Auto schorsing opheffen

Als je het kenteken van jouw auto hebt geschorst dan vervalt de schorsing automatisch na de aangevraagde schorsingsperiode. Vanaf dat moment moet je weer voldoen aan de verzekeringsplicht (minimaal WA verzekering), APK plicht en wegenbelasting. Wil je niet de schorsingsperiode afwachten? Dan kan je ook eerder de schorsing beëindigen.

Schorsing opheffen voor einde schorsingsperiode

Je kan altijd de schorsing opheffen voordat de schorsingsperiode is afgelopen.

  1. Je kan online de schorsing auto opzeggen. Je logt in met DigiD bij de RDW en kan de schorsing beëindigen. Je krijgt geen geld terug bij het opzeggen van een schorsing.
  2. Je kan de schorsing ook opheffen bij een kentekenloket of RDW-balie.

Na het opheffen van de schorsing betekent dit dat je weer een autoverzekering moet afsluiten. Voordat u de schorsing opheft is het verstandig om op te zoeken welke verzekering het beste is. Begin bijvoorbeeld met het vergelijken van autoverzekeringen.

Direct auto verzekeren na een schorsing? Bekijk eens de autoverzekering van InShared of FBTO

Let ook op of jouw APK nog actueel is voordat je de schorsing opheft. Je kan de auto laten keuren voordat je de schorsing opheft. Lees meer over APK keuren tijdens schorsing.

Als je de schorsing zelf binnen 1 maand na het begin van de schorsing opheft dan moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de hele schorsingsperiode. Je krijgt van de belastingdienst een naheffingsaanslag.

Geschorste auto doorverkopen en schorsing opheffen

Wanneer je een auto hebt geschorst en je wilt deze in de schorsingsperiode doorverkopen? Dan is dit gewoon mogelijk. Op het moment dat de auto is overgeschreven op de verkopende partij dan vervalt de schorsing. Je hoeft dan niet apart de schorsing op te zeggen.

Schorsing opheffen eigenaar auto overleden

Als de eigenaar van een geschorst voertuig is overleden dan is het vroegtijdig opzeggen van de schorsing niet mogelijk. De schorsing eindigt automatisch na de gekozen schorsingsperiode. Als je een geschorste auto hebt geërfd dan moet je dus wachten tot de schorsingsperiode is afgelopen. Na deze periode ben je verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen. Dit zijn de WA verzekering, APK keuring en motorrijtuigenbelasting. De schorsing eindigt wel wanneer een erfgenaam het voertuig overneemt en op naam laat zetten. Bij wisseling van eigenaar wordt ook de schorsing stopgezet.

Auto schorsing opzeggen en autoverzekering

Als je de autoschorsing opheft dan moet je weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. Een van deze belangrijke verplichtingen is de verzekeringsplicht. Je moet verplicht de auto WA verzekeren. Verzekeringen kunnen erg duur zijn. Het loont om te kijken welke verzekering het goedkoopst is. Als je de auto niet verzekerd dan kan je een boete krijgen.

Gerelateerde artikelen