Per jaar worden er duizenden auto’s gestolen. Heb je een kostbare auto en wil je deze goed verzekeren tegen diefstal? Dan moet je kiezen voor de juiste dekking. Er zijn verschillende dekkingen die je auto verzekeren tegen diefstal. Daarnaast wil je misschien weten wat je vergoedt krijgt als je auto gestolen wordt. Lees meer over de auto verzekeren tegen diefstal.
Je kan de auto verzekeren tegen diefstal onder de WA beperkt casco (ook wel WA plus genoemd) en de allrisk dekking. Het bedrag wat je vergoedt krijgt bij diefstal verschilt per verzekeraar. Het hangt er ook vanaf of je een dekking hebt voor aanschafwaarde of nieuwwaarde. Een auto verzekeren tegen diefstal kan bijvoorbeeld bij InShared & Centraal Beheer.
Diefstal is niet verzekerd onder de standaard WA dekking
De standaard verplichte WA verzekering heeft alleen een dekking voor schade die je aan anderen veroorzaakt en niet voor schade aan de eigen auto. Daarmee wordt diefstal niet vergoed vanuit de WA verzekering.
Diefstal is verzekerd onder WA plus en allrisk
Wil jij niet met de kosten zitten als gevolg van een gestolen auto? Dan kan je het beste kiezen voor een WA plus autoverzekering of een allrisk autoverzekering. In de meeste gevallen krijg je na diefstal de dagwaarde, vervangingswaarde of de waarde na afschrijvingsregeling uitgekeerd. Nu is dit bedrag in veel gevallen niet gelijk aan de aanschafwaarde of de nieuwwaarde. Het is mogelijk om de autoverzekering uit te breiden met een dekking voor aanschafwaarde of nieuwwaarde. Dit worden ook wel de aanschafwaarderegeling (occasionregeling) of nieuwwaarderegeling genoemd.
Hogere uitkering bij diefstal met aanschafwaarde of nieuwwaarderegeling
Je kan ervoor zorgen dat je bij diefstal een hogere uitkering van de verzekeraar krijgt dan alleen de dagwaarde of een berekende waarde na afschrijving. Deze waardes zijn doorgaans lager dan de nieuwwaarde of aanschafwaarde. Je kan de vergoeding ophogen door een aanvullende dekking tegen aanschafwaarde of nieuwwaarde af te sluiten. Bij sommige verzekeraars zit de aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling al ingesloten in de WA plus of allrisk verzekering. Bij andere verzekeraars moet je deze dekking aanvullend afsluiten.
Verschil tussen nieuwwaarde en aanschafwaarde
De nieuwwaarderegeling geldt alleen voor gloednieuwe auto’s. Dit is dus een auto waar jij de eerste eigenaar van bent. De nieuwwaarderegeling is dus niet voor tweedehands auto’s. Voor tweedehands auto’s is er een soortgelijke regeling, namelijk de aanschafwaarderegeling.
Bij diefstal onder de nieuwwaarderegeling krijg je het bedrag terug om precies dezelfde nieuwe auto terug te kopen. Met de aanschafwaarderegeling krijg je het bedrag wat je hebt betaald voor de auto. Beide regelingen hebben een beperkte looptijd. Je kan kiezen of je na afsluiten van de verzekering een jaar, twee jaar of drie jaar looptijd van de nieuw- of aanschafwaarderegeling wilt hebben.
Welke verzekeraars hebben nieuwwaarde en aanschafwaarderegelingen?
Wij hebben voor een aantal verzekeraars hieronder uitgezocht wat de voorwaarden zijn voor de regelingen en hoe lang deze lopen. Let op dat er natuurlijk veel meer verzekeraars zijn. De verzekeraars hieronder zijn slechts een paar voorbeelden.
InShared
Bij InShared kan je een aanschafwaarde of nieuwwaarderegeling afsluiten. Dit is mogelijk in combinatie met de beperkt casco, beperkt casco EXTRA en de allrisk autoverzekering. Om in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling moet de auto jonger dan 6 jaar zijn en gekocht zijn bij een BOVAG bedrijf. Om in aanmerking te komen voor de nieuwwaarderegeling dan moet je de eerste eigenaar zijn en mag de auto niet ouder zijn dan 3 jaar. De regelingen lopen bij de beperkt casco dekkingen 1 jaar en bij de allrisk dekking 3 jaar.
Geïnteresseerd in een goede dekking tegen diefstal bij InShared? Bezoek InShared en sluit een autoverzekering af.
Centraal Beheer
Bij Centraal Beheer kan je een aanschafwaarde afsluiten in combinatie met een WA+ of all risk verzekering. Voor specifiek diefstal loopt de regeling 2 jaren.
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding tegen diefstal
Als je een verzekering hebt afgesloten die dekking heeft tegen diefstal (WA plus of allrisk) en je wilt aanspraak maken op een claim dan moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.
- Je moet bepaalde spullen van de auto kunnen opleveren, waaronder het kentekenbewijs en de autosleutels;
- Je moet de auto goed afgesloten achtergelaten hebben;
- De auto moet mogelijk voldoen aan specifieke beveiligingseisen (vooral bij duurdere auto’s).
Let op het beveiligingscertificaat
Verzekeraars eisen bij duurdere auto’s meestal een goedgekeurd beveiligingssysteem. Als auto eigenaar krijg je een certificaat dat drie jaar geldig is. Na deze tijd moet je ieder jaar het systeem laten beoordelen. Tegenwoordig worden er veel auto’s gestolen via een zogeheten keyless entry. Auto’s worden gehackt door criminelen en stelen zo de auto. Het is dus belangrijk dat je na een tijd het certificaat laat keuren. Je loopt het risico geen dekking te krijgen van de verzekeraar wanneer je certificaat niet up to date is.
Verzekeren tegen diefstal autosleutels
Het kan natuurlijk voorkomen dat je autosleutels worden gestolen. Het stelen van autosleutels is gedekt onder de WA plus en allrisk dekking. Het verliezen van autosleutels is alleen gedekt onder de allrisk dekking. Wanneer je sleutels verliest en dit claimt dan heeft dit wel gevolgen voor je schadevrije jaren.
Autoverzekering met diefstal vergelijken
Je kan gemakkelijk de autoverzekering waarbij je gedekt bent tegen diefstal vergelijken. Ga snel naar de autoverzekering vergelijken pagina en kies voor een WA beperkt casco of allrisk dekking. Zo vind je snel de beste premie voor jouw autoverzekering.
Lees ook eens over de volgende onderwerpen
- Autoverzekering geen eigen risico goedkoop
- Katalysator auto diefstal
- Autoverzekering zonder schadevrije jaren
- Aanschafwaarderegeling van 5 jaar
- Aanschafwaarderegelingen 3 jaar
- Auto verzekeren tegen brand
- Nieuwwaarderegelingen
- Tweedehandsauto verzekeren
- Dure auto verzekeren
- Heb je een eigen risico bij WA verzekering?