes hebt doorlopen dan wordt je voor de verzekeraar niet ontzien. Het is namelijk zo dat binnen vijf jaar na de overtreding het risicoprofiel dusdanig hoog is dat je vrijwel bij geen enkele verzekeraar wordt geaccepteerd. Je bent in dat geval aangewezen op verzekeringskantoren welke zich specialiseren in groepen met een verhoogd risico, zoals de Vereende verzekeringen. De premie ligt bij dit soort maatschappijen soms wel drie keer hoger dan de reguliere premie. Ook na de vijf jaar blijft de premie van overtreders nog enkele jaren hoger dan de normale premie. Denk naast alle ellende die je kan veroorzaken nog eens een keer na voordat je met alcohol achter het stuur stapt.

25% van de jongeren verzekerd auto op ouders naam voor lagere premie

En 42% van de jongeren zou hun rijgedrag laten monitoren in ruil voor een korting op de premie. Dit meldt Independer op hun website. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde jaarlijkse premie van de autoverzekering voor jongeren de afgelopen twee jaar met liefst 437 euro is gestegen. In ruil om de hoge kosten van de premie te drukken zijn er jongeren bereid om rijgedrag informatie in te leveren of hun verzekering te laten zetten op hun ouders naam.

Dat laatste mag absoluut niet van de verzekeraar. Het is namelijk zo hoe langer je autorijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Elk schadevrije jaar levert een korting op. Hierdoor zit er vaak een groot premieverschil tussen jonge beginnende autobestuurders en hun meer ervaren ouders. Mensen met veel schadevrije jaren kunnen korting op hebben gebouwd tot wel 82% (zie OHRA).

Deze hoge korting maakt het interessant om een verzekering op de ouders naam te laten zetten en zelf geen autoverzekering af te sluiten. 25% van de jongeren regelen ook de verzekering via de ouders. Dit is verboden. Een verzekeraar maakt een risico-inschatting op degene die het meest in de auto rijdt (de hoofdbestuurder). Op basis van een complexe berekening wordt de premie bepaald. Als de verzekeraar erachter komt dat de autoverzekering niet op naam van de hoofdbestuurder staat dan kan dit problemen opleveren bij het vergoeden van de schade. Daarnaast bouwt de jonge bestuurder zelf geen schadevrije jaren op. Dat betekent wanneer hij of zij uiteindelijk zelf een verzekering gaat afsluiten dat de teller van schadevrije jaren op 0 staat, terwijl deze feitelijk hoger kan liggen.

Er zijn nog meer verschillende factoren die van invloed zijn op de autoverzekering premie. Lees hier meer over alle factoren autoverzekering premie. Een van de factoren is het gewicht en snelheid van de auto. Uit het onderzoek van Independer blijkt dat 39% van de jongeren een minder sneller auto zou aanschaffen vanwege een lagere premie en 55% zou kiezen voor een lichtere auto in ruil voor een lagere premie.

Als je op zoek bent naar een voordelige premie kan je deze gemakkelijk vinden via de vergelijkingstool op deze website. Begin nu met je autoverzekering zoeken.

Op vakantie met de auto in Europa? Denk aan de volgende zaken!

We zitten middenin de zomerperiode en gaat heel Nederland volop vakantie. Ga jij deze vakantie met de auto weg naar het buitenland? Dan is het goed om na te gaan hoe goed je verzekerd bent voor je auto. Ook handig om te weten zijn de regels die gelden in het buitenland voor autorijden.

Groene kaart meenemen

Op vakantie is het altijd aan te raden de groene kaart mee te nemen. Dit is niet verplicht. De groene kaart krijg je van de verzekeraar als je de autoverzekering afsluit. Deze kaart toont aan dat je verzekerd bent. De autoverzekering geld binnen alle landen in Europa. Op de groene kaart staat vermeld voor welke landen je niet verzekerd bent.

 

Alarmcentrale

Als je een ongeval krijg tin het buitenland met de auto kan je contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar. De contactgegevens van de alarmcentrale staan vermeld op de groene kaart. Deze centrale geeft je advies wat je moet doen. Als je schade hebt opgelopen in het buitenland, overleg deze schade dan met de alarmcentrale.

Veiligheidsaccessoires

In sommige landen moet je verplicht een aantal veiligheidsaccessoires in de auto hebben wanneer je aan het rijden bent. Denk hierbij aan een veiligheidshestje, gevarendriehoek en alcoholslot. De vereisten verschillen per land. Zie hieronder wat je nodig hebt in de auto in elk land.

LandGevarendriehoekVeiligheidshestjeBrandblusserVerbanddoosReservelampjeAlcoholtester
BelgieXX    
Duitsland      
FrankrijkXX   X
ItalieXX    
NederlandX     
KroatieXX XX 
LuxemburgXX    
GriekenlandX X   
OostenrijkXX X  
PolenXXX   
SpanjeXX    
TurkijeX XX  
ZwitserlandX     

 

Kinderzitje

In bijna alle landen in de Europese Unie zijn de regels voor het vervoeren van kinderen gelijk. Kinderen onder de 1.50 M die minder wegen dan 36 kg moeten in een kinderzitje vervoerd worden. In sommige landen kunnen er toch verschillen zijn, check even welke regels precies gelden voor land van bestemming.

Pechhulp in het buitenland

Een pechhulp service is altijd handig om af te sluiten voordat je op reis gaat. Denk hierbij aan de alarmcentrale van de ANWB, maar wellicht dat jouw verzekeraar ook een dergelijke service aanbiedt. Je kan je vaak aanvullend verzekeren bij de verzekeraar.

Wees voorbereid op een andere verkeerssituatie

Lees je in waar je heen gaat en hoe ze daar rijden. Iedereen kent de verhalen wel over het rijden in Parijs. Als je niet zelfverzekerd bent op de weg probeer dit soort plekken te vermijden. Ook rijden in landen als Italië en Turkije kan een hele andere beleving zijn dan rijden in Nederland. Wees hier op alert. Uiteraard rijden ze in sommige landen ook links en niet rechts zoals we gewend zijn in Nederland.

Let op deze checklist is een voorbeeld van zaken waar je aan moet denken als je op vakantie gaat met de auto. Wellicht zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken! Fijne vakantie.

Zwarte doos in de auto

 

Elke auto moet een “zwarte doos” aan boord hebben. Dat vinden diverse autoverzekeraars. Een zogeheten EDR (Event Data Recorder) zou allerlei gegevens kunnen vastleggen vlak voor een ongeluk en deze zouden van pas kunnen komen bij het afwikkelen van schade en alsmede het vaststellen van de schuldige. Verzekeraars stellen dat een dergelijke recorder in de auto veel informatie opleverd ten aanzien van de verkeersveiligheid (locatie waar het misgaat en hoe). Deze data kan gebruikt worden om Nederland verkeersveiliger te maken. De gegevens helpen tevens om verzekeringsfraude te voorkomen.

Het Verbond van Verzekeraars pleit dat een datarecorder verplicht moet worden gesteld voor alle auto’s. Nieuwere wagens hebben al een dergelijke recorder (een chip onder de motorkap). De slaat gegevens op zodra de airbag geactiveerd wordt.

De Europese Commissie is aan het overwegen of de Event Data Recorder verplicht moet worden in de EU. De data recorder is een van de 19 voorstellen waar de Commissie zich over buigt. Per september 2020 moet elke auto een EDR hebben.

Op dit moment worden de gegevens nu al als bewijsmateriaal gebruikt bij hele zware ongelukken. De EDR legt vast hoe hard er gereden is, hoe lang de remweg was en of de bestuurder een gordel om had. Het gedrag kan ook worden vastgesteld, bijvoorbeeld of iemand aan het bellen was.

De EDR kan voor sommige autobestuurders voelen als een spionage kast, maar de recorder legt alleen de laatste acht seconde vast van waar en hoe de auto rijdt en wat de omstandigheden zijn. Alle oude informatie wordt continu gewist. Verzekeraars hoeven geen toegang tot de data, dit laten zij het liefst over aan de politie om te analyseren.

De politie geeft aan dat informatie uit de EDR alleen als aanwijzing moet worden gebruikt over hoe een ongeluk is gebeurd. Een aanrijding kan bijvoorbeeld ook ontstaan zijn doordat een automobilist moest uitwijken voor een kind. Deze informatie staat niet in de kast en daarvoor moeten er altijd getuigen worden gesproken.

De EDR zou moeten zorgen dat er meer fraude wordt opgespoord. Jaarlijks wordt er voor zo’n 50 miljoen aan fraude opgespoord, maar in de werkelijkheid ligt dit bedrag vele malen hoger.

Overstappen Zorgverzekering? Pak ook gelijk de Autoverzekering mee!

Zo vlak voor het einde van het jaar stappen veel mensen over op een andere zorgverzekering. Als u dan toch bezig bent, waarom dan ook niet even uw autoverzekering controleren? De premie van de autoverzekering stijgt regelmatig dus is het de moeite waard om even te controleren of u niet teveel betaalt voor de autoverzekering. Wellicht kunt u in het nieuwe jaar tientallen euro’s besparen bij een andere autoverzekeraar. Zo kunt u in 2018 met een gerust hart de weg op zonder al teveel te betalen! Vergelijk uw autoverzekering op deAutoverzekering.com. Fijne jaarwisseling toegewenst!

[DKB url=”http://www.deautoverzekering.com/bereken-uw-premie/” text=”Vergelijk autoverzekering” title=”Autoverzekering vergelijken” type=”” style=”gradient” height=”50″ width=”250″ color=”green” opennewwindow=”” =”” custom=”yes”]

 

Prijsverschillen van tot 460 euro voor dezelfde autoverzekering in dezelfde straat!

Het klinkt bizar maar toch is het echt waar. Er zijn verzekeraars op de markt die voor precies dezelfde autoverzekering tot 77% meer premie vragen als je een aantal huisnummers verderop woont. Ook zijn er enorme verschillen tussen autoverzekeraars zelf. Vergelijkingssite Pricewise heeft onderzoek gedaan naar de verschillen in premies voor de wettelijk verplichte WA autoverzekering van 22 verschillende autoverzekeraars in ruim 4000 verschillende postcodes. In dit artikel de achtergrond en de bevindingen uit dit onderzoek.

Het onderzoek prijsverschillen autoverzekering

Het onderzoek is uitgevoerd vooral met de focus op de grote steden. Hierbij zijn 3500 postcodes van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht onder de loep genomen. De overige 500 postcodes besloegen kleinere gemeenten.

Uit de analyse van de gegevens blijkt dat prijsverschillen binnen de WA autoverzekering in de grote steden vooral ontstaan als een specifieke straat meerdere postcodes bevat. In de kleinere plaatsen zijn de verschillen op te merken in de dorpen zelf.

Pricewise heeft voor hun onderzoek gebruik gemaakt van 1 specifiek profiel (middelbare man met een Volkswagen Gold uit 2008) voor de berekening van de WA autoverzekering op verschillende postcodes en straten. Er is specifiek alleen gekeken naar de WA dekking, omdat dit de wettelijk verplichte autoverzekering betreft. Verschillen kunnen door alleen naar de WA verzekering te kijken op deze manier niet verklaard kunnen worden door de extra dekking (zoals bijvoorbeeld het geval is met een WA beperkt casco of WA volledig casco autoverzekering).

 

Opvallendste prijsverschillen autoverzekering

De opvallendste bevinding is dat de grote verschillen vooral in de grote steden zichtbaar zijn. Het grootste absolute verschil betreft in Rotterdam op de Dorpsweg. Een WA autoverzekering van specifieke verzekeraar Lancyr kost op huisnummer 189 circa €53 per maand terwijl op nummer 64 de verzekering circa 92 euro per maand kost! Dit is een enorm verschil van 73%. Op jaarbasis komt dit neer op bijna €460,-!

Het grootste percentuele verschil is te vinden op de Dordtselaan (ook in Rotterdam). De autoverzekering van Avero Achmea kost op huisnummer 62 circa €30 duurder dan op nummer 163. Op jaarbasis komt dit neer op bijna €354,-.

In de kleine dorpen zijn de verschillen ook groot. Hier zijn uitschieters gevonden met verschillen tot 59% met een maximaal verschil van bijna €230,- per jaar. De verschillen met steden zijn lager omdat het risico op schade in dorpen lager is.

Deze grote verschillen laten weer zien dat het handig is om zo nu en dan rond te kijken naar een nieuwe autoverzekering. Autoverzekering vergelijken is dan een eerste stap naar de zoektocht voor een goedkopere autoverzekering.

Grootste prijsverschillen per grote stad

Hieronder samengevat de grootste verschillen per grote stad.

Amsterdam prijsverschil autoverzekering

Pieter Callandlaan. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €53 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 464 euro. Percentueel verschil van maar liefst 73%

Den Haag prijsverschil autoverzekering

De Gaarde. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €62 per maand en maximaal €96 euro per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 410 euro. Percentueel verschil van maar liefst 55%.

Rotterdam prijsverschil autoverzekering

Dorpsweg. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €53 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 464 euro. Percentueel verschil van maar liefst 73%

Utrecht prijsverschil autoverzekering

Vechtplantsoen. Een verschil gevonden van een minimale WA verzekering van circa €55 per maand en maximaal circa €92 per maand. Op jaarbasis een verschil van ongeveer 448 euro. Percentueel verschil van maar liefst 40%.

Ook grote prijsverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars!

Naast de prijsverschillen per straat is er ook geconstateerd dat er enorme prijsverschillen zijn tussen de verschillende autoverzekeraars. Een voorbeeld is dat voor een WA verzekering op de van Speykstraat 112 in Rotterdam bij Generali autoverzekering circa €38 per maand betaald en bij Nationale Nederlanden €97 per maand. Dit is dus voor precies dezelfde WA autoverzekering, maar dan bij verschillende verzekeraars. Nu verschilt qua inhoud de dekking niet zoveel, omdat wettelijk bepaald is hoe de basisdekking van de WA verzekering eruit ziet. De verschillen tussen de WA verzekeringen zijn dus miniem. Het verschil in bovengenoemd voorbeeld komt neer op een verschil van ruim €700,- per jaar.

Hoe bepalen verzekeraars de premieverschillen?

De meerderheid van de onderzochte autoverzekeraars (14 van de 22) past het zogeheten microzoning toe. Dit betekent dat de premies van de autoverzekering al kan verschillen als de laatste letter van de postcode verschilt. 6 van de 22 verzekeraars kijkt iets breder voor het bepalen van de premie. Deze kijken alleen naar de vier letters van de postcode (hier hebben de letters van de postcode geen invloed). De 2 laatste verzekeraars in het onderzoek kijken naar verschillen per regio, dus naar alleen verschillen tussen de eerste twee cijfers van de postcode.

De verwachting is dat de verschillen op microniveau gaan toenemen naarmate er steeds meer data beschikbaar komt voor de verzekeraar om te gebruiken in de calculatie van de autoverzekering premie. Meeste verzekeraars zijn ook open over het feit dat de verschillen in de verzekering ontstaan door microzoning. Zij beargumenteren dat er een verschil is in schadelast en schadefactoren op het microniveau. Dit rechtvaardigt de verschillen in de autoverzekering premie.

Autoverzekering vergelijken

Nu we weten dat sommige autoverzekeraars microzoning toepassen en dat er tussen de verschillende autoverzekeraars ook enorme verschillen bestaan is het wellicht handig om te kijken of u goedkoper uit kunt zijn met de autoverzekering. U kunt gemakkelijk de verschillende premies berekenen via de autoverzekering vergelijking module. WA autoverzekering vergelijken is dus de moeite waard. Autoverzekeringen zijn op te zeggen met een maand opzegtermijn (indien langer dan een jaar bij de autoverzekering zit). Zo kunt u snel overstappen en beginnen met besparen op de autoverzekering

Winter is coming! Welke schade wordt vergoed door winterse omstandigheden?

Tijdens de winter gebeuren door de koude weersomstandigheden veel ongelukken en aanrijdingen. Door gladheid kun je bijvoorbeeld van de weg raken en schade veroorzaken. Wat voor soort schades worden nu vergoed bij de verschillende typen autoverzekeringen? Wij zetten de meest voorkomende schades tijdens de winter op een rij.

 

Schade door hagel

Tegenwoordig lijkt het alsof hagel steeds groter wordt. Op sommige plekken valt wel eens hagel met de grootte van een golfbal. Heeft uw auto schade geleden door een hevige hagelbui? Dan wordt deze schade vergoed als je een beperkt casco of een all risk autoverzekering hebt. Bij alleen een WA verzekering wordt schade door hagel niet vergoed. Schade veroorzaakt door hagel en storm heeft geen effect op de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Ruitschade door verschil in temperatuur

Is door het koude winterse weer het sterretje in je ruit doorgescheurd? Ruitschade van dit formaat wordt vergoed door de beperkt casco en allrisk variant van de autoverzekering.

Schade door gladheid (slippen) of te water raken

Als je slipt of te water raakt ten gevolge van gladheid op de weg dan is de schade aan je auto alleen gedekt wanneer je een all risk verzekering hebt.

Schade veroorzaakt door kwajongens

Tijdens de winter gooien kwajongens wel eens sneeuwballen op auto’s. Als zo’n ongelukking voorval ervoor zorgt dat er schade is ontstaan aan je auto dan kan je deze schade claimen met een beperkt casco of all risk verzekering. De verzekeraar gaat de schade proberen te verhalen op de veroorzakers.

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In andere landen zoals Duitsland en Finland zijn winterbanden wel verplicht tijdens de winter. Zie op de website van de ANWB voor meer informatie over winterbandenplicht in verschillende landen. Ontstaat er schade aan je auto in een land waar winterbanden verplicht zijn en rij je zonder winterbanden? Dan kan het zijn dat je deels aansprakelijk gesteld wordt en niet heel de schade vergoed krijgt.

Waarheden en onwaarheden over de autoverzekering

 

Binnen de wereld van autoverzekeringen zijn er een aantal veelvoorkomende misverstanden. Wij hebben geprobeerd de belangrijkste waarheden en onwaarheden over de autoverzekering op te sommen.

Onwaarheden over de autoverzekering

Hieronder vindt u de meest gedachte onwaarheden over de autoverzekering.

A. Ruitschade claimen heeft een effect op de schadevrije jaren

Wanneer u een schade claimt valt u bijna altijd terug in uw schadevrije jaren. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het schadebedrag is. Een schade claimen heeft door de terugval in schadevrije jaren direct een invloed op uw premie. Een uitzondering geldt voor ruitschade en diefstal. Met een WA+ beperkt casco of een allrisk verzekering wordt ruitschade vaak vergoed. Met een WA verzekering wordt ruitschade vaak niet vergoed.

B. Bonus-malus ladder treden zijn hetzelfde als de schadevrije jaren

Sommige verzekerden verwarren schadevrije jaren met de positie op de bonus-malus ladder van de verzekeraar. Dit zijn echter twee aparte zaken. Bij de meeste schades die u claimt geldt de regel dat u 5 schadevrije jaren terugvalt. Dit is voor alle autoverzekeraars hetzelfde. Echter de terugval op de bonus-malus ladder verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars houden voor het gemak 5 treden aan, maar andere verzekeraars laten u zakken op de ladder met 7 treden na een schade. Dit zakken op de bonus-malus ladder verschilt per verzekeraar. Hoe langer u geen schade rijdt hoe hoger de korting is op de bonus-malus ladder.

C. Autoverzekering stopt bij verkoop auto

U moet altijd zelf de autoverzekering opzeggen bij de verkoop van uw auto. Dit gebeurt niet automatisch. Uw verzekeraar moet op de hoogte gebracht worden en u moet een vrijwaringsbewijs meesturen. Hierop staat de datum dat de auto van eigenaar is gewisseld. Als u de premie niet opzegt is de kans groot dat u teveel betaalde premie niet terugkrijgt.

D. Mannen betalen meer dan vrouwen voor de autoverzekering

Sinds 2011 is het niet toegestaan om te discrimineren met geslacht en de hoogte van de premie. Het maakt dus niet uit of u man of vrouw bent.

E. Groene kaart is een verplicht iets

In Nederland is de groene kaart niet verplicht. Het is niet verplicht deze mee te nemen, maar wel handig als u dit wel doet. De groene kaart ontvangt u van de verzekeraar en hierin staan alle belangrijke gegevens over uw verzekering. Bij het invullen van een schadeformulier heeft u vaak het groene kaart nummer nodig. In sommige EU landen geldt de groene kaart als een bewijs dat u verzekerd bent. Het is aan te raden om deze dus mee te nemen als u op reis gaat.

Waarheden over de autoverzekering

Hieronder vindt u de meeste waarheden over de autoverzekering waar men soms nog over twijfelt.

A. Verzekeraar mag iemand weigeren voor de autoverzekering

De autoverzekeraar heeft geen plicht op iemand te accepteren voor de autoverzekering. De verzekeraar mag u dus weigeren. Dit gebeurt vaak wanneer de verzekeraar u ziet als een groot risico. Vooral zaken als een rijontzegging of het claimen van heel veel schades wordt gezien als een groot risico.

B. Jongeren en ouderen (65+) betalen meer premie

Voor de jongeren en ouderen onder ons klopt dit helaas. Dit komt doordat deze beide doelgroepen worden gezien als een risicogroep. Uit de statistieken blijkt dat jongeren en ouderen vaker betrokken zijn bij het veroorzaken van schades. Voor jongeren geldt ook dat zij vaak geen schadevrije jaren nog hebben kunnen opbouwen.

C. Eigen risico voor jongeren tot 24 jaar is hoger

Omdat jongeren tot 24 jaar minder rijervaring hebben is het eigen risico voor deze doelgroep hoger.

D. Premie van de autoverzekering verschilt per stad en/of regio

In sommige gebieden worden meer schades gereden doordat het bijvoorbeeld drukker is met het verkeer. Waar de verzekerde woont heeft invloed op de autoverzekering premie. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de premies verschillen per straat. Het kan voorkomen dat de inwoners van de straat achter u minder premie betalen.

E. Autoverzekering in Nederland is verplicht

In Nederland moet u minimaal een WA dekking hebbe voor de autoverzekering. Dit heeft de wetgever zo geregeld, zodat een autorijder niet met enorme schulden komt te zitten na een aanrijding. Wanneer u de auto niet verzekerd krijgt u een boete van de RDW. Deze is anno 2017 rond de EUR 550.

Vergelijken van de autoverzekering

Nu weet u de meest voorkomende waarheden en onwaarheden over de autoverzekering. Bent u op zoek naar een goede degelijke autoverzekering? Dan raden wij aan om u te orienteren op onze website en even gebruik te maken van onze autoverzekering vergelijker. Hier kunt u gemakkelijk een premie berekenen voor uw verzekering en daarna direct afsluiten bij de autoverzekeraar. Veel succes op de weg!