Artikel 34 verklaring

Iedere auto moet verzekerd worden dit is opgenomen in de WAM (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen). De auto moet verzekerd zijn op de dag van de tenaamstelling van het kenteken. De RDW voert registercontroles uit op de verzekeringsplicht. Als je auto niet verzekerd is dan krijg je bericht van de RDW. Als je geen gehoor geeft aan de RDW en de auto niet verzekerd dan krijg je een boete.

Met een artikel 34 verklaring toon je aan dat het voertuig op de controledatum van de RDW verzekerd was. De verzekeringsmaatschappij of gevolmachtigd agent kan deze WAM-verklaring afgeven. Dit heet een artikel 34 verklaring.

Wanneer geeft de autoverzekeraar een artikel 34 verklaring af?

Een autoverzekeraar zal alleen een artikel 34 verklaring afgeven als je de volledige premie hebt betaald en wanneer je daadwerkelijk verzekerd was op de datum van controle door de RDW.

Waarom krijg je een brief van de RDW?

Een autoverzekeraar moet je verzekerde auto aanmelden bij de RDW dat de auto WAM verzekerd is. In sommige gevallen kan er iets verkeerd gaan bij de autoverzekeraar of is de controle van de RDW sneller dan het doorgeven door de verzekeraar. Het kan ook voorkomen dat de combinatie van het kenteken en de meldcode niet klopte bij de verzekeringsaanvraag. Hierdoor krijg je als verzekerde een geautomatiseerde brief dat je voertuig op een bepaalde controledatum niet verzekerd was. Met de artikel 34 verklaring kan je dus aantonen dat je wel verzekerd was op de controledatum.

Voorkom een RDW boete en sluit tijdig een autoverzekering af

Het is tegenwoordig heel makkelijk om snel een autoverzekering af te sluiten. Op elk moment van de dag kan je online een verzekering afsluiten. Je bent vaak direct gedekt met eerst een voorlopige dekking. Zo kan je direct verzekerd de weg op.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen