Acceptatieplicht

Moet een autoverzekeraar jou wel of niet verplicht accepteren? Hoe zit het met de acceptatieplicht autoverzekering? Lees er meer over.

De verzekeraar heeft voor de autoverzekering geen acceptatieplicht ondanks dat een autoverzekering wettelijk verplicht is. De acceptatieplicht is iets wat bij de basiszorgverzekering geldt. Een autoverzekeraar mag jou daarom weigeren en is niet verplicht je te accepteren als klant.

Wat is de acceptatieplicht?

Acceptatieplicht is een begrip wat betrekking heeft op zorgverzekeringen. Voor de basisverzekering ziektekosten zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen ongedacht hun leeftijd, gezondheid, geslacht of anders tegen dezelfde voorwaarden te verzekeren. Zo kan iedereen een zorgverzekering krijgen en valt niemand buiten de boot. Ook niet de al ernstig zieke mensen. Zorgverzekeraars kunnen aanvragers wel voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. Ook bijvoorbeeld de tandartsverzekering valt onder het aanvullend pakket. Ook wanneer je in het verleden hebt gefraudeerd met een verzekering kan een zorgverzekeraar je weigeren.

Hebben autoverzekeraars een acceptatieplicht?

Een autoverzekering is bij wet verplicht. Dit geldt in ieder geval voor de WA dekking. Je zou daarom verwachten dat de autoverzekeraar een acceptatieplicht heeft. Echter een acceptatieplicht voor autoverzekeringen bestaat niet. Elke autoverzekeraar is vrij om jou te weigeren voor de autoverzekering als je bijvoorbeeld een te hoog risico ben. De autoverzekeraar brengt dit bij een aanvraag in kaart door onder andere specifieke acceptatievragen te stellen. Doordat er geen acceptatieplicht is voor autoverzekeringen komen sommige mensen in de problemen bij het zoeken naar een geschikte autoverzekering.

Niet geaccepteerd voor de autoverzekering – waar kan ik heen?

Weigering voor de autoverzekering kan gebeuren vanwege verschillende redenen (bijvoorbeeld schadeverleden, betalingsachterstanden of royement). Toch is de autoverzekering verplicht. Als je niet verzekerd bent dan krijg je boetes. Hoe kan je nu alsnog verzekerd worden? In deze gevallen kan je terecht bij een speciale autoverzekeraar voor hoge risicogroepen. Dit is autoverzekeraar de Vereende.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen