Assurantiebelasting

Wat is assurantiebelasting?

Assurantiebelasting is belasting op verzekeringen. In Nederland is deze belasting verplicht en staat in de wet vastgelegd. De meeste verzekeraars berekenen deze belasting door in de premie. Voor de autoverzekering moet ook belasting afgedragen worden. De assurantiebelasting is niet hetzelfde als de wegenbelasting.

Wat is het tarief?

Vanaf 1 januari 2013 is het tarief 21%. Het tarief was eerst 9,7%. Het percentage van 21% moet je betalen over de premie van de autoverzekering. De belasting moet ook worden betaalt over zaken als administratie en poliskosten.

Een aantal verzekeringen in Nederland zijn niet verplicht deze belasting af te dragen. Op de website van de belastingdienst staat een overzicht van deze verzekeringen die vrijgesteld van assurantiebelasting zijn.

logo belastingdienst

De premies die autoverzekeraars aanbieden zijn vaak al inclusief de belasting en dragen dit ook meestal af aan de belastingdienst. Wil je precies weten wie de belasting moet afdragen? Lees dan meer over afdragen assurantiebelasting.

Wanneer betaalt u de belasting?

Als u meer wilt weten wanneer u de belasting over verzekeringen betaalt dan leest u hierover meer op de website van de Belastingdienst. Bij sommige verzekeringen betaalt u geen belasting. Voorbeelden hiervan zijn de zorgverzekering, werkloosheidsverzekeringen en levensverzekeringen. Bij een reisverzekering hangt het er vanaf of u belasting betaalt (afhankelijk van de dekking). Over het algemeen betaalt u bij de autoverzekering altijd deze belasting. De verzekeraar draagt deze belasting af aan de belastingdienst.

Krijg ik assurantiebelasting terug?

Wanneer de autoverzekering is opgezegd en er is nog een tegoed aan premie wat je terugkrijgt, dan heb je ook recht op teruggave van de betaalde assurantiebelasting.

Autoverzekeringen op deAutoverzekering.com

Wilt u meer weten over autoverzekeringen? Lees dan verder op deze website. Hier vindt u alle relevante informatie die u nodig hebt om wel geïnformeerd een autoverzekering te vinden en af te sluiten.


Iets anders weten?

Begrippen
Allrisk
APK
Assurantiebelasting
Basispremie
Bedenktijd
Beperkt casco
Bonus-malus ladder
BPM
Contracttermijn
Contractvervaldatum
Dagwaarde
Eigen risico
Europees Schadeformulier
Gewicht
Groene kaart
Hoofdbestuurder
Kilometrage
Massa ledig voertuig
Meldcode auto
Molest-schade
Nieuwwaarde
No blame no claim
No-claim korting
Oldtimer
Oorspronkelijke cataloguswaarde
Opzegtermijn
RDW
Rechtsbijstand autoverzekering
Regelmatig bestuurder
Restwaarde
Roy Data
Royementsverklaring
Sistercar clausule
Total loss
Trede
Volledige casco
Voorlopige dekking
Vrijwaring
Vrijwaringsbewijs
Waarborgsom
Waarborgfonds Motorverkeer
Wettelijke aansprakelijkheid